Ik heb hoofdpijn

In het kort

In het kort

 • Hoofdpijn kan komen door heel veel dingen, zoals:
  • griep, verkoudheid, bijholteontsteking
  • slecht slapen
  • spanningshoofdpijn
  • migraine
 • Meestal is de oorzaak niet ernstig.
 • U kunt paracetamol nemen.
 • Zorg ook voor rust en ontspanning.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Wanneer bellen?

Wanneer contact bij hoofdpijn?

Spoed: Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost bij:

 • opeens heftige hoofdpijn, met
  • een pijnlijke/stijve nek bij buigen van de nek
  • kleine rode vlekjes op de huid
  • steeds overgeven
  • heel erg ziek zijn en koorts
 • opeens hoofdpijn als u meer dan 12 weken zwanger bent
 • heftige hoofdpijn na een ongeval in de afgelopen 2 weken
 • hoofdpijn met uitval: een verlamde arm, een scheve mond, onduidelijk praten, minder zien

Mail of bel uw huisarts (op werkdagen):

 • als de hoofdpijn niet verdwijnt na een paar dagen, terwijl u de adviezen wel opvolgt
Video's

Video's

Wat is het

Wat is hoofdpijn?

Bijna iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Soms duurt het heel kort, maar er zijn ook mensen die bijna altijd hoofdpijn hebben.

Er zijn verschillende soorten hoofdpijn. U kunt last hebben van één of meer soorten hoofdpijn.

Hoofdpijn kan heel vervelend zijn. U kunt er onzeker of bezorgd van raken. Hoofdpijn komt veel voor. Gelukkig is de oorzaak zelden ernstig.

Wat merk ik

Wat zijn de verschijnselen bij hoofdpijn?

Hoofdpijn is voor iedereen verschillend. U kunt meer dan één soort hoofdpijn hebben. Wanneer u op de verschijnselen let, kunt u vaak al herkennen welke soort hoofdpijn u heeft. Bijvoorbeeld spanningshoofdpijn, migraine, hoofdpijn door regelmatig gebruik van pijnstillers, of clusterhoofdpijn.

Spanningshoofdpijn geeft meestal een gevoel alsof er een strakke band drukkend of knellend om het (voor)hoofd zit. Het begint geleidelijk en gaat ook geleidelijk weer weg. Het kan minuten tot dagen duren. Nek en schouders zijn vaak ook pijnlijk en gespannen. Bij inspanning wordt de pijn niet erger. Licht of geluid kunnen de pijn wel verergeren. De pijn is vervelend, maar meestal lukt het u wel om door te gaan met uw dagelijkse bezigheden.

Migraine is een matige of heftige, bonzende hoofdpijn meestal aan één kant van het hoofd. Een migraineaanval duurt 4 uur tot 3 dagen. De hoofdpijn wordt erger bij inspanning en gaat vaak samen met misselijkheid of braken. Tijdens de aanval kunt u licht en geluid dikwijls slecht verdragen. U blijft dan het liefst rustig zitten of liggen. Het lukt bij migraine vaak niet goed om door te gaan met uw bezigheden. Vaak kondigt een migraine-aanval zich kort van tevoren aan. U ziet dan bijvoorbeeld schitteringen of bepaalde lichtfiguren. Sommige mensen ruiken typische geuren vlak voor een aanval.

Hoofdpijn doordat u te vaak hoofdpijnmiddelen gebruikt: Elke vorm van hoofdpijn kan erger worden wanneer u maandenlang regelmatig pijnstillers gebruikt. Bijvoorbeeld als u al vaker dan 15 keer per maand paracetamol of een NSAID gebruikt. Of als u vaker dan 10 keer per maand triptanen gebruikt.

Clusterhoofdpijn komt in aanvallen van zeer heftige hoofdpijn aan één kant van uw gezicht of hoofd. Een aanval duurt 15 minuten tot 3 uur en kan 1 tot 8 keer per dag optreden. Clusteraanvallen kunnen binnen een periode van weken of maanden regelmatig terugkomen.
De pijn gaat vaak samen met aan één kant van uw gezicht: een rood en/of tranend oog, een gezwollen of hangend ooglid, een verstopte neus of een loopneus, en meer zweten. Tijdens een aanval kunt u zich onrustig voelen. Het lukt dan haast niet om stil te zitten.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Oorzaak

Oorzaken van hoofdpijn

Bij hoofdpijn kunnen verschillende oorzaken (tegelijk) een rol spelen. Vaak blijft de oorzaak onduidelijk.
Veelvoorkomende oorzaken die vervelend zijn, maar geen ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid, staan hieronder:

