Ik wil voorkomen dat ik ziek word van besmet eten

In het kort

In het kort

  • Voorkom dat bacteriën, virussen, schimmels of parasieten in eten of drinken u ziek kunnen maken:
    • Gebruik aparte messen en snijplanken voor rauw vlees of rauwe vis.
    • Bak of kook vlees, vis, eieren en schelpdieren tot het eten helemaal gaar is.
    • Was groente en fruit goed af onder de kraan.
    • Bewaar resten eten in de koelkast. Niet langer dan 2 dagen.
    • Was uw handen met water en zeep: voordat u eten klaarmaakt, voor het eten en als u naar de wc bent geweest.
Wat is het

Ziek door besmet eten

In eten en drinken zitten altijd wel bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. De meeste kunnen geen kwaad. Van sommige kunt u wel ziek worden.

Dit heet voedsel-infectie als de bacteriën, virussen of parasieten zelf u ziek maken.
Het heet een voedsel-vergiftiging als de gifstoffen die de bacteriën of schimmels maken u ziek maken.
U weet meestal niet welke van de 2 u heeft door besmet eten.

Adviezen

Hoe voorkom ik dat ik ziek word door besmet eten?

Eten kopen

  • Controleer altijd de datum die op de verpakking staat. Vis, vlees en schelpdieren zijn niet meer veilig na de datum voor houdbaarheid.
  • Koop rauw eten (sushi, oesters, carpaccio, tartaar) alleen in winkels waar ze op een schone manier werken.
  • Zet boodschappen die in de koelkast moeten daar direct in.

Eten klaarmaken

  • Was groente en fruit goed af onder de kraan. Met koud water of heel even met heet water.
  • Bak of kook vlees, vis, eieren en schelpdieren tot het eten helemaal gaar is.
  • Laat bij een barbecue alles zo lang mogelijk in de koelkast. Is er geen koelkast in de buurt, neem dan een koeltas mee.
  • Maakt u gerechten als sushi en carpaccio zelf klaar? Zorg dan extra goed voor schone handen, een schoon aanrecht, schone snijplanken en messen. Zet het eten direct in de koelkast of eet het direct op.
  • Rauwe melk kunt u beter koken voor u het drinkt.
  • Gebruik alleen schone messen en snijplanken.
  • Gebruik aparte messen en snijplanken voor rauw vlees, rauwe vis en rauwe groente.
  • Neem elke dag een schone vaatdoek.

Eten bewaren

  • Bewaar resten van uw maaltijd altijd in de koelkast. Niet langer dan 2 dagen.
  • Bewaar rauw eten (sushi, oesters, carpaccio, tartaar) ook in de koelkast. Niet langer dan 1 dag.
  • Resten van afhaal-maaltijden kunt u beter niet bewaren.

Handen wassen

  • Was en droog uw handen elke keer als u naar de wc bent geweest.
  • Doe dit ook voor en na het koken. Vooral na het aanraken van bijvoorbeeld rauw vlees of rauw ei.
  • Droog na het wassen uw handen goed af met een schone handdoek of papieren doekjes. Gooi de doekjes meteen weg.
  • Door goed de handen te wassen en te drogen voorkomt u ook dat u anderen besmet als u zelf ziek bent.

Op reis

Gaat u op reis? Maak de kans op diarree kleiner. Dat is vooral belangrijk in warme landen. Of landen waar het minder schoon is. U heeft daar meer kans op overgeven en diarree. Bijvoorbeeld via besmet water of voedsel. Of via de wc, als er geen stromend water is om uw handen te wassen. Bekijk de film over eten en drinken in arme, warme landen.

    Film

    Film

    Meer informatie
    Deze tekst is aangepast op
    NHG

    Vond u deze informatie nuttig?

    Vond u deze informatie nuttig?
    Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?