In het kort
- De huid-arts onderzoekt waar jouw eczeem door komt.
- Meestal krijg je een crème of zalf. Als dat niet genoeg helpt, kun je een andere behandeling krijgen.
- Tijdens de behandeling kan het eczeem een tijdje wegblijven. Vaak komt het daarna weer terug.
- Probeer niet te krabben en zorg dat je huid niet te droog wordt.
Waardoor komt eczeem aan je handen?
Er zijn verschillende oorzaken van eczeem aan de handen. Het kan bijvoorbeeld hierdoor komen:
- Door contact met irriterende stoffen. Of met iets waar je allergisch voor bent. Thuis of op je werk. Bijvoorbeeld zeep, schoonmaakmiddelen, bloemenwater, metaal (bijvoorbeeld van sieraden), rubber of make-up.
- Door erfelijke aanleg. Het eczeem begint dan vaak al op jonge leeftijd.
- Door eiwitten in bijvoorbeeld latex en aardappelen. Waterdichte handschoenen kunnen ook voor irritatie van de huid zorgen.
Welke onderzoeken krijg je bij de huid-arts?
De huid-arts bekijkt het eczeem op je handen. En stelt vragen. Bijvoorbeeld:
- Hoe lang je al last hebt van het eczeem.
- Of je ook op andere plekken eczeem hebt.
- Met welke dingen je in contact komt. Thuis, op je werk of bij hobby’s.
- Of er eczeem in je familie voorkomt. Bijvoorbeeld bij je ouders, broers en zussen.
Denkt de arts dat je eczeem komt door contact met iets? Dan kan die een plakproef doen. Uit de plakproef kan dan blijken welke stof jouw huid irriteert.
Welke behandelingen kun je krijgen bij eczeem aan je handen?
Je kunt een crème of zalf tegen de ontsteking krijgen (corticosteroïd). Daarin zitten hormonen die zorgen dat het eczeem minder wordt. En dat je huid minder jeukt. Voorbeelden zijn: hydrocortisonacetaat op de huid en triamcinolonacetonide op de huid.
Helpt deze crème of zalf niet genoeg? Dan kun je een andere crème of zalf tegen de ontsteking krijgen. Hierin zit het medicijn tacrolimus of pimecrolimus op de huid.
Meestal worden de jeuk en roodheid al in 1 week minder.
- Je hoort van de arts hoe vaak je moet smeren.
- Smeer de zalf of crème alleen op de plekken waar het eczeem zit.
- Stop niet opeens met de crème of zalf. De klachten kunnen dan erger worden.
Overleg met je arts of je deze zalf mag gebruiken als je zwanger bent of zwanger wilt worden.
hydrocortison
Hydrocortison (cortisol) is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.
In het menselijk lichaam wordt het gemaakt door de bijnierschors. Het is nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan. Verder remt het ontstekingen en overgevoeligheidsreacties.
Artsen schrijven hydrocortison voor om een tekort aan bijnierschorshormoon aan te vullen bij bijnierziekten. Zoals de ziekte van Addison, na behandeling van de ziekte van Cushing en bij het adrenogenitaal syndroom.
Artsen schrijven het ook voor bij ernstige luchtwegontstekingen, zoals astma en COPD.
hydrocortisonacetaat op de huid
Hydrocortisonacetaat behoort tot de bijnierschorshormonen of corticosteroïden. Op de huid toegepast remmen ze ontstekingen, verminderen schilfering, werken jeukstillend en verminderen zwelling.
Bijnierschorshormonen die op de huid worden gebruikt, zijn ingedeeld naar sterkte. Hydrocortisonacetaat behoort tot de zwak werkzame bijnierschorshormonen.
Hydrocortisonacetaat wordt bij veel huidaandoeningen gebruikt. De belangrijkste aandoeningen waarbij artsen het voorschrijven zijn eczeem, seborroïsch eczeem en jeuk.
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.pimecrolimus op de huid
Pimecrolimus is een afweeronderdrukker (immuno-suppressivum). Het remt ontstekingen en afweerreacties.
Artsen schrijven het voor bij eczeem. Artsen schrijven het soms voor bij psoriasis en overige huid- en slijmvliesaandoeningen, zoals lichen sclerosus en lichen planus.
