Mijn kind is overgevoelig voor voedsel

In het kort

In het kort

 • Bij voedselovergevoeligheid verdraagt uw kind bepaalde voedingsmiddelen niet die anderen wel verdragen. 
 • Elke keer dat een kind die voedingsmiddelen eet, krijgt het dezelfde klachten. 
 • Gluten en melk zijn bekende voedingsmiddelen waar kinderen overgevoelig voor kunnen zijn.
 • Als uw kind allergisch is voor een bepaald voedingsmiddel, dan moet u dit uit de voeding weglaten. 
 • Koemelk- en ei-allergie gaan meestal voor de eerste verjaardag vanzelf over. 
 • Een allergie voor andere voedingsmiddelen is vaak blijvend.
Beschrijving

Wat is voedselovergevoeligheid?

We spreken van voedselovergevoeligheid als een kind bepaalde voedingsmiddelen niet verdraagt die de meeste andere mensen wel verdragen. Als uw kind deze voedingsmiddelen eet, krijgt het last van de darmen, huid of luchtwegen. Door deze voedingsmiddelen weg te laten verdwijnen de klachten. Als uw kind ze opnieuw inneemt komen de klachten terug.

Verschijnselen

Wat zijn de verschijnselen van voedselovergevoeligheid bij kinderen?

Elke keer dat een kind het voedingsmiddel binnen krijgt waarvoor het gevoelig is, krijgt het dezelfde klachten. Bijvoorbeeld:

 • Mond/keel/neus: jeuk, branderig gevoel, roodheid, zwelling, loopneus.
 • Maag-darmkanaal: braken, buikpijn, buikkrampen (opeens heftig huilen), diarree.
 • Huid: vlekjes, jeuk, roodheid, zwelling, eczeem.
 • Luchtwegen: hoesten, zagende ademhaling, snurken, slijm, benauwdheid en piepend ademen.

Meestal krijgt een kind met voedselallergie verschillende klachten tegelijk (bijvoorbeeld klachten van de huid én de darmen, of van de huid én de luchtwegen).
Als een kind een van deze klachten heeft, betekent dat niet meteen dat het overgevoelig is voor bepaalde voeding. Vaak hebben deze klachten een andere oorzaak.

Oorzaken

Hoe ontstaat voedselovergevoeligheid?

Voedselovergevoeligheid kan verschillende oorzaken hebben.

Allergie

Voedselovergevoeligheid kan ontstaan door een allergie, maar dit komt minder vaak voor dan de meeste mensen denken. Van de 100 mensen zijn er 4 die echt allergisch zijn voor een bepaald voedingsmiddel. De kans op voedselallergie is iets groter in families met allergische aandoeningen zoals astma, hooikoorts of eczeem.

Bij een voedselallergie roepen bepaalde voedingsmiddelen een afweerreactie van het lichaam op. Meestal gaat het om een allergie voor een van de volgende voedingsmiddelen: koemelk, ei, vis, schaal- of schelpdieren, soja, sesamzaad, noten, pinda(kaas) of tarwe.

Sommige kinderen krijgen na het eten van bijvoorbeeld een appel of pruim, een branderig jeukend gevoel rond de mond. Soms met wat roodheid en zwelling. Dit kan voorkomen bij kinderen met een allergie voor pollen (hooikoorts). De klachten verdwijnen vanzelf en worden niet erger. Vermijden van deze vruchten is niet nodig.

Glutenovergevoeligheid (coeliakie)

Sommige kinderen zijn overgevoelig voor een eiwit (gluten). Gluten zitten in granen en graanproducten zoals brood en pasta. Deze allergie heet coeliakie. Kinderen met coeliakie kunnen diarree hebben. Ze groeien minder goed en kunnen vermageren als ze gluten blijven eten. Soms hebben ze bloedarmoede. Er zijn ook kinderen met coeliakie die geen klachten hebben.

Darmafwijking

Sommige kinderen zijn overgevoelig voor melk doordat er in de darm te weinig lactase is. Deze stof is nodig om melk te verteren. Het kind krijgt dan darmkrampen en diarree na het drinken van grote hoeveelheden melk. Bewerkte melk (zoals karnemelk, kaas en yoghurt) wordt meestal wel goed verdragen.

  Onderzoeken

  Onderzoeken bij voedselovergevoeligheid

  Als u wilt weten of uw kind een voedselallergie heeft, dan is het handig om samen met uw huisarts naar de beste aanpak te zoeken. 

  • Lichamelijk onderzoek of een bloedtest geven te weinig bewijs voor een voedselallergie. 
  • U kunt een of twee weken een voedingsdagboek bijhouden. Hierin schrijft u op wanneer uw kind welke voeding krijgt en wanneer het welke klachten heeft. Zo wordt vaak duidelijker of bepaalde klachten met de voeding samenhangen.

  Als u vermoedt dat uw kind een koemelkallergie heeft, dan bespreekt u met de huisarts of het nuttig is om dit te onderzoeken. Uw kind krijgt dan vier weken lang andere voeding zonder koemelkeiwit. Als het daarna beter gaat krijgt uw kind vervolgens weer koemelkeiwit in de voeding. Komen de klachten vervolgens weer terug? Dan is het waarschijnlijk dat uw kind een koemelkeiwitallergie heeft.

  Misschien wijst alles erop dat uw kind een voedselallergie heeft. Bijvoorbeeld voor ei, vis, soja, noten, pinda’s, schelpdieren, sesamzaad of tarwe. Om zeker te weten of uw kind een voedselallergie heeft, kan het soms nodig zijn dat uw kind in het ziekenhuis wordt onderzocht.

   Hoe gaat het verder?

   Hoe gaat het verder met voedselovergevoeligheid bij een kind?

   Als u weet voor welk voedingsmiddel uw kind allergisch is, dan moet u dit uit de voeding weglaten. De klachten zullen dan wegblijven.

   Koemelk- en ei-allergie gaan meestal voor de leeftijd van 1 jaar vanzelf over. Een allergie voor andere voedingsmiddelen is vaak blijvend.

   Meer informatie

   Meer informatie over voedselovergevoeligheid?

   De informatie over voedselovergevoeligheid is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Voedselovergevoeligheid

   Laatst herzien op

   Vond u deze informatie nuttig?

   Vond u deze informatie nuttig?
   Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
   Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.