Ik wil mijn gehoor laten testen

In het kort

In het kort

 • Er zijn verschillende manieren om uw gehoor te testen.
 • De audiometrie is de meest betrouwbare hoortest.
 • Deze test kunt u doen bij de huisarts of audicien.
 • Er zijn ook hoortesten op internet of via de telefoon voor een grove inschatting van uw gehoor.
 • Neem contact op met uw huisarts als u of uw omgeving merkt dat u slechter hoort.
 • Bel ook de huisarts als uit een hoortest blijkt dat u slechter hoort.
 • Bij ernstige gehoorproblemen of bijkomende klachten kan de huisarts u doorsturen naar de keel-, neus- en oorarts (kno-arts).
Hoortesten

Hoe kan ik mijn gehoor testen?

Twijfelt u of u slechter hoort? Dan kunt u op verschillende manieren uw gehoor testen.

Audiometrie

De audiometrie is de betrouwbaarste hoortest. Deze test kunt u doen bij een audicien of in de huisartsenpraktijk. Voor de audicien heeft u geen verwijzing nodig van de huisarts. De audicien of huisarts controleert meestal eerst of het oor niet verstopt, ontstoken of beschadigd is.

Bij een audiometrie krijgt u een koptelefoon op. U krijgt lage en hoge, zachte en hardere tonen te horen. U drukt op een knopje als u de toon hoort. Zo wordt duidelijk welke tonen u nog kunt horen met elk oor. En dus of u slechthorend bent of niet. Soms geeft de test ook informatie over de oorzaak van de slechthorendheid.

Hoortest via internet of telefoon

U kunt eerst zelf een hoortest doen via internet of telefoon. Deze testen zijn minder betrouwbaar. Ze geven een grove inschatting van uw gehoor. Zorg dat u op een stille plek zit als u zo'n test doet. Gebruik het liefst een hoofdtelefoon.

 • Hoortest via internet. U krijgt verschillende cijfers en woorden te horen. Tegelijk klinkt op de achtergrond een ruis. U toetst de cijfers in die u hoort of klikt op het plaatje dat bij het woord hoort.
 • Hoortest via telefoon. Voor de test via de telefoon belt u 0900-4560123. U hoort een aantal keer 3 cijfers achter elkaar. Tegelijk klinkt er op de achtergrond een ruis. U toetst de cijfers in die u hoort.
Hoe gaat het verder

Hoe gaat het verder na een hoortest?

Hoe het verder gaat na een hoortest, hangt af van de uitslag van de hoortest.

Na een hoortest via internet of telefoon

 • De testuitslag is goed. U hoeft verder niets te doen.
 • De testuitslag is goed, maar u heeft toch het idee dat u slechter hoort. U kunt een afspraak maken met de huisarts of de audicien voor een audiometrie.
 • Uit de hoortest blijkt dat uw gehoor niet goed is. U kunt dan een afspraak maken met de huisarts of de audicien voor een audiometrie.

Na een hoortest (audiometrie) bij de audicien of de huisarts

Uit de hoortest blijkt dat uw gehoor niet goed is. Bespreek de uitslag van de audiometrie met uw huisarts. Als u de test bij een audicien heeft gedaan, neemt u de testuitslag mee naar de huisarts.

De huisarts controleert uw oren op oorsmeerproppen, ontstekingen of beschadigingen. Met een stemvork kan de huisarts onderzoeken waarom u slechter hoort. Ook kan de huisarts meten hoe goed uw trommelvlies werkt.

Is het gehoorverlies klein, dan spreekt de huisarts met u af wanneer u weer voor controle komt. Meestal is dat na 3 maanden.

Bent u ouder dan 67 en vermoedt de huisarts dat u door uw leeftijd minder hoort? Dan stuurt de huisarts u meestal door naar de audicien. Deze kan een hoortoestel bij u aanmeten.

Bij ernstige gehoorproblemen of bijkomende klachten stuurt de huisarts u naar de keel-, neus- en oorarts (kno-arts) of naar een audiologisch centrum. Een audiologisch centrum is gespecialiseerd in onderzoek, advies en begeleiding bij gehoorproblemen.

Meer informatie
Deze tekst is aangepast op
NHG

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?