Ik wil mijn sekspartner(s) waarschuwen

In het kort / FILMS

In het kort

  • Als een soa niet behandeld wordt, kan dat gevolgen hebben voor je gezondheid.
  • Zo kun je bijvoorbeeld onvruchtbaar worden van chlamydia.
  • Als jij je partners waarschuwt, geef je hen de kans zich op tijd te laten testen en behandelen.
  • Ook de eventuele seks-partners van een tijdje geleden moet je waarschuwen.
  • Door je sekspartners te waarschuwen, help je verdere verspreiding van soa te voorkomen.
  • Heb je weer seks met een vriend of vriendin die nog niet behandeld is, dan kan die jou weer opnieuw besmetten.
  • Je kunt je sekspartner(s) waarschuwen via de website partnerwaarschuwing.nl.
Videos

Videos

Soa

play-sharp-outline

Soa? Waarschuw je partners!

play-sharp-outline

Soa? Hoe vertel ik het mijn ex

play-sharp-outline

Soa? Hoe vertel ik het mijn partner

play-sharp-outline

Vreemdgegaan

play-sharp-outline

Soa? Hoe vertel ik het mijn seksmaatje?

play-sharp-outline
Waarschuwen bij SOA

SOA en je sekspartners

Als je een soa hebt, kun je die via seks doorgeven aan anderen. Oók als je geen klachten hebt, kan dit gebeuren. Daarom is het belangrijk om bij een soa je sekspartners te waarschuwen.

Als een soa niet behandeld wordt, kan dat ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Zo kun je bijvoorbeeld onvruchtbaar worden van chlamydia. Als jij je partners waarschuwt, geef je hen de kans zich op tijd te laten testen en behandelen.

Bescherm jezelf

Bescherm ook jezelf door te waarschuwen

Met partners waarschuwen bescherm je ook jezelf. Want als jij genezen bent van je soa en je hebt weer seks met een vriend of vriendin die nog niet behandeld is, dan kan die jou weer opnieuw besmetten.

Vroegere partners

Vroegere partners waarschuwen

Als je een soa hebt, moet je dat vertellen aan je sekspartners. Misschien hebben zij het namelijk ook. Het kan zijn dat ze daar zelf niks van merken. En zij kunnen dan ook weer anderen besmetten.

Door het tegen je sekspartners te zeggen help je ze. Ze kunnen dan een soa-test doen en als het nodig is een behandeling krijgen. En je helpt ook om te voorkomen dat er meer mensen besmet worden.

Als je een soa hebt, vertel het dan aan iedereen met wie je seks hebt gehad tussen nu en 6 maanden geleden. Soms moet je ook sekspartners van langer geleden waarschuwen. Dat ligt eraan welke soa het is en of je klachten hebt. Je huisarts of iemand van de soa-poli kan je vertellen wat je moet doen.

Partnerwaarschuwing.nl

Partnerwaarschuwing via de website

Je kunt je sekspartner(s) waarschuwen via de website partnerwaarschuwing.nl. Met een code kan je op die website een standaardbericht via e-mail of sms versturen, met of zonder je naam.

Vraag je huisarts om een code. Partnerwaarschuwing.nl is een nieuwe service. Het kan zijn dat je huisarts dit nog niet kent. Vertel het je huisarts. Via Partnerwaarschuwing.nl kan je huisarts meer informatie krijgen over de website en een inlogaccount aanvragen. Daarmee kan je huisarts voor jou een code aanmaken.

Je kunt zo dus een bericht sturen aan jouw sekspartner(s) zonder je naam te noemen. Iemand wordt alleen gewaarschuwd als jij daar toestemming voor geeft.

Ben je zelf gewaarschuwd voor een soa? Neem dit dan serieus. Laat een soa-test doen, ook als je geen klachten hebt.

Films over waarschuwen

Hoe bespreek ik mijn soa met mijn partner? FILMS

Als je er erg tegenop ziet om met een partner te bespreken dat je een soa hebt dan geeft partnerwaarschuwing.nl goede hulp.

Dat betekent natuurlijk niet dat je alles maar via internet en smartphone moet regelen. Vooral bij een vaste partner zal de beste manier toch meestal zijn om het gewoon te bespreken. Dat is vaak niet gemakkelijk. Hoe begin je zo'n gesprek? Hoe ga je om men de reactie van je partner? Loop je het risico dat het uitgaat? Hoe pak je zo'n gesprek aan?

Hier vind je filmpjes met voorbeelden hoe je zo'n gesprek met je (ex)partner kunt voeren.

Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder?

Het is belangrijk dat je weet dat je een soa kan hebben, zonder dat je het merkt. Ook al merk je er dus helemaal niets van, die soa kan je toch doorgeven aan een ander. Dus laat je testen en zo nodig behandelen. En waarschuw je sekspartners! Dat is goed voor jouw gezondheid én die van anderen!

En voor de toekomst: zorg dat je geen soa krijgt: vrij veilig!

Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?