Ik heb reumatoïde artritis

In het kort

In het kort

 • Reumatoïde artritis is een ziekte waarbij gewrichten ontstoken zijn.
 • De handen, polsen, enkels en/of voeten zijn pijnlijk, dik en stijf (buigen of strekken gaat moeilijk)
 • Ook grotere gewrichten zoals knieën of ellebogen kunnen ontstoken zijn.
 • De huisarts stuurt u naar de reumatoloog voor onderzoek en behandeling.
 • Wees niet bang om te bewegen. Bewegen kan geen kwaad.
 • Bewegen en oefenen is belangrijk om zo goed mogelijk te kunnen blijven bewegen.
 • NSAID's (medicijngroep) verminderen de pijn, waardoor u beter kunt bewegen.
 • DMARD's (medicijngroep) zorgen ervoor dat uw gewrichten minder snel of niet beschadigen.
Wat is het

Wat is reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis is een ziekte waarbij uw gewrichten gaan ontsteken. Meestal begint het bij de vingers en tenen.

Het kraakbeen en het bot in de gewrichten kunnen beschadigd raken. Ook de pezen en slijmbeurzen in de buurt van het gewricht kunnen ontstoken raken.

Vroege herkenning en behandeling van de ziekte kan ernstige beschadiging van de gewrichten voorkomen.

Mensen met reumatoïde artritis hebben een verhoogde kans op het krijgen van hart- en vaatziekten.

Wat merk ik

Wat zijn de verschijnselen van reumatoïde artritis?

Bij reumatoïde artritis heeft u deze verschijnselen

 • Meestal krijgt u eerst last van meerdere gewrichten van uw handen en voeten, polsen en enkels.
 • De klachten zitten zowel links als rechts in dezelfde gewrichten; (in het begin kan het nog eenzijdig zijn).
 • Ook grotere gewrichten zoals de knie of elleboog kunnen ontstoken zijn.
 • Ontstoken gewrichten zijn pijnlijk, stijf, dik (gezwollen) en warm; buigen en strekken kan daardoor moeilijker gaan.
 • Ook zonder bewegen of belasten doet het gewricht al pijn.
 • 's Ochtends en na een tijdje stilzitten of liggen, zijn de gewrichten stijf en pijnlijk gedurende een halfuur of langer. Door bewegen worden de gewrichten langzaam weer soepel.

Heeft u deze verschijnselen 3 weken of langer? Dan heeft u mogelijk reumatoïde artritis.

De ziekte kan mild verlopen. Maar meestal blijven de klachten terugkomen. Perioden met meer en minder klachten wisselen elkaar af.

In perioden waarin u meer last heeft van uw gewrichten, kunt u zich ook moe en ziek voelen, soms met koorts. U kunt ook bloedarmoede krijgen en afvallen.

Hoe de reuma zich ontwikkelt verschilt per persoon. Niet alle mensen krijgen een ernstige vorm van reumatoïde artritis. Hoe eerder de ziekte wordt ontdekt en behandeld, hoe minder schade aan de gewrichten.

Zonder behandeling kunnen gewrichten op den duur misvormd raken. In de gewrichten van de handen kunnen bijvoorbeeld knobbels ontstaan door aangroei van bot.

Doordat de behandeling tegenwoordig snel wordt gestart komt het nauwelijks meer voordat iemand met reumatoïde artritis misvormde gewrichten krijgt of van een rolstoel afhankelijk wordt.

Oorzaken

Hoe ontstaat reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat uw afweersysteem is ontregeld en antistoffen maakt tegen uw eigen lichaam. In dit geval antistoffen tegen het weefsel in uw gewrichten. Dit veroorzaakt een ontsteking die de gewrichten kan beschadigen.

Waardoor iemand reumatoïde artritis krijgt, is niet bekend. Erfelijkheid speelt nauwelijks een rol. Als het in uw familie voorkomt is de kans 3 tot 5% dat u het ook krijgt.

