Ik heb anusscheurtjes

In het kort

In het kort

 • Anusscheurtjes zijn scheurtjes bij de anus.
 • Ze kunnen pijn geven en bloeden.
 • Ze kunnen geen kwaad en verdwijnen vaak vanzelf.
  Wat is het

  Wat zijn anusscheurtjes?

  Anusscheurtjes zijn scheurtjes van de huid in de anus. We noemen ze ook wel fissuren. Anusscheurtjes kunnen vervelende klachten geven, maar ze zijn onschuldig en verdwijnen vaak vanzelf.

  Wat merk ik

  Wat zijn de verschijnselen van anusscheurtjes?

  • Anusscheurtjes kunnen een snijdende pijn geven tijdens het poepen, vooral als de ontlasting dik en hard is.
  • Zo’n scheurtje kan flink bloeden. Er kan dan opeens een plasje bloed in de wc liggen. Soms merkt u dat er alleen bloed aan het toiletpapier zit.

  Oorzaken

  Hoe ontstaan anusscheurtjes?

  De scheurtjes ontstaan wanneer de anus te ver wordt open gerekt. Dat kan door dikke harde ontlasting en bij seksueel contact via de anus.

  Adviezen

  Wat kunt u zelf doen bij anusscheurtjes?

  Zorg bij aambeien en scheurtjes voor een regelmatige stoelgang en een zachte ontlasting. Dan hoeft u minder te persen en heeft u minder kans op klachten. De volgende adviezen helpen hierbij:

  • Drink voldoende (1,5 - 2 liter per dag).
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging (een halfuur per dag of meer).
  • Gebruik vezelrijke voeding. In bruin brood, zemelen, groente en vruchten zitten veel vezels. Die vezels trekken vocht aan en zorgen ervoor dat de ontlasting zacht blijft.
  • Ga direct naar het toilet als u aandrang voelt; ophouden maakt de ontlasting hard en zorgt ervoor dat u uw anus aanspant. Dit is niet goed voor de genezing van het wondje. Neem de tijd, ontspan en laat de ontlasting rustig komen. Hard persen is niet goed.
  Medicijnen

  Medicijnen bij anusscheurtjes

  Scheurtjes in de anus gaan meestal vanzelf over. Medicijnen kunnen helpen de pijnklachten te verminderen. Overleg met uw huisarts welke medicijnen geschikt zijn.

  • Lidocaïne vaselinecrème rectaal of lidocaine zinksulfaat crème rectaal kunt u gebruiken bij pijn of brandende jeuk (2x per dag en na elke keer dat u ontlasting heeft gehad, maximaal 4-6 weken lang)
  • Diltiazemcrème of -gel kunt u gebruiken u als de verlichtende crèmes niet voldoende werken. Of als u langer dan 4 weken klachten heeft. Deze crème of gel verbetert de doorbloeding bij de anus. Het scheurtje kan hierdoor makkelijker genezen. Voor dit middel is een recept nodig.
   U brengt de crème 2 keer per dag aan op het scheurtje in de anus.
   Gebruik de crème niet langer dan 12 weken. U kunt eerder stoppen als u geen klachten meer heeft.
   Gebruik dit middel niet tijdens de zwangerschap of als u borstvoeding geeft.

  Medicijnen om de ontlasting zachter te maken zijn bijvoorbeeld lactulose en macrogol . Darmen worden niet "lui" van deze middelen. Gebruik deze middelen alleen als de ontlasting moeilijk gaat. U kunt de middelen gebruiken zolang u klachten heeft. Zorg dat u bij deze middelen voldoende drinkt (1,5 tot 2 liter per dag). Als de ontlasting een paar weken zacht is en de klachten over zijn, dan kunt u geleidelijk minder lactulose of macrogol gaan gebruiken. Voorkom dat u diarree krijgt. Ook diarree kan de genezing van anusscheurtjes in de weg staan.

  lactulose

  Lactulose is een laxeermiddel.

  Het is te gebruiken bij obstipatie (verstopping). Artsen schrijven het ook voor bij een ernstige leverziekte met bewusteloosheid.

  Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

  macrogol

  Macrogol is een laxeermiddel.

  Het is te gebruiken bij verstopping, of om het laatste deel van de darm leeg te maken voor een darmonderzoek of darmoperatie. Het wordt soms gebruikt bij vergiftiging, om de darmen snel leeg te maken en bij prikkelbaredarmsyndroom met verstopping.

  Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
  Hoe gaat het verder?

  Hoe gaat het verder bij anusscheurtjes?

  Door de adviezen op te volgen verdwijnen de klachten vaak vanzelf. Om te voorkomen dat de klachten terugkomen moet u ervoor zorgen dat uw ontlasting niet te hard is.

  In de volgende situaties is verder onderzoek nodig:

  • Als het niet zeker is of de scheurtjes de oorzaak zijn van de klachten.
  • Als bloedverlies uit de anus blijft bestaan.
  • Als er behalve bloed ook slijm bij de ontlasting zit.

  Houd u langdurige klachten van de anusscheur ondanks de behandeling? Dan kan een injectie met botuline toxine in uw anus soms helpen het wondje te laten genezen. Hiervoor wordt uw verwezen naar een medisch specialist (meestal een chirurg) in het ziekenhuis.

  Zelden is een operatie nodig om het wondje te laten genezen. De chirurg kan een sneetje maken in de binnenste sluitspier. Hierdoor krijgt het wondje meer ruimte om te genezen. Een nadeel is dat u na de operatie problemen kunt krijgen met het ophouden van winden.

  Meer informatie

  Meer informatie over anusscheurtjes

  De informatie over anusscheurtjes is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Rectaal bloedverlies.

  Deze tekst is aangepast op

  Vond u deze informatie nuttig?

  Vond u deze informatie nuttig?
  Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?