Ik heb huidschimmel

In het kort

In het kort

 • Huidschimmels groeien in de huid, de nagels of de haren van mensen of dieren.
 • Soms geeft de huid minder goede bescherming
 • Dan kan een schimmelinfectie ontstaan.
 • Dit geeft rode plekken met schilfers, en meestal jeuk.
 • De behandeling bestaat uit 2 keer per dag antischimmelcrème smeren totdat de huid genezen is.
Wat is het

Wat zijn huidschimmels?

Huidschimmels zijn schimmels die in de huid, de nagels of de haren van mensen of dieren groeien.

Wat merk ik

Wat zijn de verschijnselen van huidschimmels?

Op de huid ontstaan rode plekken met schilfering langs de randen. Soms zijn het ringvormige plekken die steeds groter worden, terwijl het midden ervan alweer geneest. Deze vorm van huidschimmel wordt 'ringworm' genoemd. De plekken kunnen jeuk en een branderig gevoel geven. Ook kunnen er kleine blaasjes en puistjes ontstaan.

Aan de zijkanten van uw vingers en in uw handpalmen kan wat vervelling met blaasjes ontstaan. Dit is een overgevoeligheidsreactie op een schimmelinfectie. Gek genoeg zit die schimmelinfectie dan op een andere plek van uw lichaam.

Oorzaken

Hoe ontstaan huidschimmels?

Huidschimmels zijn overal aanwezig; iedereen komt ermee in aanraking. Pas als de schimmel de huid binnendringt en zich uitbreidt, ontstaat een schimmelinfectie.

Meestal beschermt de huid tegen schimmelinfecties. Soms werkt die bescherming minder goed waardoor schimmels gemakkelijker de huid binnendringen. Bijvoorbeeld:

 • als de huid geïrriteerd of beschadigd is (door strakke, schurende kleding);

 • als de huid verweekt is door vocht en warmte;

 • als de huid veel wordt gewassen met zeep (waardoor beschermende vetzuren op de huid worden verwijderd).

Ouderen, mensen met verminderde weerstand (door bijvoorbeeld chemokuren) en mensen met diabetes mellitus zijn gevoeliger voor schimmelinfecties.

Besmettelijk

Zijn huidschimmels besmettelijk?

Bij iedereen leven schimmels op de huid. Maar die veroorzaken zelden een infectie. Schimmels die een infectie veroorzaken komen meestal van iemand (of een dier) in uw omgeving. De schimmel zit in de huidschilfertjes van mensen (of dieren) met een schimmelinfectie. De huidschilfertjes laten los en kunnen zich zo verspreiden.

De meeste schimmels worden van mens op mens overgedragen. Sommige schimmelsoorten kunnen alleen van dieren op mensen worden overgedragen. Mensen kunnen deze schimmel niet aan elkaar doorgeven.

Adviezen

Wat kunt u zelf doen bij huidschimmels?

De volgende adviezen kunnen eventueel helpen de groei van schimmels tegen te gaan en nieuwe schimmelinfecties te voorkomen:

 • Was uw huid liefst zonder zeep. Als u toch een keer zeep of shampoo gebruikt, spoel dan de huid goed af zodat er geen zeepresten achterblijven.
 • Droog de huid goed af.
 • In de lichaamsplooien en tussen de tenen kunt u eventueel talkpoeder gebruiken.
 • Draag katoenen ondergoed en sokken en ruimzittende kleren die de huid niet irriteren. Dus geen kleren die knellen of schuren.
 • Draag goed ventilerende schoenen, zoals sandalen, linnen of leren schoenen. Liever geen gesloten schoenen van rubber of plastic.
 • Draag in gemeenschappelijke doucheruimtes uw eigen badslippers. De vloeren van deze ruimtes zijn een bron van schimmels.
Medicijnen

Medicijnen bij huidschimmel

De meeste schimmelinfecties zijn oppervlakkig en kunnen geen kwaad. U kunt ze behandelen door twee keer per dag een antischimmelcrème, -zalf of -poeder te gebruiken. Breng de crème dun aan, zodat hij na het smeren niet meer zichtbaar is. Een dikke laag kan de huid irriteren. Smeer de crème tot ongeveer twee centimeter rondom de plekken. De schimmel heeft zich namelijk verder uitgebreid dan u kunt zien. Een antischimmelcrème (miconazolcréme of terbinafinecréme) kunt u zelf kopen bij de apotheek of drogist.

Schimmelinfecties die diep in de huid doordringen, komen minder vaak voor. ‘Diepe’ infecties kunnen met antischimmelpillen worden behandeld. Maar deze pillen kunnen zoveel bijwerkingen hebben, dat ze niet altijd de voorkeur hebben. Bij de beslissing om eventueel antischimmelpillen in te nemen moet u een aantal dingen weten:

 • Antischimmelpillen zijn zware medicijnen.

 • Neem ze niet als u zwanger bent of zwanger wilt worden, of als u borstvoeding geeft.

 • Gedurende de kuur kan de anticonceptiepil minder betrouwbaar zijn. Gebruik dan als aanvullende bescherming een condoom.

 • Antischimmelpillen kunnen de werking van sommige medicijnen versterken (bijvoorbeeld van antidepressiva, bloedverdunners, bepaalde hartmedicijnen).

 • Bij antischimmelpillen mag u sommige cholesterolverlagende pillen niet slikken.

 • Met antischimmelpillen heeft u een kleine kans op leverproblemen, zoals geelzucht.

Ernstige (diepe) huidschimmels komen soms van een (huis)dier. Het kan dan nodig zijn uw huisdier tegen schimmel te behandelen. Bespreek dit met uw dierenarts.

Meer informatie over medicijnen vindt u op apotheek.nl. Bespreek uw medicijngebruik met uw huisarts en/of apotheker.

Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder met huidschimmel?

Na twee tot vier weken ‘smeren’ kunt u verbetering zien. Eventuele puistjes en blaasjes hebben iets langer nodig om te genezen. De dikke huid van de handpalmen of voetzolen heeft een langere behandeling nodig dan de huid elders.

Als u verbetering ziet, gebruik dan de antischimmelcrème totdat de huid genezen is. Als de schimmelinfectie niet vermindert, kom dan weer op het spreekuur. Dan bespreken we of er een andere antischimmelcrème nodig is.

Schimmelinfecties kunnen gemakkelijk terugkomen. Door de genoemde adviezen op te volgen kunt u proberen dit te voorkomen. Komt de schimmel toch terug, dan kunt u dezelfde crème opnieuw gebruiken.

Alleen bij diepe schimmelinfecties wordt soms voor een behandeling met pillen gekozen. Neem contact op als u door de bijwerkingen verschijnselen krijgt zoals misselijkheid, geelzucht, jeuk, donkerbruine urine of ontkleurde (geelwittige) ontlasting. Dan moet u waarschijnlijk met de pillen stoppen.

Meer informatie

Meer informatie over huidschimmel?

De informatie over huidschimmel is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Dermatomycosen

Deze tekst is aangepast op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?