Mijn kind is overgevoelig voor voedsel

In het kort

In het kort

  • Bij voedselovergevoeligheid krijgt uw kind steeds klachten na het eten van bepaald voedsel. 
  • Bijvoorbeeld gluten (een eiwit in graan), melk, pinda of ei.
  • Koemelkallergie en ei-allergie gaan meestal voor de eerste verjaardag vanzelf over. 
  • Een allergie voor andere voedingsmiddelen is vaak blijvend. 
  • Als uw kind allergisch is voor een bepaald voedingsmiddel, dan moet u dit uit de voeding weglaten. 
Beschrijving

Wat is overgevoeligheid voor bepaald voedsel?

Bij overgevoeligheid geeft bepaald voedsel klachten. Bijvoorbeeld: koemelk, ei, vis, schelpdieren, soja, sesamzaad, noten, pinda of tarwe.
Klachten zijn bijvoorbeeld huiduitslag, diarree of hoesten.

Eet uw kind het voedingsmiddel niet meer, dan verdwijnen de klachten.
Als uw kind het dan weer gaat eten, komen de klachten terug.

Verschijnselen

Klachten bij overgevoeligheid voor voedsel bij kinderen

Elke keer dat een kind het voedingsmiddel binnen krijgt waarvoor het gevoelig is, krijgt het dezelfde klachten. Bijvoorbeeld:

  • Klachten aan mond, keel en neus: jeuk, branderig gevoel, roodheid, zwelling, loopneus.
  • Klachten aan maag en darmen: overgeven, buikpijn, buikkrampen (opeens heftig huilen), diarree.
  • Huidklachten: vlekjes, jeuk, roodheid, zwelling, eczeem.
  • Longklachten: hoesten, moeilijk of piepend ademhalen, snurken, slijm, benauwdheid.

Uw kind kan 1 soort klachten hebben. Bijvoorbeeld alleen mondklachten. Dan is het meestal overgevoeligheid, geen allergie.
Misschien heeft uw kind verschillende klachten tegelijk. Bijvoorbeeld klachten van de huid én de buik. Of van de huid én ademhalen. Dan is het meestal wel een allergie. Bij een allergie is het afweersysteem te actief, bij overgevoeligheid niet. 

Oorzaken

Waardoor kan een kind overgevoelig zijn voor bepaald voedsel?

Overgevoelig zijn voor bepaald voedsel kan komen door:

  • een allergie: dat is een overdreven reactie van het afweersysteem. Bijvoorbeeld na het eten van koemelk, ei, vis, schelpdieren, soja, sesamzaad, noten, pinda of tarwe. 
    4 op de 100 mensen heeft zo'n voedselallergie. De kans dat uw kind dit heeft is groter als er in uw familie voedselallergie of andere allergieën voorkomen, zoals astma, hooikoorts en eczeem.

    Kinderen met hooikoorts kunnen ook allergisch zijn voor vruchten met een pit, zoals appel en pruim. Ze krijgen na het eten ervan een branderig jeukend gevoel rond de mond. Soms met wat roodheid en zwelling.
     
  • overgevoeligheid van de darmen voor gluten. Dit heet coeliakie. Gluten is een eiwit en zit in graanproducten, zoals brood en pasta. 
     
  • een afwijking in de darm waardoor die melk niet goed kan verteren. De darm maakt dan te weinig lactase. Deze stof is nodig om melk te verteren. Als een kind veel melk drinkt, krijgt het darmkrampen en diarree.
    Bewerkte melk (zoals karnemelk, kaas en yoghurt) geeft meestal geen klachten. 
    Onderzoeken

    Hoe weet ik of mijn kind overgevoelig is voor bepaald voedsel?

    Met een bloedtest is niet te zien of uw kind een allergie heeft. Uw huisarts kan samen met u uitzoeken waar de klachten vandaan komen:

    • U kunt 1 of 2 weken weken een voedingsdagboek bijhouden.
      Hierin schrijft u op wanneer uw kind welke voeding krijgt en wanneer het welke klachten heeft. Zo wordt vaak duidelijker of bepaalde klachten met de voeding samenhangen.
    • Als u denkt dat uw kind een koemelkallergie heeft, dan bespreekt u met de huisarts of het nuttig is om dit te onderzoeken. Dit kan door 4 weken lang andere voeding zonder koemelkeiwit te geven en daarna wel weer voeding met koemelkeiwit
    • Misschien wijst alles erop dat uw kind allergisch is voor iets anders, bijvoorbeeld ei, vis, soja, noten, pinda’s, schelpdieren, sesamzaad of tarwe.
      Om dit zeker te weten, kan het soms nodig zijn dat uw kind in het ziekenhuis wordt onderzocht.
    Hoe gaat het verder?

    Hoe gaat het verder met voedselovergevoeligheid bij een kind?

    Een allergie voor vruchten met een pit, zoals appel en pruim, is niet erg. De klachten na het eten ervan verdwijnen vanzelf en worden niet erger. Uw kind kan de vruchten gewoon blijven eten.

    Als u door het onderzoek weet voor welk voedingsmiddel uw kind allergisch is, dan moet u dit uit de voeding weglaten. De klachten zullen dan wegblijven.

    Koemelkallergie en ei-allergie gaan meestal vanzelf over voordat een kind 1 jaar is.

    Een allergie voor iets anders, zoals pinda of noten, is vaak blijvend. 

    Meer informatie

    Meer informatie over voedselovergevoeligheid?

    De informatie over voedselovergevoeligheid is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Voedselovergevoeligheid

    Laatst herzien op

    Vond u deze informatie nuttig?

    Vond u deze informatie nuttig?
    Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
    Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.