Ik heb reumatoïde artritis

In het kort

In het kort

 • Reumatoïde artritis is een ziekte met gewrichtsontstekingen.
 • De handen, polsen, enkels en/of voeten zijn pijnlijk, stijf en gezwollen.
 • Om reumatoïde artritis met zekerheid vast te stellen moet u naar de reumatoloog.
 • Bewegen en oefenen is belangrijk als de ontsteking rustig is.
 • NSAID's (medicijngroep) verminderen pijn en stijfheid.
 • DMARD's (medicijngroep) zorgen ervoor dat de gewrichten minder snel of niet beschadigen.
Beschrijving

Wat is reumatoïde artritis?

Bij reumatoïde artritis gaan gewrichten ontsteken. Meestal begint het bij de vingers en tenen.

Het kraakbeen en het bot in de gewrichten raken beschadigd. Ook pezen en slijmbeurzen die in de buurt van de ontstoken gewrichten zitten, kunnen ontstoken raken.

Verschijnselen

Wat zijn de verschijnselen van reumatoïde artritis?

Bij reumatoïde artritis krijgt u last van pijn, stijfheid, zwelling en warme gewrichten in de handen, polsen, enkels of voeten.

 • Zonder beweging of belasting doet een ontstoken gewricht al pijn.
 • Meestal zijn de verschijnselen zowel links als rechts in dezelfde gewrichten aanwezig.
 • 's Ochtends en na een periode in een houding zitten of liggen, zijn de gewrichten stijf gedurende een half uur of langer. Door bewegen worden de gewrichten geleidelijk weer soepel.

Heeft u deze verschijnselen meer dan vier weken? Dan heeft u waarschijnlijk reumatoïde artritis.

Verder kunt u bij reumatoïde artritis de volgende klachten krijgen:

 • Moeheid.
 • Afwisselend perioden met meer of minder klachten.
 • Reumaknobbeltjes in de huid, meestal aan de elleboog of onderarm.

Wanneer de reumatoïde artritis erg opspeelt, kunt u zich ziek gaan voelen met koorts. U kunt zelfs bloedarmoede krijgen en gaan afvallen. Zonder behandeling kunnen gewrichten op den duur misvormd raken. In de gewrichten van de handen kunnen bijvoorbeeld dikke knobbels ontstaan door botaangroei.

Oorzaken

Hoe ontstaat reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat uw lichaam antistoffen maakt tegen het eigen lichaam. In dit geval antistoffen tegen het weefsel aan de binnenkant van het gewricht. Dit veroorzaakt een ontsteking die de gewrichten kan beschadigen.

Waarom iemand reumatoïde artritis krijgt, is niet bekend. Erfelijkheid speelt nauwelijks een rol.

Reumatoïde artritis kan al op jonge leeftijd ontstaan.

Adviezen

Wat kunt u zelf doen bij reumatoïde artritis?

 • Als u gewrichtsontstekingen heeft, mag u de gewrichten niet te veel en niet te lang belasten.
 • Op een warm gewricht kunt u koude kompressen of ijspakkingen doen (niet langer dan tien minuten per keer). Wikkel het ijs in den theedoek om de huid tegen de kou te beschermen. Op deze manier koelen kan de klachten verminderen.
 • Is de ontsteking rustig (zwelling, warmte en roodheid verdwenen)? Dan is dagelijks bewegen en oefenen juist weer belangrijk om uw gewrichten zo goed mogelijk te kunnen blijven gebruiken. Een gewricht met geoefende spieren eromheen verdraagt meer, doet minder pijn en is minder stijf. Ga bijvoorbeeld een halfuur per dag wandelen, fietsen of zwemmen.
 • Een oefentherapeut (Cesar of Mensendieck) kan u begeleiden. Als het oefenen niet goed lukt, kunt u met warme kompressen de pijn en de stijfheid van de spieren verminderen. Daarna gaat het oefenen vaak beter.
Medicijnen

Medicijnen bij reumatoïde artritis

Paracetamol

Bij reumatoïde artritis kunt u als pijnstiller paracetamol gebruiken, bijvoorbeeld als u door de pijn niet goed kunt bewegen of slapen. U kunt voorkomen dat de pijn steeds terugkomt door de pijnstiller met een vaste regelmaat in te nemen. Neem zo nodig 4 keer per dag 2 tabletten paracetamol van 500 mg (max 4 weken). Lees meer bij paracetamol.

