Ik wil meer weten over de penis en seksualiteit

In het kort

In het kort

  • De penis bestaat uit de schacht, eikel, voorhuid, toompje en plasgaatje.
  • De eikel van de penis is voor de meeste mannen de seksueel gevoeligste plek van hun lichaam.
  • De grootte van de penis verschilt sterk van man tot man, maar ook van uur tot uur.
  • Als een man klaarkomt, komt het sperma naar buiten.
Video's

Video's

Onderdelen penis

De penis

De penis heeft een belangrijke functie bij het hebben van seks en het genieten van seksualiteit. De penis bestaat uit de schacht, eikel, voorhuid, toompje en plasgaatje. Achter de penis hangt de balzak met daarin de zaadballen. In het lichaam bevindt zich de prostaat (en de zaadblaasjes).

Schacht

De schacht is het grootste deel van de penis. De schacht loopt van onderaan de buik tot aan de onderrand van de eikel.

schacht van de penis

Een slappe penis is tussen de 6 en 13 cm lang. De grootte van de penis verschilt sterk van man tot man, maar ook van uur tot uur. Uw penis krimpt of zet uit afhankelijk van hoe u zich voelt, wat u draagt, hoe warm u het heeft of hoe koud het is. Tijdens de slaap of 's ochtends bij het wakker worden kan uw penis stijf zijn, zonder dat u seksueel geprikkeld bent. Dat is normaal.

Voorhuid

De voorhuid zit over de eikel heen. Bij een erectie schuift de voorhuid naar achteren en komt de eikel bloot.

Bij de geboorte zit de voorhuid vastgekleefd aan de eikel. Daarna komt de voorhuid geleidelijk los te zitten. Dat kan in een paar jaar, maar soms duurt het wel tot aan de puberteit.

Bij besneden mannen is een groot deel van de voorhuid weggehaald. De eikel ligt daardoor bloot, ook wanneer de penis slap is.

Sommige mannen hebben een korte voorhuid. Bij hen kan de eikel bij een slappe penis bloot liggen zonder dat ze besneden zijn. Een eikel die niet bedekt is met de voorhuid wordt wat minder gevoelig. De seksuele beleving blijft hetzelfde.

Eikel

De eikel zit op het uiteinde van de penis. Een blote eikel is erg gevoelig. Voor de meeste mannen is de eikel de meest seksueel gevoelige plek in hun lichaam.

penis

Als mannen opgewonden worden zwellen schacht en eikel. De eikel is dan extra gevoelig.

Door de eikel te strelen, wrijven of likken en door het binnengaan in de vagina, mond of anus stijgt de opwinding en kan een man klaarkomen. Soms is de gezwollen eikel zo gevoelig dat aanraken of likken haast pijn doet. Het kan dan prettiger zijn om het gebied eromheen, de voorhuid, de schacht en de balzak te strelen of te likken.

Toompje

Het toompje is het stukje huid waarmee de voorhuid aan de eikel vast zit.

Het toompje is vaak gevoelig. Het kan prettig zijn als het toompje wordt aangeraakt of gelikt.

Bij sommige mannen is het toompje kort en zit strak vast aan de binnenkant van de voorhuid. Bij een erectie stroopt de voorhuid dan niet helemaal van de eikel af. Dit kan pijnlijk zijn bij een erectie.
Soms kan een heel strak toompje tijdens gemeenschap inscheuren. Het kan dan gaan bloeden. Er is dan opeens meer ruimte en het wondje geneest vanzelf. Heeft u een heel strak toompje, dan kan het eventueel worden ingesneden door een huisarts, uroloog of chirurg.

Plasgaatje

Het plasgaatje zit op de top van de eikel. Sperma en urine komen beide door het plasgaatje naar buiten. Dat is anders dan bij vrouwen, die twee verschillende gaatjes hebben (vagina en een apart plasgaatje voor urine).

Ballen en balzak

Balzak en ballen

De balzak (scrotum) hangt achter/onder de penis. De grootte en vorm van de balzak kunnen sterk verschillen per man: groot of klein, kaal of behaard.

balzak

In de balzak hangen de zaadballen op ongelijke hoogte naast elkaar. De zaadballen bestaan uit teelballen en bijballen:

  • In de teelballen worden de zaadcellen en geslachtshormonen gemaakt. Vaak hangt één van de twee ballen wat lager dan de andere.
  • De bijballen zijn kronkelige buisjes, aan de achterkant van de teelballen. Hierin rijpen de zaadcellen.

De temperatuur van de balzak is wat lager dan in de rest van het lichaam. Dat is goed voor het zaad in de ballen.

Als het koud is, wordt de balzak klein en strak. Als het warm is, kan de balzak slap worden en uitzakken.

Zaadleider en blaasje

Zaadleider en zaadblaasje

De kronkelige buisjes in de bijballen worden een eindje verder de zaadleiders.

De zaadleiders lopen via de lies de onderbuik binnen, langs de urineblaas en komen uiteindelijk uit bij de zaadblaasjes.

De zaadblaasjes liggen vlak bij de prostaat. In de zaadblaasjes zit rijp zaad en vocht waarin het zaad gemakkelijk zwemt. Het komt samen met het prostaatvocht naar buiten als een man klaarkomt.

Net als dat er twee ballen zijn, zijn er ook twee zaadleiders en zaadblaasjes.

Prostaat

Prostaat

In de onderbuik, waar de penis begint, zit de prostaat. De prostaat maakt prostaatvocht.

De prostaat ligt vlak tegen het laatste deel van de darm aan. De prostaat is dan ook goed te voelen via de anus. Op ongeveer 5 cm diepte in de anus aan de buikkant is de prostaat te voelen.

Tijdens de seks kan het masseren of stimuleren van de prostaat voor sommige mannen prettig en opwindend zijn.

Klaarkomen

Klaarkomen bij mannen

Klaarkomen is een ander woord voor het krijgen van een orgasme of een hoogtepunt: de seksuele ontlading tijdens het vrijen of tijdens het masturberen.

Als een man klaarkomt, komen de zaadcellen, het vocht uit de zaadblaasjes en het prostaatvocht allemaal samen naar buiten. Dit noemen we sperma.

Hoe klaarkomen voelt, is voor iedereen anders, van minder tot heel intens. Het verschilt per keer hoe lang het orgasme duurt en hoe sterk het is. Dat kan liggen aan hoeveel tijd u ervoor heeft genomen, maar ook of u zich lekker voelt, hoe moe u bent of hoeveel zin u had om te vrijen.
Voor veel mensen is een orgasme letterlijk het hoogtepunt of de climax van de seks, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Niet alle mannen komen klaar tijdens het vrijen, terwijl ze toch genieten.

Tijdens het orgasme bij een man:

  • schokt de penis, de balzak en de anus
  • is er een zaadlozing
  • is er even minder controle over de spieren in het lichaam: het hele lichaam kan schokken
  • kan hij heftig zuchten, kreunen, kreten slaken of soms ook juist stil zijn
Meer informatie
Deze tekst is aangepast op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?