 • De oorzaak van spanningshoofdpijn is niet duidelijk en kan per persoon verschillen.Verschillende dingen kunnen er samen voor zorgen dat de hoofdpijn opkomt of aanhoudt, Hoewel het spanningshoofdpijn heet, wordt het zeker niet altijd door spanning veroorzaakt. Spanning kan er wel voor zorgen dat de hoofdpijn blijft.
 • De oorzaak van migraine is niet bekend. Het lijkt dat sommige mensen aanleg hebben voor migraine. Migraine kan door spanning en vermoeidheid worden uitgelokt. Sommige migrainepatiënten noemen een verband met bijvoorbeeld rode wijn, kaas, chocolade of citrusvruchten. Er is veel onzekerheid over het verband tussen migraine en voeding. Wetenschappers hebben er geen bewijs voor kunnen vinden. Vrouwelijke hormonen kunnen wel een rol spelen: de menstruatiecyclus en 'de pil' kun­nen invloed hebben op het ontstaan van migraine-aanvallen.
 • Clusterhoofdpijn heeft mogelijk met een hersenzenuw (nervus trigenimus) te maken. Ook hier is de oorzaak onduidelijk.
 • Te vaak hoofdpijnmiddelen gebruiken: Als u lange tijd heel vaak pijnstillers voor de hoofdpijn gebruikt, kan dat de hoofdpijn gek genoeg juist versterken. Bijvoorbeeld als u 15 dagen per maand paracetamol gebruikt of een NSAID. Of als u 10 dagen per maand een triptaan voor de hoofdpijn gebruikt. De hoofdpijn kan ook ontstaan als u per keer maar een kleine hoeveelheid pijnstiller heeft ingenomen. Het gaat er dus om hoe vaak u een middel tegen de hoofdpijn gebruikt en hoe lang u dat al doet.
 • Bijwerking van medicijnen: Hoofdpijn kan ontstaan door een bijwerking van medicijnen, zoals bètablokkers, nitraten, calciumantagonisten en sommige middelen tegen depressie.
 • Minder cafeïne: Als u gewend bent doordeweeks veel koffie te drinken, kunt u in het weekend hoofdpijn krijgen als u dan ineens veel minder koffie drinkt. Bijvoorbeeld als u uitslaapt en daardoor de eerste paar koppen koffie (cafeïne) mist. Als u dan weer koffie drinkt, gaat de hoofdpijn vaak weg. Deze hoofdpijn heet onttrekkingshoofdpijn. Dit geldt ook voor andere dranken met cafeïne, zoals thee, ice-tea, chocola, cola en energiedranken met cafeïne.
 • Een slecht geventileerde ruimte: wonen, slapen of werken in een slecht geventileerde ruimte kan hoofdpijn geven.
 • Slecht slapen.
 • Slecht zien.
 • Gebitsproblemen.
 • Een verstopte neus, veel hoesten, verkoudheid en griep kunnen hoofdpijn geven.

Ernstige oorzaken van hoofdpijn komen zelden voor. Het gaat dan vaak om een soort hoofdpijn die u niet eerder had. Meestal heeft u dan ook andere verschijnselen. Bijvoorbeeld:

 • hoofdpijn die ergens na de zesde maand zwangerschap ontstaat (kan te maken hebben met een te hoge bloeddruk);
 • hoofdpijn die na de leeftijd van 50 jaar voor het eerst ontstaat (kan bijvoorbeeld ontstaan door een te hoge bloeddruk);
 • hoofdpijn met ineens slechter zien (kan komen door een ernstig verhoogde oogdruk);
 • hoofdpijn na een klap op het hoofd met sufheid of overgeven (kan komen door een ernstige hersenschudding en eventueel prikkeling van de hersenvliezen);
 • hoofdpijn met pijn in de nek of een stijve nek, en/of koorts en u heel ziek voelen (kan bijvoorbeeld komen door een hersenvliesontsteking);
 • hoofdpijn met plotseling ontstaan van uitvalsverschijnselen, bijvoorbeeld een verlamde arm, moeilijk kunnen praten of niet volledig kunnen zien (kan bijvoorbeeld komen door een beroerte).

Neem bij een van deze situaties direct contact op met uw huisarts.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Kan het kwaad?

Kan hoofdpijn kwaad?

Hoofdpijn kan zeer hinderlijk zijn. Het kan uw dagelijks leven ernstig beïnvloeden.

Bij hoofdpijn zijn mensen nogal eens bang voor een hoge bloeddruk, een beroerte of een zeldzame aandoening, zoals een hersengezwel. Het komt zelden voor dat één van deze aandoeningen de oorzaak is van hoofdpijn.

Adviezen

Wat kan ik zelf doen bij hoofdpijn?

Het is moeilijk om een advies te geven dat voor alle soorten hoofdpijn geldt. Frisse lucht, een goede nachtrust en voldoende ontspanning zijn voor iedereen goed.

Voor alle soorten hoofdpijn kunt u een pijnstiller (zoals paracetamol) gebruiken. Maar doe dit niet te vaak en lang achter elkaar. Als u bijna om de dag pijnstillers blijft gebruiken, kunt u daardoor juist weer hoofdpijn krijgen. Stop in dat geval eerst met de pijnstillers. Zo wordt pas duidelijk of u eventueel ook nog een ander soort hoofdpijn heeft.

Verder hangen de adviezen af van de hoofdpijn die u heeft.

Als u iedere week wel een paar dagen hoofdpijn heeft, kan het zijn dat u meerdere soorten hoofdpijn tegelijk heeft. Het is goed om dat samen met uw huisarts te bespreken en uit elkaar te halen.

Ernstige langdurige en haast dagelijks bestaande hoofdpijn kan gek genoeg komen door teveel gebruik van hoofdpijnmedicijnen. Ook dat is een belangrijke reden om samen met uw huisarts eens te kijken of u kan minderen met de hoofdpijnmedicijnen.

Deze tekst is aangepast op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?