Voorkom dat bacteriën, virussen, schimmels of parasieten in eten of drinken je ziek kunnen maken:
Gebruik aparte messen en snijplanken voor rauw vlees of rauwe vis.
Bak of kook vlees, vis, eieren en schelpdieren tot het eten helemaal gaar is.
Was groente en fruit goed af onder de kraan.
Bewaar resten eten in de koelkast. Niet langer dan 2 dagen.
Was je handen met water en zeep: voordat je eten klaarmaakt, voor het eten en als je naar de wc bent geweest.
Ziek door besmet eten
In eten en drinken zitten altijd wel bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. Van de meeste heb je geen last. Van sommige kun je wel ziek worden.
Dit heet voedsel-infectie als de bacteriën, virussen of parasieten zelf je ziek maken.
Het heet een voedsel-vergiftiging als de gifstoffen die de bacteriën of schimmels maken je ziek maken.
Je weet meestal niet welke van de 2 je hebt door besmet eten.
Hoe voorkom je dat je ziek wordt door besmet eten?
Eten kopen
Controleer altijd de datum die op de verpakking staat. Vis, vlees en schelpdieren zijn niet meer veilig na de datum voor houdbaarheid.
Koop rauw eten (sushi, oesters, carpaccio, tartaar) alleen in winkels waar ze op een schone manier werken.
Zet boodschappen die in de koelkast moeten daar direct in.
Eten klaarmaken
Was groente en fruit goed af onder de kraan. Met koud water of heel even met heet water.
Bak of kook vlees, vis, eieren en schelpdieren tot het eten helemaal gaar is.
Laat bij een barbecue alles zo lang mogelijk in de koelkast. Is er geen koelkast in de buurt, neem dan een koeltas mee.
Maak je gerechten als sushi en carpaccio zelf klaar? Zorg dan extra goed voor schone handen, een schoon aanrecht, schone snijplanken en messen. Zet het eten direct in de koelkast of eet het direct op.
Rauwe melk kun je beter koken voor je het drinkt.
Gebruik alleen schone messen en snijplanken.
Gebruik aparte messen en snijplanken voor rauw vlees, rauwe vis en rauwe groente.
Neem elke dag een schone vaatdoek.
Eten bewaren
Bewaar resten van je maaltijd altijd in de koelkast. Niet langer dan 2 dagen.
Bewaar rauw eten (sushi, oesters, carpaccio, tartaar) ook in de koelkast. Niet langer dan 1 dag.
Resten van afhaal-maaltijden kun je beter niet bewaren.
Handen wassen
Was en droog je handen elke keer als je naar de wc bent geweest.
Doe dit ook voor en na het koken. Vooral na het aanraken van bijvoorbeeld rauw vlees of rauw ei.
Droog na het wassen je handen goed af met een schone handdoek of papieren doekjes. Gooi de doekjes meteen weg.
Door goed de handen te wassen en te drogen voorkom je ook dat je anderen besmet als je zelf ziek bent.