Ik heb problemen met denken en onthouden door de ziekte van Parkinson

In het kort

In het kort

  • Veel mensen met de ziekte van Parkinson krijgen problemen met denken en onthouden.
  • Er zijn geen medicijnen tegen deze problemen.
  • U kunt leren dingen op een andere manier te doen. Een ergotherapeut kan u helpen.
  • Bewegen is belangrijk om fit te blijven.
  • Ongeveer 6 van de 10 mensen met de ziekte van Parkinson krijgen dementie.
Wat is het

Problemen met denken en onthouden bij de ziekte van Parkinson

Veel mensen met de ziekte van Parkinson krijgen problemen met denken en onthouden. Hierdoor gaan veel dingen moeilijker. U kunt bijvoorbeeld problemen krijgen met:

  • spullen gebruiken, zoals uw telefoon of uw koffiezetapparaat
  • gewone dingen doen, zoals boodschappen doen en koken
  • praten of iets uitleggen

U kunt hierdoor in de war raken. Bij de ziekte van Parkinson worden deze problemen steeds erger en ontstaat dementie.

Onderzoeken

Welke onderzoeken krijg ik?

Uw neuroloog arts zal regelmatig vragen of u problemen heeft met denken en onthouden. En of dit de afgelopen tijd erger is geworden en hoeveel last u ervan heeft bij de dingen die u elke dag doet.

U krijgt af en toe een paar korte testjes waarbij u moet schrijven of iets moet onthouden.

Behandeling

Behandeling bij problemen met denken en onthouden bij de ziekte van Parkinson

Uw arts bespreekt met u welke problemen u heeft en hoe u hiermee om kunt gaan bij de dingen die u elke dag doet.

Sommige medicijnen tegen de ziekte van Parkinson hebben als bijwerking dat u (meer) problemen krijgt met denken en onthouden. Samen met uw arts kijkt u of het mogelijk is om te stoppen met deze medicijnen.

Bewegen blijft belangrijk om fit te blijven. Beweeg elke dag minstens een half uur. Ga bijvoorbeeld fietsen of zwemmen. Kijk ook naar de adviezen voor beweging bij de ziekte van Parkinson.

U kunt oefeningen krijgen die u op de computer of met pen en papier moet doen. Soms is dit in de vorm van een spelletje. Met deze oefeningen kunt u uw denken trainen. U leert bijvoorbeeld trucjes om dingen te onthouden. Ook als u nog geen problemen heeft, kunt u deze oefeningen doen. U kunt ook een cursus geheugentraining doen (kijk bij Meer informatie). De oefeningen genezen de dementie niet, maar misschien voelt u zich er wel beter door.

Een ergotherapeut kan u helpen om zelf dingen te kunnen blijven doen. Bijvoorbeeld koken, de was doen, uw afspraken plannen en bijhouden, boodschappen doen en uzelf verzorgen.
U oefent samen. Ook bedenkt u samen oplossingen voor problemen. Verder weet de ergotherapeut welk hulpmiddel u kan helpen.

Er zijn geen medicijnen die problemen met denken en onthouden bij de ziekte van Parkinson kunnen genezen of voorkomen.
Is de dementie bij u nog niet zo erg? Dan kunt u een medicijn proberen dat werkt op enzymen in de hersenen. Hierdoor worden de problemen bij sommige mensen minder snel ernstig. Voorbeelden zijn rivastigmine, galantamine en donepezil. Deze werken alleen bij dementie bij de ziekte van Parkinson, niet bij andere soorten dementie, zoals de ziekte van Alzheimer.
Deze medicijnen kunnen uw medicijnen tegen stijfheid en beven minder goed laten werken. Ook kunnen ze bijwerkingen hebben, zoals buikpijn, diarree, overgeven en vaker vallen.
U kijkt daarom samen met de neuroloog of dit medicijn voor u geschikt is.
Als u ernstige dementie heeft, helpt het medicijn niet.

donepezil

Donepezil versterkt de werking van acetylcholine. Acetylcholine is een stofje in uw lichaam dat signalen doorgeeft van uw zenuwen naar uw spieren.

Soms wordt het voorgeschreven bij dementie. Door gebruik van donepezil verergert de ziekte mogelijk iets minder snel. Het heeft ook niet bij iedereen effect.

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.

galantamine

Galantamine versterkt de werking van acetylcholine. Acetylcholine is een stofje in uw lichaam dat signalen doorgeeft van uw zenuwen naar uw spieren.

Soms wordt het voorgeschreven bij dementie. Door gebruik van galantamine verergert de ziekte mogelijk iets minder snel. Het heeft ook niet bij iedereen effect.

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.

rivastigmine

Rivastigmine versterkt de werking van acetylcholine. Acetylcholine is een stofje in uw lichaam dat signalen doorgeeft van uw zenuwen naar uw spieren.

Soms wordt het voorgeschreven bij dementie. Door rivastigmine verergert de ziekte mogelijk iets minder snel. Het heeft niet bij iedereen effect. Rivastigmine kan soms ook helpen tegen klachten bij de ziekte van Parkinson. Zoals psychotische klachten (bijvoorbeeld verward zijn of dingen zien die er niet zijn) en apathie (nergens zin in hebben, minder interesse hebben in de omgeving).

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.
Hoe gaat het verder

Hoe verder bij problemen met denken en onthouden bij de ziekte van Parkinson?

De ziekte van Parkinson wordt meestal steeds een beetje erger. Ook problemen met denken en onthouden worden steeds erger.

U heeft hierdoor steeds meer hulp nodig bij de dingen die u elke dag doet. Zoals hulp bij koken en uzelf aankleden. Uw huisarts en neuroloog bekijken bij elke afspraak steeds hoe het met u gaat en waar u hulp bij nodig heeft.

Ongeveer 6 van de 10 mensen met de ziekte van Parkinson krijgen uiteindelijk dementie.

Meer informatie

Meer informatie over de ziekte van Parkinson

We hebben de informatie over de ziekte van Parkinson gemaakt met:

Deze tekst is aangepast op
FMS
NHG

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?