Ik wil mijn gehoor laten testen

In het kort

In het kort

  • Er zijn verschillende manieren om uw gehoor te testen.
  • De audiometrie is de meest betrouwbare gehoortest.
  • Deze test kunt u doen bij de huisarts of audicien. 
  • Er zijn ook gehoortesten op internet of via de telefoon voor een grove inschatting van uw gehoor.
  • Neem contact op met uw huisarts als uit een gehoortest blijkt dat uw gehoor minder is of als u of uw omgeving merkt dat u slecht hoort.
  • Bij ernstige gehoorproblemen of bijkomende klachten kan de huisarts u doorsturen naar de keel-, neus- en oorarts (kno-arts).

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl
Onderzoeken

Hoortesten

Twijfelt u of u slechter hoort? Dan kunt u uw gehoor testen. De audiometrie is de betrouwbaarste gehoortest. Deze test kunt u doen bij een audicien of in de huisartsenpraktijk. Voor de audicien heeft u geen verwijzing nodig van de huisarts. De audicien of huisarts controleert meestal eerst of het oor niet verstopt, ontstoken of beschadigd is.

Eventueel kunt u eerst zelf een gehoortest doen via internet of telefoon. Deze testen zijn minder betrouwbaar. Ze geven een grove inschatting van uw gehoor.

Audiometrie: betrouwbare hoortest

Bij een audiometrie krijgt u een koptelefoon op. U krijgt lage en hoge, zachte en hardere tonen te horen. U drukt op een knopje als u de toon hoort. Zo wordt duidelijk welke tonen u nog kunt horen met elk oor. Dit geeft soms ook informatie over de oorzaak van slechthorendheid.

Hoortesten via internet of telefoon

Via internet kunt u een hoortest doen:
www.hoortest.nl voor volwassenen
www.oorcheck.nl voor jongeren

Bij een gehoortest via internet hoort u verschillende getallen. Tegelijk klinkt op de achtergrond een ruis. Daarna hoort u een aantal keren drie cijfers achter elkaar, of u hoort een woord. U toetst de cijfers in die u hoort of klikt op het plaatje dat bij het woord hoort. U krijgt een aantal keer zo’n reeks van cijfers en woorden te horen. Daarna krijgt u de uitslag van de test. Dit geeft een grove inschatting van uw gehoor. Zorg dat u voor deze test op een stille plek zit, met de deur dicht en radio, tv en telefoon uit.

Er is ook een test via de telefoon: 
U belt 0900-4560123. U krijgt dan verbinding met een computer. Vervolgens hoort u een aantal keer 3 cijfers achter elkaar. Tegelijk klinkt er op de achtergrond een ruis. U toetst de cijfers in die u hoort. U krijgt verschillende getallen en woorden te horen. Daarna hoort u hoe het met uw geteste oor is. Ook deze test geeft een grove inschatting van uw gehoor.

Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder na een gehoortest?

  • Blijkt uit een internettest of telefonische test dat uw gehoor niet goed is? Dan is het verstandig om een audiometrie te doen bij de audicien of naar de huisarts te gaan.
  • Blijkt uit een internettest of telefonische test dat uw gehoor goed is, maar heeft u toch het idee dat u minder hoort? Ook dan is het verstandig om naar de audicien of huisarts te gaan.
  • Blijkt bij de audicien dat u minder hoort? Ga dan naar de huisarts en neem de uitslag van de audiometrie mee om te bespreken. 

De huisarts controleert uw oren op oorsmeerproppen, ontstekingen of beschadigingen. Met een stemvork kan de huisarts onderzoeken wat de mogelijke oorzaak is van uw gehoorverlies. Ook kan de huisarts de werking meten van uw trommelvlies (meting trommelvliesdruk).

Is het gehoorverlies klein, dan spreekt de huisarts met u af wanneer u weer voor controle komt. Meestal is dat na 3 maanden.

Bent u ouder dan 67 en vermoedt de huisarts dat u door uw leeftijd minder hoort? Dan stuurt de huisarts u meestal door naar de audicien. Deze kan een gehoortoestel aanmeten.

Bij ernstige gehoorproblemen of bijkomende klachten stuurt de huisarts u naar de keel-, neus- en oorarts (kno-arts) voor verder onderzoek en behandeling.
Bij ernstige gehoorproblemen kan de huisarts u ook verwijzen naar een audiologisch centrum voor advies en begeleiding.

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl
Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.