Ik heb vaak last van een loopneus en/of een verstopte neus

In het kort

In het kort

 • Als u lang of vaak last heeft van een verstopte neus, een loopneus, niezen of jeuk in de neus, dan noemen we dat chronische neusklachten.
 • Meestal is overgevoeligheid voor bepaalde prikkels de oorzaak.
 • Het neusslijmvlies zwelt op en vormt meer slijm.
 • Probeer de prikkels die bij u klachten geven te vermijden. Stop met roken als u rookt.
 • Helpt dit niet? Dan kunnen medicijnen helpen, meestal met een neusspray.
Beschrijving

Wat zijn chronische neusklachten?

Iedereen heeft wel eens een loopneus. Ook af en toe niezen is normaal. Maar als u langdurig of vaak last heeft van een verstopte neus, een loopneus, niezen of jeuk in de neus, dan noemen we dat chronische neusklachten. De klachten zijn lastig maar kunnen geen kwaad.

Oorzaken

Waardoor ontstaan chronische neusklachten?

 • Chronische neusklachten komen meestal door overgevoeligheid voor bepaalde prikkels. Het neusslijmvlies zwelt op door de prikkel en vormt meer slijm. Uw neus raakt daardoor verstopt of begint te lopen. Door de prikkeling moet u niezen.
 • Een verstopte neus kan het gevolg zijn van langdurig gebruik van neusdruppels, -stiften of -sprays met xylometazoline. Xylometazoline gaat zwelling van het neusslijmvlies tegen. Maar als u het te veel dagen achter elkaar gebruikt, kan het neusslijmvlies beschadigen of kan uw neus juist extra dicht gaan zitten.
 • Neusklachten kunnen ook ontstaan als bijwerking van medicijnen (sommige pijnstillers, cholesterolverlagers, en druppels tegen een verhoogde oogdruk) en door gebruik van cocaïne.
 • Bij zwangere vrouwen komt het vaker voor dat de neus lang dichtzit, waarschijnlijk door de hormonale veranderingen.
 • Afwijkingen van het slijmvlies of scheefstand van het neustussenschot kan ook de oorzaak zijn.

Soms blijft de oorzaak van de klachten onbekend.

Stoffen of prikkels

Op welke stoffen of prikkels reageert het neusslijmvlies?

Als uw slijmvliezen overgevoelig reageren op stoffen waar anderen gewoonlijk niet op reageren, dan spreken we van een allergie. Voorbeelden van dit soort stoffen zijn boompollen, graspollen, huisstofmijt, of huidschilfers van huisdieren.

Wanneer u overgevoelig reageert op prikkels als inspanning, temperatuursverandering, rook, alcohol, parfum, baklucht en verflucht, dan noemen we dat hyperreactiviteit. Dit zijn prikkels waar anderen ook op reageren, maar dan veel minder erg.

Veel mensen met chronische neusklachten hebben last van allergie én hyperreactiviteit.

Adviezen

Wat kunt u zelf doen bij chronische neusklachten?

 • Niet roken is zeer belangrijk.
 • Vermijd ook andere prikkels waarvan u heeft gemerkt dat ze klachten geven.
 • Soms helpt een bloedonderzoek om te kijken of u allergisch bent en, zo ja, waarvoor.

Gebruikt u geneesmiddelen die als bijwerking neusklachten kunnen geven? Dan is overleg met uw huisarts nodig om te bekijken of u hier (tijdelijk) mee kunt stoppen of op een ander middel kunt overstappen.

  Medicijnen

  Medicijnen bij chronische neusklachten

  Het is niet altijd mogelijk om de prikkels te vermijden die neusklachten veroorzaken. Of blijven de neusklachten toch nog bestaan. Dan kunt u medicijnen gebruiken.

  • Als u af en toe allergische klachten heeft, zoals bij hooikoorts, dan kunt u een neusspray of tabletten met antihistaminica gebruiken. De spray werkt binnen een kwartier, de tabletten binnen enkele uren. U hoeft antihistaminica niet iedere dag te gebruiken. Neem het middel zodra u klachten krijgt of als u verwacht klachten te krijgen. Als de klachten verdwijnen stopt u ermee. Langdurig gebruik kan geen kwaad. De neusspray en de tabletten helpen meestal ook tegen branderige en jeukende ogen. Van sommige antihistaminica-tabletten kunt u slaperig worden.
  • Als u vaak of voortdurend neusklachten heeft, of als de neus vooral steeds verstopt is, dan helpt een neusspray met corticosteroïden. Corticosteroïden remmen de overgevoeligheid van het slijmvlies. Het medicijn werkt pas na een paar dagen. Gebruik de neusspray minstens vier weken lang, elke dag. Langdurig gebruik kan geen kwaad, maar soms maken corticosteroïden het neusslijmvlies kwetsbaar, waardoor het gemakkelijk gaat bloeden. Als u dan een paar dagen stopt, kan het slijmvlies zich herstellen. Daarna kunt u het middel gerust weer gebruiken.
  • Als u vaak allergische klachten heeft en antihistaminica en corticosteroïden ongewenste bijwerkingen geven, kunt u eventueel een neusspray met cromoglicaten gebruiken. Cromoglicaten zijn veel minder krachtig dan corticosteroïden en hebben niet de voorkeur. Ze moeten minstens vier (liever zes) keer per dag worden gebruikt. Na enkele weken werken ze pas goed.
  • Als uw neus tijdelijk dicht zit kan een xylometazoline-spray helpen. Gebruik het maximaal zeven dagen 2 à 3 keer per dag.

  Meer informatie over medicijnen vindt u op apotheek.nl. Bespreek u medicijngebruik met uw huisarts en/of apotheker.

  Hoe gaat het verder?

  Hoe gaat het verder met neusklachten?

   Chronische neusklachten kunnen jaren blijven terugkomen. Leefregels en medicijnen helpen om de klachten te verminderen.

   Helpt de behandeling? Dan kunt u na acht weken proberen of u de medicijnen kunt minderen of stoppen. Nemen de klachten dan toe? Begin dan weer met de medicijnen. Het kan geen kwaad om antihistaminica (neusspray of tabletten), neusspray met corticosteroïden of cromoglicaten lang te gebruiken.

   Gebruikt u corticosteroïden en zijn de klachten na vier weken nog niet minder? Neem dan weer contact op met uw huisarts.

   Meer informatie
   Laatst herzien op

   Vond u deze informatie nuttig?

   Vond u deze informatie nuttig?
   Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
   Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.