Ik blijk geen borstkanker te hebben, maar houd toch klachten

In het kort

In het kort

 • Na een goede uitslag van een mammogram of echo heeft u vrijwel zeker geen borstkanker.
 • Meestal zijn uw klachten na 3 maanden weg.
 • Houdt u klachten? Ga dan terug naar uw huisarts. De huisarts verwijst u door naar een mammapoli.
 • Onderzoek naar borstkanker kan een nare ervaring zijn, ook bij een goede uitslag.
 • Een periode van angst en onzekerheid kan veel met u doen.
 • Gesprekken met een psycholoog kunnen dan goed helpen.
Wat is het

Onderzoeken naar borstkanker kunnen onzekerheid geven

Pijn aan uw borst, pijn aan een oksel, of een zwelling in uw borst of oksel zijn vaak redenen voor onderzoek. U gaat dan naar een mammapoli voor een mammogram of voor een echo van uw borsten. Soms wordt er op een foto of bij een echo een afwijking gezien. Vaak krijgt u dan meer onderzoek (een punctie of biopsie).

In de periode waarop u wacht op de uitslag van het mammogram, de echo of de punctie gaat er veel door u heen. Het zijn dagen vol spanning en onzekerheid. Misschien slaapt u er slecht van. Vooraf kunt u eigenlijk al het idee hebben dat het toch wel kanker zal zijn.

Tussen het moment waarop u thuis voor het eerst een afwijking voelde en het moment dat u de uitslag krijgt, kunnen 2 weken zitten.

De onderzoeksperiode en het wachten op de uitslag is voor veel vrouwen een tijd die ze niet vergeten. U kunt er lang last van houden, ook al blijkt de uitslag achteraf goed te zijn.

Adviezen

Adviezen als klachten blijven na het onderzoek naar borstkanker

Een goede uitslag van onderzoeken naar borstkanker geeft meestal een enorme opluchting. Een periode van angst en onzekerheid kan veel met u doen, maar u weet nu in ieder geval dat het goed is.
Meestal zijn borstklachten daarna binnen 3 maanden verdwenen.

Maar hoe gaat het als de klachten blijven? Als u toch duidelijk een knobbel blijft voelen of als uw borst toch pijn blijft doen?

 • Bent u nog niet in de overgang? Kijkt u dan eens of uw menstruatie invloed heeft op uw klachten. Verdwijnen de klachten bijvoorbeeld als u ongesteld bent?
 • Heeft uw menstruatie geen invloed op uw klachten? En blijft er toch maar steeds een zwelling of pijn in uw borst?
  Ga dan na ongeveer 3 maanden opnieuw bij uw huisarts langs. Blijft de zwelling in de 3 maanden na de goede uitslag groeien, of verandert er iets in de gevoeligheid of pijn? Wacht dan geen 3 maanden af maar ga eerder terug naar de huisarts.
  Uw huisarts verwijst u door naar een mammapoli.
Behandeling

Behandeling van angstklachten na onderzoeken naar borstkanker

Zijn alle onderzoeken goed en heeft u ook geen klachten meer? Soms blijft de spanning en de angst van de onderzoeksperiode toch in u zitten. U blijft onrustig, prikkelbaar, slaapt slecht en raakt misschien eerder dan vroeger in paniek. Misschien was de onderzoeksperiode voor u een traumatische ervaring.

Raakt u de angst, spanning, onrust en paniekmomenten niet kwijt? Praat er dan over met uw huisarts. Tijdens een gesprek zal de huisarts inschatten hoe het met u gaat.
Hij kan u eventueel verwijzen naar een psycholoog die verstand heeft van angst en somberheid na een traumatische gebeurtenis. Gesprekken met een psycholoog kunnen heel goed helpen om alles te verwerken.

Meer informatie
Deze tekst is aangepast op
FMS

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?