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.tacrolimus
Tacrolimus is een afweeronderdrukker (immuno-suppressivum). Het remt ontstekingen en afweerreacties.
Artsen schrijven het voor na een orgaantransplantatie om afweerreacties te onderdrukken.
Artsen schrijven het soms voor bij nierziekten, zoals glomerulosclerose en nefrotisch syndroom.
triamcinolonacetonide op de huid
Triamcinolonacetonide behoort tot de bijnierschorshormonen of corticosteroïden. Op de huid toegepast remmen ze ontstekingen, verminderen schilfering, werken jeukstillend en verminderen zwelling.
Bijnierschorshormonen die op de huid worden gebruikt, zijn ingedeeld naar sterkte. Triamcinolonacetonide behoort tot de matig sterk werkzame bijnierschorshormonen.
Triamcinolonacetonide wordt bij veel huidaandoeningen gebruikt. De belangrijkste aandoeningen waarbij artsen het voorschrijven zijn eczeem, seborroïsch eczeem, jeuk, psoriasis, lichtovergevoeligheid en overige huidaandoeningen waarbij de huid ontstoken is.
Een behandeling met licht
Zonlicht kan helpen tegen eczeem. Zonlicht bestaat onder meer uit UV‑A- en UV‑B‑licht. UV‑B‑licht werkt het beste tegen eczeem.
Bij een behandeling met licht leg je je handen in een apparaat met lampen. Je krijgt UV‑B‑licht op je huid.
Met de huid-arts bespreek je hoe vaak je deze behandeling krijgt.
Pillen die je afweer minder maken
Werken zalven of crèmes niet of is het eczeem heel erg? Dan kan de huid-arts pillen geven tegen de ontsteking in de huid. Die pillen kunnen ook je afweer minder maken. Bijvoorbeeld deze pillen:
- corticosteroïden, bijvoorbeeld prednison
Je slikt deze pillen meestal 1 of 2 weken. - ciclosporine, azathioprine, mycofenolzuur of methotrexaat
Ciclosporine werkt meestal na 1 tot 2 weken. Bij de andere pillen kan het 3 tot 4 maanden duren voordat je iets merkt.
Deze medicijnen kun je langere tijd gebruiken.
Medicijnen tegen jeuk (antihistamine-pillen)
Deze pillen werken tegen allergieën. Voorbeelden zijn cetirizine en loratadine.
Ze helpen soms ook tegen jeuk bij eczeem. Vooral bij mensen die ook allergieën hebben.
azathioprine
Azathioprine onderdrukt afweerreacties van het lichaam.
Artsen schrijven het voor bij verschillende aandoeningen, zoals na een transplantatie om afweerreacties te onderdrukken, bij chronische darmziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, reumatoïde artritis, multiple sclerose (MS), de spierziekte myasthenia gravis en lupus erythematodes (LE).
Artsen schrijven het ook voor bij bepaalde ernstige huidaandoeningen, zoals pemphigus vulgaris, dermatomyositis, polymyositis en zeer ernstig eczeem.
Verder schrijven ze het voor bij bepaalde bloedstollingsziekten, bij bloedarmoede door afbraak van de rode bloedcellen en bij een bepaalde vorm van chronische leverontsteking.
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.cetirizine
Cetirizine is een anti-allergiemedicijn.
Het wordt gebruikt bij verschillende vormen van allergie, zoals hooikoorts, langdurig ontstoken neusslijmvlies, ontstoken ogen door allergie, netelroos en jeuk.
loratadine
Loratadine is een anti-allergiemedicijn.
Het wordt gebruikt bij verschillende vormen van allergie, zoals hooikoorts, langdurig ontstoken neusslijmvlies, ontstoken ogen door allergie, netelroos en jeuk.
mycofenolzuur
Mycofenolzuur is een afweeronderdrukker (immuno-suppressivum). Het remt ontstekingen en afweerreacties.
Artsen schrijven het voor om afweerreacties te onderdrukken na orgaantransplantaties, zoals van hart, lever of nier, en na beenmergtransplantatie (stamceltherapie).
Artsen schrijven het soms voor bij zeer ernstige vormen van chronisch eczeem, bij nierziekten door lupus erytematodes (LE) en bij vaatwandontsteking, zoals de ziekte van Wegener.