Reumatoïde artritis kan al op jonge leeftijd ontstaan. Dit heet jeugdreuma.

Onderzoeken

Onderzoek bij reumatoïde artritis

Aan de verschijnselen kan uw huisarts vaak al inschatten of u reumatoïde artritis heeft.
Uw huisarts stuurt u dan door naar een reumatoloog voor onderzoek en behandeling. Dit is nodig om de ziekte met zekerheid vast te stellen (of uit te sluiten). Stel dit niet uit, want hoe eerder reuma wordt ontdekt en behandeld hoe beter.

Adviezen

Wat kunt u zelf doen bij reumatoïde artritis?

 • Als een gewricht warm aanvoelt, kan koelen prettig zijn. Leg er een natte omslag of wat ijs tegenaan (niet langer dan tien minuten per keer). Wikkel het ijs in een theedoek om te voorkomen dat de huid bevriest. Of gebruik een "ice-pack".
 • Wees niet bang om te bewegen. Bewegen kan geen kwaad, ook als een gewricht ontstoken is.
 • Wordt de pijn minder? Ga dan meer bewegen. Dagelijks bewegen en oefenen is belangrijk om uw gewrichten zo goed mogelijk te kunnen blijven gebruiken. Een gewricht met geoefende spieren eromheen verdraagt meer, doet minder pijn en is minder stijf. Ga bijvoorbeeld een halfuur per dag wandelen, fietsen of zwemmen.
 • Een oefentherapeut (Cesar of Mensendieck) kan u begeleiden. Als het oefenen niet goed lukt, kunt u met warme kompressen de pijn en de stijfheid van de spieren verminderen. Daarna gaat het oefenen vaak beter.
Medicijnen

Medicijnen bij reumatoïde artritis

Paracetamol

Bij pijn kunt u altijd paracetamol gebruiken, bijvoorbeeld als u door de pijn niet goed kunt bewegen of slapen. U kunt voorkomen dat de pijn steeds terugkomt door de pijnstiller met een vaste regelmaat in te nemen. Neem zo nodig 4 keer per dag 2 tabletten paracetamol van 500 mg (niet langer dan 4 weken). Lees meer bij paracetamol.

NSAID

Uw huisarts kan ook een NSAID voorschrijven: Bijvoorbeeld ibuprofen (3 keer per dag 600 mg), naproxen (2 keer per dag 500 mg) of diclofenac (3 keer per dag 50 mg). NSAID’s zijn pijnstillers met een licht ontstekingsremmende werking. Bij gewrichtsontstekingen helpen ze daardoor vaak beter dan paracetamol. NSAID’s verminderen de pijn en de stijfheid. Neem ze dagelijks in (bijvoorbeeld gedurende een week) totdat de klachten verminderen.

Let op: NSAID’s zijn goede pijnstillers maar ze geven regelmatig vervelende bijwerkingen en kunnen de werking van andere medicijnen beïnvloeden. NSAID’s kunnen (ernstige) maagklachten geven. Mensen met een verhoogde kans op maagklachten, krijgen daarom een ander middel of een extra medicijn voorgeschreven om de maag te beschermen.

Bent u ouder dan 60 jaar? Of heeft u maag-, darm-, hart-, vaat- of nierproblemen? Of gebruikt u medicijnen? Of heeft u ooit een allergische reactie gehad na een NSAID? Overleg dan eerst met uw huisarts of apotheker voordat u een NSAID gebruikt. Lees meer bij NSAID.

DMARD

DMARD’s (Disease Modifying Antirheumatic Drugs) zijn speciale medicijnen tegen reumatoïde artritis.
DMARD's vergroten de kans dat de reumatoïde artritis veel minder ernstig verloopt. Ze zorgen er namelijk voor dat gewrichten minder snel of helemaal niet beschadigen.

DMARD's worden voorgeschreven door de reumatoloog (specialist). De bekendste DMARD is methotrexaat. De nieuwere soorten heten biological DMARD’s.

