Ik heb pijn op de borst. Wat kan het zijn?

In het kort

In het kort

 • Pijn op de borst kan verschillende oorzaken hebben.
 • De pijn kan bijvoorbeeld te maken hebben met spieren, maag, hart, longen of stress.
 • Zelf kunt u de oorzaak niet met zekerheid vaststellen.
 • Ga naar de huisarts om te weten wat de oorzaak is.
 • Bel direct als u pijn op de borst heeft:
  • die bij inspanning begint en niet verdwijnt als u rust
  • en u zich ook beroerd voelt, misselijk bent en zweet
  • en u sneller ademt en benauwd bent
  • en u koorts heeft

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl
Wat is het

Wat is pijn op de borst?

Pijn in of op de borst zit in of op de ribbenkast, tussen de ribben, achter het borstbeen of onderaan het borstbeen. De pijn zit aan een of beide kanten of in het midden. Soms straalt de pijn uit, bijvoorbeeld naar de hals, kaak, arm, rug of schouders.

De pijn kan plotseling ontstaan of al langer sluimeren. De pijn is er steeds of alleen af en toe: bij inspanning, hoesten, bij een bepaalde houding of beweging, of bij drukken op de gevoelige plek.

De pijn kan met andere verschijnselen samengaan, zoals: misselijkheid, zweten, koorts, onrust, benauwdheid of een snelle ademhaling.

Bij pijn op de borst maakt u zich misschien zorgen. Pijn op de borst kan met uw hart te maken hebben of met uw slokdarm, maar er zijn nog verschillende andere oorzaken mogelijk. Zelf kunt u de oorzaak meestal niet met zekerheid vaststellen. Ga naar de huisarts om te weten wat de oorzaak is.

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl
Oorzaken

Waar kan pijn op de borst mee te maken hebben?

Pijn in of op de borst kan verschillende oorzaken hebben. Veelvoorkomende oorzaken zijn:

Spieren en ribben

Pijn bij drukken op de gevoelige plek, soms bij een bepaalde beweging of hoesten. Dit komt meestal door overbelasting van spieren tussen de ribben, bijvoorbeeld doordat u dagen achter elkaar moet hoesten. Of bijvoorbeeld doordat u in een ongewone houding heeft geklust, zoals bij schilderwerk.

Een scherpe of stekende pijn, daar waar de ribben aan het borstbeen vastzitten. Dit kan ontstaan door irritatie van het kraakbeen en de spieren die de ribben met het borstbeen verbinden. Dit kan passen bij het syndroom van Tietze en gaat vanzelf over.

Maag en slokdarm

Een brandende pijn achter het borstbeen (soms met uitstraling naar de rug), kan komen door maagzuur dat in de slokdarm komt (zuurbranden). De pijn voelt u een paar uur na de maaltijd. Vooral als u ligt of vooroverbuigt. De pijn wordt vaak tijdelijk iets minder na een boterham of een glas melk. Of na maagtabletten.

Maagzuur dat in de slokdarm terugloopt kan ook slokdarmkrampen veroorzaken. Zuurremmende medicijnen en extra kussens kunnen helpen. Een bed waarvan het hoofdeind omhoog kan, kan ook goed helpen.

Stress en ademhaling

Een benauwd, beklemmend gevoel op de borst kan komen door spanning, stress of angst.

Pijn op de borst kan ook voorkomen bij een depressie.

Hart

Een drukkend, pijnlijk gevoel op of in de borst kan komen door een zuurstoftekort in het hart (angina pectoris). Deze pijn begint:

 • bij lichamelijke inspanning
 • bij stress of emoties
 • na een zware maaltijd
 • als u vanuit een warme kamer de kou in stapt.

De pijn kan uitstralen naar uw hals, kaak, arm, schouder of rug. Wanneer u rustig zit, of na een tabletje of pufje onder de tong, verdwijnt de pijn.  

Gaat de pijn na een paar minuten zitten niet over? Bent u ook misselijk, beroerd of onrustig, ziet u bleek en is uw huid klam of zweterig? Dan kan dat wijzen op een hartinfarct. Bel dan direct uw huisarts, de huisartsenpost of 112.

Een scherpe pijn op de borst kan komen door een ontsteking van het hartzakje (pericarditis). Het kan beginnen met koorts, griep of een luchtweginfectie. De pijn wordt soms erger bij hoesten, diep inademen, bij liggen op uw rug of linker zij. Bij vooroverbuigen heeft u minder pijn.

Longen

Bij een longontsteking, bij griep of bij een forse verkoudheid kan ademen en hoesten pijn doen. Vaak is dat een brandende pijn.

Een ontsteking van de longvliezen (pleuritis) na een griep of luchtweginfectie kan een scherpe pijn geven. De pijn is er steeds en wordt erger bij diep inademen en bij bepaalde bewegingen. 

Pijn in de borstkas kan ook ontstaan als in een bloedvat in de longen een stolsel (longembolie) ontstaat. Een deel van de long kan dan geen zuurstof opnemen. Het geeft vooral pijn bij diep zuchten. Dit kan samengaan met benauwdheid, sneller ademen, moeheid of een prikkelhoest.  

Plotselinge pijn op de borst, erge benauwdheid en moeheid kunnen ook ontstaan als een deel van de long inklapt (klaplong).

Huid

Een scherpe pijn aan een kant van de ribbenkast kan door gordelroos komen. Gordelroos ontstaat door het waterpokvirus dat vaak vanaf de kinderleeftijd in huidzenuwen blijft zitten. Het virus kan opeens weer actief worden en gordelroos veroorzaken met pijn, vlekjes en blaasjes. Meestal gaat dit na twee weken vanzelf over.

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl
Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.