Ik heb hoofdpijn doordat ik vaak hoofdpijnmiddelen gebruik

In het kort

In het kort

 • Wanneer u weken lang regelmatig pijnstillers of hoofdpijnmiddelen gebruikt, kan dat juist weer hoofdpijn geven.
 • De hoofdpijn heeft u dan dagelijks en duurt vaak de hele dag.
 • Ook spanningshoofdpijn of migraine kan verergeren als u pijnstillers te vaak gebruikt.
 • In een keer stoppen met alle pijnstillers is het enige dat helpt. Bespreek dit met uw huisarts.
Wat is het

Kan hoofdpijn ontstaan als je vaak hoofpijnmiddelen gebruikt?

Veel mensen gebruiken regelmatig pijnstillers tegen hoofdpijn. Bijvoorbeeld bij hoofdpijn die regelmatig terugkomt, zoals migraine of spanningshoofdpijn.

Maar let op: als u weken lang te vaak hoofdpijnmiddelen gebruikt, dan kunt u daardoor juist weer hoofdpijn krijgen.

Wat merk ik

Wat zijn de verschijnselen als ik te vaak hoofdpijnmiddelen gebruik?

De hoofdpijn die ontstaat wanneer u te vaak hoofdpijnmiddelen gebruikt, kan verschillend zijn. De hoofdpijn die u eerst had, en waarvoor u de pijnstillers gebruikt, kan verergeren:

 • Als u migraine heeft en te vaak pijnstillers gebruikt, kunt u meer migraine-aanvallen krijgen en de aanvallen kunnen erger worden.
 • Als u spanningshoofdpijn heeft, kunt u daar steeds vaker of meer last van krijgen als u te vaak pijnstillers gebruikt.

Naast hoofdpijn kunt u bij overgebruik van pijnstillers ook andere verschijnselen krijgen:

 • vermoeidheid
 • misselijkheid
 • snelle irritatie
 • concentratiestoornissen
 • rusteloosheid
 • angst
 • depressie
Oorzaken

Wanneer kunnen hoofdpijnmiddelen hoofdpijn geven?

Als u vaak ernstige hoofdpijn heeft, dan slikt u waarschijnlijk ook vaak pijnstillers. Sommige mensen nemen zelfs een pijnstiller als ze nog geen hoofdpijn hebben om te voorkomen dat de hoofdpijn terugkomt. Het kan ook dat u, min of meer uit gewoonte, pijnstillers slikt en daar steeds meer van gaat gebruiken.

Wanneer u maandenlang regelmatig pijnstillers gebruikt, kunt u op een gegeven moment merken dat u meer pijnstillers nodig heeft. U kunt dan hoofdpijn krijgen als u de pijnstillers even niet slikt. Deze hoofdpijn komt als het ware bovenop de 'eigen hoofdpijn' die u al had. U krijgt steeds vaker hoofdpijn en gaat steeds vaker pijnstillers slikken.

Adviezen

Wat kan ik doen als ik door hoofdpijnmiddelen hoofdpijn krijg?

Gebruikt u vaak pijnstillers en krijgt u daardoor hoofdpijn? Dan is in een keer stoppen met alle pijnstillers het enige dat helpt. Bespreek dit met uw huisarts.

Doordat u stopt met middelen waar uw lichaam gewend aan is geraakt, kan de hoofdpijn de eerste dagen (soms tot twee weken) verergeren.

De hoofdpijn kan uw dagelijkse bezigheden behoorlijk verstoren. Dat maakt het extra moeilijk om te stoppen, maar probeer toch door te zetten.

Medicijnen

Welke hoofdpijnmiddelen kunnen hoofdpijn geven?

Hoofdpijn kan ontstaan wanneer u gedurende langere tijd heel vaak pijnstillers gebruikt: bijvoorbeeld als u op meer dan 15 dagen in de maand een paracetamol voor de hoofdpijn inneemt en/of een NSAID (bijvoorbeeld diclofenac , ibuprofen , naproxen , carbasalaatcalcium of acetylsalicyl). Of wanneer u op meer dan 10 dagen in de maand een triptaan neemt.

Dit zijn (hoofd)pijnmiddelen die, als u ze te vaak gebruikt, juist weer hoofdpijn kunnen geven:

 • paracetamol
 • acetylsalicyl
 • carbasalaatcalcium
 • diclofenac
 • naproxen
 • ibuprofen
 • triptanen (migrainemiddel)

Heeft u weinig of geen hoofdpijn en slikt u de pijnstillers om een andere reden? Dan is de kans op hoofdpijn door overgebruik van pijnstillers klein.

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder als ik van hoofdpijnmiddelen hoofdpijn krijg?

Stoppen met (hoofd)pijnmedicijnen is niet gemakkelijk. Uw huisarts kan u hierbij begeleiden. Bespreek het vooraf met familie en/of vrienden. Vraag begrip voor de situatie en vraag steun bij het ontwennen. Het is belangrijk dat mensen om u heen beseffen dat u een tijdje met ernstige hoofdpijn rondloopt.

Schrijf eventueel in een hoofdpijndagboek hoe het gaat in deze weken. U kunt het dagboek meenemen naar uw huisarts. Spreek met uw huisarts af wanneer u weer voor controle komt.

Uiteindelijk zal de hoofdpijn die door overgebruik van pijnstillers was ontstaan, wegblijven. Uw oorspronkelijke 'eigen hoofdpijn' kan terugkomen.

Dat is dan reden om uw hoofdpijnklachten nog eens samen met uw huisarts te bespreken. Maak een afspraak om te ontdekken om wat voor hoofdpijn het nu gaat (migraine, spanningshoofdpijn) en welke behandeling hierbij past. Na een stopperiode van twee tot drie maanden kunt u bij hoofdpijn, als het niet anders kan, weer voorzichtig pijnstillers gaan proberen. Spreek met uw huisarts af hoe vaak en hoe lang u de pijnstiller mag gebruiken.

Deze tekst is aangepast op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?