Ik heb zikakoorts

In het kort

In het kort

 • Zikakoorts komt vooral voor in verschillende delen van Zuid- en Midden Amerika, bijvoorbeeld Suriname, Brazilië en Mexico.
 • U krijgt zikakoorts door een virus van een besmette mug.
 • 'Zika muggen' steken overdag tussen zonsopgang en zonsondergang.
 • Klachten zijn koorts, huiduitslag, spier- en gewrichtspijn en hoofdpijn.
 • Er bestaan geen medicijnen of injecties om zikakoorts te voorkomen of te genezen.
 • In gebieden waar malaria én zikakoorts heersen moet u dag én nacht voorkomen dat u gestoken wordt.
 • Draag beschermende kleding, slaap onder een (geïmpregneerd) muskietennet en smeer u in met DEET .

DEET

DEET houdt insecten, zoals muggen, teken, stekende vliegen, bloedzuigers, vlooien en mijten, op een afstand.

Het is te gebruiken bij insecten die het op mensenbloed hebben gemunt.

 • Gewone muggen en de muggen die malaria of infecties met virussen, zoals gele koorts of dengue (knokkelkoorts), kunnen verspreiden.
 • Teken, de verspreiders van de ziekte van Lyme.
 • Andere insecten, zoals steekvliegen en bloedzuigers.
Bron: Apotheek.nl
Beschrijving

Wat is zikakoorts?

Zikakoorts is een virusziekte. Het geeft koorts, huiduitslag en oogontsteking. Zikakoorts is meestal niet ernstig en geneest vanzelf. U krijgt het virus als u gestoken wordt door een besmette mug. Het virus kan soms ook worden overgedragen tijdens onveilige seks.

De ziekte komt vooral voor in verschillende delen van Zuid- en Midden Amerika. Bijvoorbeeld in Suriname, Brazilië, Mexico, Colombia en Venezuela. Maar ook in bijvoorbeeld Thailand en Haïti.

Mogelijk verloopt de ziekte ernstiger bij zwangeren, ongeboren kinderen en mensen met een verminderde weerstand (bijvoorbeeld mensen die chemotherapie krijgen).

Er bestaan geen medicijnen of injecties om zikakoorts te voorkomen.

Verschijnselen

Wat zijn de verschijnselen van zikakoorts?

De meeste mensen die besmet zijn met het zikavirus merken er niets van. We denken dat ongeveer 1 op de 4 mensen maar klachten krijgt.

Na besmetting met het zikavirus kan het 3 tot 12 dagen duren voordat u ziek wordt. Als u ziek wordt krijgt u de volgende klachten:

 • plotseling koorts
 • huiduitslag, eerst in het gezicht en dan de rest van uw lichaam
 • oogontsteking (rode ogen)
 • spierpijn en gewrichtspijn, vooral  bij de voeten, tenen, vingers en polsen
 • zwelling van gewrichten (handen/voeten)
 • hoofdpijn, vooral achter de ogen
 • misselijk, overgeven
 • diarree
 • buikpijn

Onderzoekers denken dat in zeldzame gevallen de zenuwbanen die van uw ruggemerg naar de spieren en uw huid lopen (kracht en gevoel) plots minder goed kunnen gaan werken (Guillain-Barré syndroom). Of dit echt met de zikakoorts te maken heeft wordt nog onderzocht.

Zikakoorts en zwangerschap
Wanneer een kind tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap besmet is geraakt met het zikavirus kan dat afwijkingen aan hersenen en schedel geven (microcefalie).

Oorzaken

Hoe ontstaat zikakoorts?

Zikakoorts ontstaat als u bent gestoken door een mug die het zikavirus bij zich draagt.

De mug behoort tot de Aedes-muggen. In tegenstelling tot de malariamug (steekt in avond/nacht) steken deze muggen gedurende de hele dag en in het begin van de avond.

Door de muggensteek komt het virus in uw bloed. 

Het zikavirus zit niet alleen in uw bloed. Het kan ook in speeksel, urine en in sperma zitten. Of het zikavirus bijvoorbeeld met speeksel kan worden overgedragen weten we nog niet. Wel is in een aantal gevallen aangetoond dat het zikavirus kan worden overgedragen via het sperma van een met het zikavirus besmette man.

Onderzoeken

Hoe wordt zikakoorts aangetoond?