Bijwerkingen:
DMARD’s kunnen de volgende bijwerkingen hebben:

 • maag-darmklachten
 • leverproblemen
 • een verminderde afweer met daardoor meer kans op infecties
 • aangeboren afwijkingen bij een kind als u of uw partner rond de bevruchting deze medicijnen gebruikt. Vraag uw reumatoloog hoe lang u moet wachten met zwanger worden nadat u (of uw partner) de medicijnen heeft gestopt. Zorg dat u (of uw partner) in deze periode niet zwanger raakt.

Controle:
U moet regelmatig bij de reumatoloog op controle komen. Dat is belangrijk om ernstige bijwerkingen vroeg op te sporen. Uw bloed moet regelmatig worden gecontroleerd op bijvoorbeeld lever- of stollingsafwijkingen. Meestal gebeurt dit onderzoek in het ziekenhuis bij de reumatoloog.

Andere medicijnen:
Wil uw huisarts of een andere arts voor een andere klacht medicijnen voorschrijven? Zeg dan dat u DMARD's gebuikt, en welke u gebruikt. Sommige DMARD’s mogen namelijk niet samen met andere medicijnen worden gebruikt.

Minder weerstand:
Als u DMARD’s gebruikt heeft u minder weerstand tegen infecties.
Let daarom op:

 • Neem bij koorts altijd contact op met uw huisarts.
 • Bel uw huisarts ook als u een wond heeft.
 • Haal ieder jaar opnieuw de griepprik. U krijgt hiervoor een oproep.
 • Vraag bij een inenting (vaccinatie) altijd eerst aan uw arts of u de prik wel mag hebben als u DMARD’s gebruikt. Sommige inentingen (onder andere tegen gele koorts, bof, mazelen of rodehond) zijn niet veilig of werken niet als u DMARD’s gebruikt.

Corticosteroïden

Heeft u tijdelijk meer klachten van de reumatoïde artritis? Dan kunnen corticosteroïden helpen, bijvoorbeeld via pillen of een injectie in het ontstoken gewricht.

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Bron: Apotheek.nl

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl

rheum

Bron: Apotheek.nl
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder met reumatoïde artritis?

Reumatoïde artritis is een chronische ziekte die niet overgaat. Er zijn perioden waarin de klachten verergeren en perioden waarin u tijdelijk weer wat minder klachten heeft.

U gaat regelmatig voor controle naar de reumatoloog. Samen zoekt u naar een goede combinatie van reumamedicijnen (DMARD’s) zodat u zo weinig mogelijk klachten heeft.

Reumatoïde artritis geeft een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Bijvoorbeeld op een hartinfarct of beroerte. Daarom controleert uw huisarts ook regelmatig uw gewicht, bloeddruk, bloedsuiker, nieren en cholesterol. Daarmee schat uw huisarts uw risico op hart- en vaatziekten. Zo nodig krijgt u dan extra leefstijladviezen of medicijnen om uw risico te verlagen. Kijk voor meer informatie bij hart- en vaatziekten.

Meer informatie

Meer informatie over reumatoïde artritis

Voor meer informatie over reumatoïde artritis kunt u terecht bij ReumaNederland. U vindt hier informatie over allerlei gewrichtsklachten, onder meer reumatoïde artritis.

Jong-en-reuma.nl is een website gemaakt voor en door jongeren met reuma.

Zoekt u contact met lotgenoten? Kijk dan op ReumaZorgNederland.nl.

De informatie over reumatoïde artritis is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Artritis.

Hulp regelen

Meer informatie over zorg en ondersteuning

Een overzicht van hulpmiddelen voor dagelijkse activiteiten, lopen, fietsen of de persoonlijke verzorging vindt u op Hulpmiddelenwijzer.

Regelhulp.nl biedt u informatie over zorg regelen, mantelzorg en hulp in het dagelijks leven. Regelhulp.nl is een digitale wegwijzer van de overheid.

Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.