In het kort
- Door vocht in je benen krijg je sneller wondroos. Draag elastisch drukverband of steunkousen tegen vocht in je benen.
- Zorg ervoor dat je geen wondjes krijgt.
- Heb je toch een wondje? Spoel het dan af met water en doe er een gaasje op.
- Behandel voetschimmel en smetplekken. Bijvoorbeeld tussen je tenen.
- Denk je dat je wondroos hebt? Bel dan direct de huisarts.
Hoe kun je zorgen dat je geen wondroos krijgt?
Zorg dat je geen vocht in je benen krijgt. Door het vocht wordt de huid dunner. Je krijgt dan sneller wondjes en die genezen slechter door het vocht in de benen. Via de wondjes komen bacteriën de huid binnen. Daardoor kun je sneller wondroos krijgen.
Heb je dikke enkels of onderbenen? Dan zit er meestal vocht in. Vocht in de benen komt meestal door slechte aderen of slechte lymfe-vaten. Daardoor stroomt het vocht niet goed meer weg uit je benen. Iedere keer dat je wondroos hebt, beschadigen je aderen en lymfe-vaten verder. De medicijnen tegen wondroos werken dan minder goed.
Zorg goed voor je huid, zodat je geen wondjes krijgt. Let op dat je je niet stoot of blaren krijgt in je schoenen. Controleer vooral je voeten en onderbenen.
Wat kan helpen tegen wondroos?
Rekverband
Je kunt zelf een elastisch drukverband om je benen doen. Of een strakke kous. Het is belangrijk dat dit strak voelt om je been.
Zo'n rekverband kun je bij een apotheek of drogist kopen. Een strakke kous bij een drogist.
Zit er veel vocht in je benen? Dan is het in het begin nodig om steeds een nieuw rekverband om je been te doen. Een wijkverpleegkundige of praktijkassistent kan je hierbij helpen.
Steunkousen
Als je geen vocht meer in je been hebt, kun je steunkousen gaan dragen. Steunkousen moeten heel precies passen. Een deskundige (bandagist) meet welke maat je precies nodig hebt.
Lees meer informatie over drukverband en steunkousen.
Lopen en bewegen
Lopen is belangrijk, vooral als je been in het verband zit. Je gebruikt dan je kuitspieren. Door te lopen met verband om, pomp je het vocht uit je benen weg.
Beweeg elke dag een half uur extra. Ga wandelen of fietsen. Neem de trap, niet de lift. Blijf niet de hele dag in je stoel zitten. Kom er minimaal elk uur even uit om een stukje te lopen.
Je kunt ook oefeningen doen:
- Ga op je tenen staan en dan weer op je hielen, steeds op en neer.
- Zit of lig je? Beweeg dan je voeten op en neer. Zo oefen je je kuitspieren.
Lukt het niet om oefeningen te doen of om elk uur een stukje te lopen? Zeg dit dan tegen je arts. Samen bespreek je wat jou dan kan helpen. Bijvoorbeeld een rollator. Of fysiotherapie.
Ook als je na het drukverband steunkousen gaat dragen, blijft lopen en oefenen belangrijk. Bewegen is goed, lang stilstaan niet. Moet je veel staan op je werk? Vraag dan of je werkplek aangepast kan worden. Misschien kun je werk gaan doen waarbij je meer loopt. Of ook kunt gaan zitten.
Leg je benen hoog
- Leg je benen hoog als je zit.
Zorg dat je benen hoger liggen dan je billen. Ga bijvoorbeeld dwars op de bank zitten met een kussen onder je benen. - Doe ook een kussen onder je benen als je gaat liggen. Of zet het voeteneind van je bed iets omhoog als dat kan.
Zo zorg je dat je benen hoog liggen. Het vocht kan dan uit je benen stromen.
Hoe kun je goed voor je huid zorgen?
- Controleer je huid regelmatig op wondjes. Vooral op je voeten en onderbenen.
- Probeer je huid niet te beschadigen. Bijvoorbeeld door stoten.
- Knip je nagels kort. Dan beschadigt je huid minder snel als je je bijvoorbeeld krabt. Een manicure kan je hierbij helpen.
- Droog je goed af na douchen, baden of zwemmen. Maak het vooral goed droog tussen je tenen en in de plooien van je huid.
- Heb je voetschimmel? Bijvoorbeeld tussen je tenen? Behandel je voeten dan met zinkoxide op de huid. Of met een crème tegen schimmel. Bijvoorbeeld miconazol op de huid of clotrimazol op de huid. Je kunt dit zonder recept kopen bij de drogist of apotheek.
- Heb je smetplekken? Behandel ze dan met crème tegen schimmel.
- Zorg dat je huid niet te droog wordt. Gebruik dagelijks een vette crème. Een droge huid geeft meer kans op wondjes.
Kijk hier voor tips bij jeuk en eczeem aan de onderbenen.
clotrimazol op de huid
Clotrimazol is een antischimmelmiddel.
Het is te gebruiken bij schimmelinfecties van de huid, zoals voetschimmel en eikelontsteking, en bij pityriasis versicolor.
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.miconazol op de huid
Miconazol is een antischimmelmiddel.
Het is te gebruiken bij schimmelinfecties van de huid, zoals voetschimmel, schimmelnagels, eikelontsteking en pityriasis versicolor. Het wordt ook gebruikt bij een aantal huidinfecties met bacteriën, zoals puistjes (acne). Het wordt ook gebruikt bij putjeszolen.
zinkoxide op de huid
Zinkoxide beschermt de huid en werkt licht indrogend. Afhankelijk van de basis waarin het is verwerkt, werkt het ook jeukstillend en verkoelend.
Zinkoxide wordt bij veel huidaandoeningen gebruikt. De belangrijkste aandoeningen waarbij het kan worden toegepast zijn eczeem, jeuk, koortslip, wondverzorging, zoals bij doorligwonden en herpes genitalis en bij kapotte mondhoeken.
Hoe kun je wondjes verzorgen?
- Spoel wondjes af met water.
- Droog ze af met een schone handdoek.
- Raak ze niet aan met je handen.
- Doe er een gaasje op. Elke dag een nieuwe.
Ook bij wondjes helpt een elastisch rekverband of strakke kous goed.
Geneest het wondje niet? Maak dan een afspraak bij de huisarts.
Wanneer bellen bij wondroos?
Bel direct de huisarts als je denkt dat je wondroos hebt. Je krijgt dan pillen tegen ontstekingen (antibiotica). En een drukverband of steunkous.
Maak een afspraak met de huisarts als een wondje na een week nog niet geneest.
Meer informatie over wondroos
- Informatie van huid-artsen over wondroos: patiëntenfolder NVDV.
- Wat andere mensen vinden van een arts of ziekenhuis: Zorgkaart Nederland.
Over deze tekst
We hebben deze tekst gemaakt met de richtlijn voor artsen over wondroos.