Bloedonderzoek kan aantonen of u met het zikavirus bent besmet.

Adviezen

Adviezen om zikakoorts te voorkomen

Bescherm u tegen zikakoorts door te voorkomen dat u tussen zonsopgang en het begin van de avond wordt gestoken door de mug:

 • Draag zo veel mogelijk bedekkende kleding: lange mouwen, een lange broek, schoenen en sokken.
 • Smeer onbedekte lichaamsdelen (gezicht, hals, handen en enkels) in met insectenwerende middelen. Middelen waarin DEET  (diethyltoluamide) zit helpen het best. Zorg dat u DEET niet in uw mond of ogen krijgt. Smeer daarom bij kinderen geen DEET op de handen. De concentratie DEET van 30-40% werkt het beste. Voor zwangeren en kinderen onder de 2 jaar geldt een maximale percentage van 30%.
 • Slaap onder een (geïmpregneerd) muskietennet (klamboe). Een geïmpregneerd muskietennet is doordrenkt met een antimuggenvloeistof zoals permethrine of deltamethrine. Na een half jaar, of na vier keer wassen, zijn deze middelen uitgewerkt. Dat betekent dat u uw muskietennet opnieuw moet impregneren.
 • Muskietengaas (horren) voor ramen en deuren helpt muggen buitenshuis te houden.

Deze maatregelen zijn vooral van belang voor reizigers die extra kwetsbaar zijn (bijvoorbeeld zwangeren of ouderen).

Bestaat de kans dat uw (mannelijke) partner is besmet met het zikavirus, gebruik dan een condoom. Het sperma blijft minstens twee maanden besmettelijk. Hoelang 'zikasperma' precies besmettelijk blijft weten we nog niet.

DEET

DEET houdt insecten, zoals muggen, teken, stekende vliegen, bloedzuigers, vlooien en mijten, op een afstand.

Het is te gebruiken bij insecten die het op mensenbloed hebben gemunt.

 • Gewone muggen en de muggen die malaria of infecties met virussen, zoals gele koorts of dengue (knokkelkoorts), kunnen verspreiden.
 • Teken, de verspreiders van de ziekte van Lyme.
 • Andere insecten, zoals steekvliegen en bloedzuigers.
Bron: Apotheek.nl
Behandeling

Behandeling van zikakoorts

Er bestaan geen medicijnen om zikakoorts te genezen. 

Medicijnen kunnen wel helpen om de klachten te verminderen:

 • Tegen de koorts en pijn kunt u paracetamol  gebruiken.
 • Eventueel kunt u een nsaid gebruiken, zoals diclofenac , ibuprofen  of naproxen
  Let op: NSAID’s zijn goede pijnstillers maar ze geven regelmatig vervelende bijwerkingen. Bent u ouder dan 60 jaar? Heeft u maag-, darm-, hart-, vaat- of nierproblemen? Gebruikt u medicijnen? Of heeft u ooit een allergische reactie gehad na een NSAID? Vraag dan eerst aan uw huisarts of apotheek of u een NSAID mag gebruiken. Kijk voor meer informatie over bijwerkingen en risico's bij NSAID's
 • Tegen overgeven kunt u domperidon  nemen. Uw huisarts kan dit voorschrijven.

Drink voldoende. Om uitdroging te voorkomen kunt u zakjes met ORS  (Oral Rehydration Salt) oplossen in gekookt water dat is afgekoeld, en er steeds wat van drinken.

domperidon

Domperidon stimuleert de bewegingen van de maag en het eerste deel van de darmen en versnelt de passage van voedsel van de maag naar de darmen.

Artsen schrijven het voor bij misselijkheid en braken. Soms schrijven artsen het ook voor bij maagklachten, misselijkheid bij migraine, problemen bij borstvoeding en een bepaalde vorm van lage bloeddruk bij de ziekte van Parkinson.

Bron: Apotheek.nl

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Bron: Apotheek.nl

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder met zikakoorts?

Zikakoorts duurt 2 tot 7 dagen en herstelt dan bijna altijd volledig zonder problemen.

Als u eenmaal zikakoorts heeft gehad dan bent u daarna levenslang beschermd. U heeft zogezegd levenslange immuniteit.

Wanneer een kind tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap besmet is geraakt met het zikavirus kan dat afwijkingen aan hersenen en schedel geven (microcefalie). 

Meer informatie
Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.