Ik heb problemen met denken en onthouden door de ziekte van Parkinson

In het kort

In het kort

  • Veel mensen met de ziekte van Parkinson krijgen problemen met denken en onthouden.
  • Er zijn geen medicijnen tegen deze problemen.
  • Je kunt leren dingen op een andere manier te doen. Een ergotherapeut kan je helpen.
  • Bewegen is belangrijk om fit te blijven.
  • Ongeveer 6 van de 10 mensen met de ziekte van Parkinson krijgen dementie.
Wat is het

Problemen met denken en onthouden bij de ziekte van Parkinson

Veel mensen met de ziekte van Parkinson krijgen problemen met denken en onthouden. Hierdoor gaan veel dingen moeilijker. Je kunt bijvoorbeeld problemen krijgen met:

  • spullen gebruiken, zoals je telefoon of het koffiezetapparaat
  • gewone dingen doen, zoals boodschappen doen en koken
  • praten of iets uitleggen

Je kunt hierdoor in de war raken. Bij de ziekte van Parkinson worden deze problemen steeds erger en kan dementie ontstaan.

Onderzoeken

Welke onderzoeken krijg je?

De arts die veel weet over de hersenen (neuroloog) zal regelmatig vragen of je problemen hebt met denken en onthouden. En of dit de afgelopen tijd erger is geworden. Ook vraagt de arts hoeveel last je hiervan hebt bij de dingen die je elke dag doet.

Je krijgt af en toe een paar korte testjes waarbij je moet schrijven of iets moet onthouden.

Behandeling

Behandeling bij problemen met denken en onthouden bij de ziekte van Parkinson

Je arts bespreekt met je welke problemen je hebt en hoe je hiermee om kunt gaan bij de dingen die je elke dag doet.

Sommige medicijnen tegen de ziekte van Parkinson hebben als bijwerking dat je (meer) problemen krijgt met denken en onthouden. Samen met je arts kijk je of het mogelijk is om te stoppen met deze medicijnen.

Bewegen blijft belangrijk om fit te blijven. Beweeg elke dag minstens een half uur. Ga bijvoorbeeld fietsen of zwemmen. Kijk ook naar de adviezen voor beweging bij de ziekte van Parkinson.

Je kunt oefeningen krijgen die je op de computer of met pen en papier moet doen. Soms is dit in de vorm van een spelletje. Met deze oefeningen kun je je denken trainen. Je leert bijvoorbeeld trucjes om dingen te onthouden. Ook als je nog geen problemen hebt, kun je deze oefeningen doen. Je kunt ook een cursus geheugentraining doen (kijk bij Meer informatie). De oefeningen genezen de dementie niet, maar misschien voel je je er wel beter door.

Een ergotherapeut kan je helpen om zelf dingen te kunnen blijven doen. Bijvoorbeeld koken, de was doen, je afspraken plannen en bijhouden, boodschappen doen en jezelf verzorgen.
Je oefent samen. Ook bedenk je samen oplossingen voor problemen. Verder weet de ergotherapeut welk hulpmiddel jou kan helpen.

Er zijn geen medicijnen die problemen met denken en onthouden bij de ziekte van Parkinson kunnen genezen. Of kunnen zorgen dat je geen problemen krijgt.
Is de dementie bij jou nog niet zo erg? Dan kun je een medicijn proberen dat werkt op enzymen in de hersenen. Hierdoor worden de problemen bij sommige mensen minder snel ernstig. Voorbeelden zijn rivastigmine, galantamine en donepezil. Deze werken alleen bij dementie bij de ziekte van Parkinson. Ze werken niet bij andere soorten dementie, zoals de ziekte van Alzheimer.
Deze medicijnen kunnen je medicijnen tegen stijfheid en beven minder goed laten werken. Ook kunnen ze bijwerkingen hebben, zoals buikpijn, diarree, overgeven en vaker vallen.
Je kijkt daarom samen met je arts of dit medicijn voor jou geschikt is.
Als je ernstige dementie hebt, helpt het medicijn niet.

donepezil

Donepezil versterkt de werking van acetylcholine. Acetylcholine is een stofje in uw lichaam dat signalen doorgeeft van uw zenuwen naar uw spieren.

Soms wordt het voorgeschreven bij dementie. Door gebruik van donepezil verergert de ziekte mogelijk iets minder snel. Het heeft ook niet bij iedereen effect.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

galantamine

Galantamine versterkt de werking van acetylcholine. Acetylcholine is een stofje in uw lichaam dat signalen doorgeeft van uw zenuwen naar uw spieren.

Soms wordt het voorgeschreven bij dementie. Door gebruik van galantamine verergert de ziekte mogelijk iets minder snel. Het heeft ook niet bij iedereen effect.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

rivastigmine

Rivastigmine versterkt de werking van acetylcholine. Acetylcholine is een stofje in uw lichaam dat signalen doorgeeft van uw zenuwen naar uw spieren.

Soms wordt het voorgeschreven bij dementie. Door rivastigmine verergert de ziekte mogelijk iets minder snel. Het heeft niet bij iedereen effect. Rivastigmine kan soms ook helpen tegen klachten bij de ziekte van Parkinson. Zoals psychotische klachten (bijvoorbeeld verward zijn of dingen zien die er niet zijn) en apathie (nergens zin in hebben, minder interesse hebben in de omgeving).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Hoe gaat het verder

Hoe gaat het verder bij problemen met denken en onthouden bij de ziekte van Parkinson?

De ziekte van Parkinson wordt meestal steeds een beetje erger. Ook problemen met denken en onthouden worden steeds erger.

Je hebt hierdoor steeds meer hulp nodig bij de dingen die je elke dag doet. Zoals hulp bij koken en jezelf aankleden. Je arts bekijkt bij elke afspraak steeds hoe het met je gaat en waar je hulp bij nodig hebt.

Ongeveer 6 van de 10 mensen met de ziekte van Parkinson krijgen uiteindelijk dementie.

Meer informatie
Deze tekst is aangepast op
FMS

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?