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.prednison
Prednison is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.
Bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Ze zijn ook nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan.
Artsen schrijven prednison voor bij:
- Ziektes met ernstige ontstekingen. Bijvoorbeeld luchtwegontstekingen (zoals COPD), reumatische aandoeningen (zoals reuma, polymyalgie en jichtaanvallen), darmziekten (namelijk colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn), het syndroom van Sjögren, bepaalde oogontstekingen, clusterhoofdpijn, lupus erythematodes (LE), ernstige huidontstekingen (zoals bij lepra), bepaalde bloedziekten (zoals de bloedstollingsziekte ITP), de ziekte van Duchenne (spierziekte), Bellverlamming (een vorm van gezichtsverlamming), bij nierziektes, zoals het nefrotisch syndroom en bij netelroos. Ook bij ontstekingen bij tuberculose (van het hartzakje en van de hersenen).
Bij ontstekingsziekten wordt het op verschillende manieren gebruikt: in een hoge dosering voor een paar dagen tot weken (stootkuur) en in een lagere dosering voor meerdere maanden (langdurige behandeling). Artsen schrijven het meestal voor als stootkuur. - Prednison wordt ook gebruikt om afstotingsreacties tegen te gaan. Na orgaantransplantaties en als onderdeel van een behandeling bij kanker.
- Ook wordt het gebruikt om een tekort aan lichaamseigen bijnierschorshormonen aan te vullen. Zoals bij de bijnierziekten de ziekte van Addison, de ziekte van Cushing en het adrenogenitaal syndroom. Als het op deze manier gebruikt wordt heet het substitutietherapie.
Ziektes waarbij prednison wordt gebruikt zijn:
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.Keuzekaart: behandelingen
Gebruik de keuzekaart om samen met je arts te beslissen welke behandeling het beste bij je past.
Wat kun je zelf doen tegen eczeem aan je handen?
Probeer niet te veel te krabben. Krabben maakt eczeem en jeuk erger. Hou je nagels kort.
Zorg dat je huid niet te droog wordt:
- Smeer je huid 1 of 2 keer per dag in met een verzachtende en beschermende crème of zalf. Bijvoorbeeld cetomacrogol-zalf.
- Was je niet te vaak. En gebruik geen of zo weinig mogelijk zeep of shampoo. Zeep maakt eczeem erger.
- Smeer je handen na het wassen opnieuw in met de crème of zalf.
- Draag handschoenen als je gaat schoonmaken. Of als je de afwas doet. Maar bedenk dat waterdichte handschoenen ook kunnen irriteren.
Eczeem door iets op het werk
Kun je door het eczeem je werk niet goed doen? Of wordt het eczeem erger door je werk, bijvoorbeeld omdat je veel met water werkt? Neem dan contact op met de bedrijfsarts. Bespreek of er aanpassingen in je werk nodig zijn.
verzachtende en beschermende crème of zalf
Een verzachtende en beschermende crème is te gebruiken bij een droge huid, eczeem, jeuk, psoriasis en aambeien.
Ook schrijven artsen deze crème voor om andere, werkzame, medicijnen in te verwerken die u op de huid moet aanbrengen.
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.Hoe gaat het verder bij eczeem aan je handen?
Krijg je een behandeling tegen eczeem? Dan kan je eczeem een tijdje weg blijven. Vaak komt het weer terug als je stopt met de behandeling.
Met de arts bespreek je wanneer je op controle komt.
Wanneer bellen bij eczeem aan je handen?
Bel direct je arts als je gele bultjes of gele korsten krijgt op de eczeemplekken. Je krijgt dan meestal medicijnen tegen ontstekingen door een bacterie (antibiotica).
Maak een afspraak met de arts als het eczeem erger wordt.
Meer informatie over eczeem aan je handen
- Contact met andere mensen met eczeem: VMCE.
- Meer informatie over handeczeem: patiëntenfolder van de dermatologie-vereniging.
- Informatie over ziekenhuizen die eczeem behandelen: Ziekenhuischeck.nl.
- Wat andere mensen vinden van een ziekenhuis of arts: Zorgkaart Nederland.
Over deze tekst
We hebben deze tekst gemaakt met de richtlijn voor artsen over handeczeem.