NSAID's

Verder schrijven artsen vaak NSAID’s voor: ibuprofen (3 keer per dag 600 mg), naproxen (2 keer per dag 500 mg) of diclofenac (3 keer per dag 50 mg). NSAID’s verminderen de pijn en de stijfheid. Neem ze dagelijks in (bijvoorbeeld gedurende een week) totdat de klachten verminderen.

Let op: NSAID’s zijn goede pijnstillers maar ze geven regelmatig vervelende bijwerkingen en kunnen de werking van andere medicijnen beïnvloeden. NSAID’s kunnen (ernstige) maagklachten geven. Mensen met een verhoogde kans op maagklachten, krijgen daarom een ander middel of een extra medicijn voorgeschreven om de maag te beschermen.

Bent u ouder dan 60 jaar? Heeft u maag-, darm-, hart-, vaat- of nierproblemen? Gebruikt u medicijnen? Of heeft u ooit een allergische reactie gehad na een NSAID? Overleg dan eerst met uw huisarts of apotheker voordat u een NSAID gebruikt. Lees meer bij NSAID's.

DMARD's

Er zijn speciale medicijnen tegen reumatoïde artritis: DMARD’s (Disease Modifying Antirheumatic Drugs).

 • DMARD's vergroten de kans dat de reumatoïde artritis veel minder ernstig verloopt. Ze zorgen er namelijk voor dat gewrichten minder snel of helemaal niet beschadigen.
 • DMARD's worden voorgeschreven door de reumatoloog (specialist). De bekendste DMARD is methotrexaat.

DMARD’s kunnen de volgende bijwerkingen hebben:

 • maag-darmklachten;
 • leverproblemen;
 • weerstandsvermindering;
 • aangeboren afwijkingen bij een kind als u rond de verwekking deze medicijnen gebruikt. Dit risico is er bij gebruik van deze middelen bij zowel mannen als vrouwen. Informeer goed bij uw specialist hoe lang u dit risico blijft lopen nadat u met het medicijn gestopt bent.

U moet regelmatig op controle komen. Dat is belangrijk om ernstige bijwerkingen vroeg op te sporen. Vooral uw bloed moet regelmatig worden gecontroleerd op bijvoorbeeld lever- of stollingsafwijkingen. Meestal gebeurt dit onderzoek in het ziekenhuis bij de reumatoloog.

Wil uw huisarts of een specialist voor een andere klacht medicijnen voorschrijven? Vertel dan welke DMARD’s u gebruikt. Sommige DMARD’s mogen namelijk niet samen met andere medicijnen worden gebruikt.

Corticosteroïden

Bij een opvlamming van de reumatoïde artritis kunnen corticosteroïden helpen, bijvoorbeeld met een injectie in het ontstoken gewricht.

Meer informatie over medicijnen vindt u op apotheek.nl. Bespreek uw medicijngebruik met uw huisarts en/of apotheker.

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Bron: Apotheek.nl

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

ORS

ORS is een oplossing van zouten en (druiven)suiker in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken.

Bron: Apotheek.nl
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder met reumatoïde artritis?

Om reumatoïde artritis met zekerheid vast te stellen moet u naar de reumatoloog.

Stel dit niet uit, want hoe eerder reuma wordt behandeld hoe beter.

De reumatoloog doet verder onderzoek en kijkt of bij u speciale reumamedicijnen (DMARD’s) kunnen helpen.

Meer informatie

Meer informatie over reumatoïde artritis

Voor meer informatie over reumatoïde artritis kunt u terecht bij het Reumafonds. U vindt hier informatie over allerlei gewrichtsklachten, onder meer reumatoïde artritis.

Jong-en-reuma.nl is een website gemaakt voor en door jongeren met reuma.

De informatie over reumatoïde artritis is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Artritis.

Hulp regelen

Meer informatie over zorg en ondersteuning

Een overzicht van hulpmiddelen voor dagelijkse activiteiten, lopen, fietsen of de persoonlijke verzorging vindt u op Hulpmiddelenwijzer.

Regelhulp.nl biedt u informatie over zorg regelen, mantelzorg en hulp in het dagelijks leven. Regelhulp.nl is een digitale wegwijzer van de overheid.

Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.