Mijn kind wordt behandeld voor constitutioneel eczeem

In het kort

In het kort

 • Voorkom uitdrogen van de huid om de irritatie en de jeuk te verminderen.
 • Gebruik daarom minstens 1x per dag een neutrale zalf of crème.
 • Probeer er een aantal tot u weet welke neutrale zalf of crème (of combinatie van middelen) het beste werkt en het fijnst smeert.
 • Bij hardnekkig jeukend eczeem krijgt uw kind een zalf of crème met corticosteroïden.
 • Gebruik de zalf of crème met corticosteroïden volgens voorschrift (meestal 1 of 2 keer per dag). 
 • Wacht na de corticosteroïdzalf of -crème minstens 1 uur voordat u de neutrale zalf of crème aanbrengt.
 • Als het eczeem rustiger wordt, bouwt u geleidelijk af met de corticosteroïdzalf of -crème en stopt. De neutrale zalf of crème blijft wel nodig.
 • Maak goede afspraken met uw huisarts over controle van het constitutioneel eczeem.

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl
Video's

Video's

Video's

Video's

Neutrale zalf

Neutrale zalf of crème tegen eczeem bij kinderen

Het is belangrijk droogheid van de huid van uw kind tegen te gaan.  Gebruik daarom 1 of 2 keer per dag een neutrale zalf of crème. Neutrale zalven of crèmes zorgen dat de huid meer vocht vasthoudt en verminderen de jeuk en irritatie.

Zalf is vetter dan crème, en crème is vetter dan lotion. Hoe droger de huid, hoe vetter de zalf of crème die u moet gebruiken. Op plekken waar de huid minder droog is, bijvoorbeeld in het gezicht, is een neutrale crème goed.

U kunt verschillende middelen ook combineren, bijvoorbeeld voor de nacht een vette zalf en overdag een minder vet middel (crème), dat sneller intrekt. 

Voorbeelden van neutrale zalven en crèmes zijn:

 • cetomacrogol zalf of crème
 • lanette zalf of crème
 • vaselinecetomacrogolcrème
 • vaselinelanettecrème
 • koelzalf (unguentum leniens)
 • paraffinevaseline

Probeer een aantal verschillende neutrale zalven of crèmes. Kijk welke het beste werkt en het fijnst smeert. De huisarts of apotheker geeft u advies. Een neutrale zalf of crème kunt u zonder recept bij de apotheek kopen. 

Heeft u ontdekt welk middel goed bij uw kind past? Of welke combinatie van middelen? Zorg dan dat u er altijd een paar tubes van op voorraad heeft.

macrogol

Macrogol is een laxeermiddel.

Het is te gebruiken bij verstopping, of om het laatste deel van de darm leeg te maken voor een darmonderzoek of darmoperatie. Het wordt soms gebruikt bij vergiftiging, om de darmen snel leeg te maken.

Bron: Apotheek.nl
Corticosteroïdzalf

Zalf of crème met corticosteroïden tegen eczeem bij kinderen

Als het eczeem hardnekkig is of hevig jeukt, dan kan de huisarts een zalf, crème of vaselinecrème met corticosteroïden voorschrijven. Corticosteroïden remmen de ontstekingsreactie in de huid en helpen ook goed tegen de jeuk. Dat is nodig om krabben tegen te gaan, zodat de huid kan genezen.

Voorbeelden zijn:

 • hydrocortisonacetaat (licht)
 • triamcinolonacetaat (sterker)

Breng de corticosteroïdzalf volgens voorschrift 1 of 2 keer per dag aan. De huisarts of apotheek kan aangeven hoeveel ('vingertoppen') zalf u per keer mag gebruiken. Zolang uw kind een corticosteroïdzalf niet vaker of langer gebruikt dan is afgesproken, treden er zelden bijwerkingen op. Op het gezicht, de hals en in de huidplooien mag u alleen lichte corticosteroïden gebruiken.
Bijwerkingen kunnen zijn: een dunne huid, kleine zichtbare bloedvaatjes en streperigheid van de huid.

Heeft u de huid met een corticosteroïdzalf of -crème ingesmeerd? Wacht daarna minstens 1 uur voordat u de neutrale zalf of -crème aanbrengt.  

Zodra de jeuk en de roodheid verminderen, gaat u de corticosteroïdzalf of crème afbouwen. Het is belangrijk om het gebruik geleidelijk af te bouwen. Bij abrupt stoppen is er risico op onttrekkinsverschijnselen, waardoor het lijkt alsof de oude klachten terugkeren. U smeert de corticosteroïdzalf of -crème nog maximaal 1 keer per dag en een toenemend aantal dagen niet, totdat het eczeem is verdwenen. Uw huisarts kan u hiervoor een afbouwschema meegeven (afbouwschema BASIS of afbouwschema SNEL). 
Blijf ondertussen de huid goed verzorgen met een neutrale zalf of crème. Ga daarmee door als uw kind met de corticosteroïdzalf is gestopt.

cortison

Cortison is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.

Bijnierschorshormoon is nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan. Verder remt het ontstekingen en overgevoeligheidsreacties.
Artsen schrijven cortison voor om een tekort aan bijnierschorshormoon aan te vullen bij bijnierziekten, zoals de ziekte van Addison, na behandeling van de ziekte van Cushing en bij het adrenogenitaal syndroom.

Bron: Apotheek.nl

hydrocortison

Hydrocortison (cortisol) is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.

In het menselijk lichaam wordt het gemaakt door de bijnierschors. Het is nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan. Verder remt het ontstekingen en overgevoeligheidsreacties.

Artsen schrijven hydrocortison voor om een tekort aan bijnierschorshormoon aan te vullen bij bijnierziekten, zoals de ziekte van Addison, na behandeling van de ziekte van Cushing en bij het adrenogenitaal syndroom.
Artsen schrijven het ook voor bij ernstige luchtwegontstekingen, zoals astma en COPD.

Bron: Apotheek.nl

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder met de behandeling van constitutioneel eczeem bij mijn kind?

Het is belangrijk met de huisarts af te spreken wanneer uw kind weer voor controle komt. Dan bespreekt u hoe het gaat.

De klachten kunnen gedurende perioden verminderen of weer verergeren. Daarom zal de huisarts de zalf (en de sterkte van een eventueel corticosteroïd) steeds aan de ernst van het eczeem aanpassen. U raakt steeds meer vertrouwd met het smeren van de verschillende zalven of crèmes. De huisarts maakt duidelijke afspraken met u over wat u moet doen als het eczeem verbetert of weer verergert.

Als uw kind met een sterke corticosteroïdzalf is begonnen, is meestal elke week een controle nodig. Als het beter gaat, kunt u de zalf op steeds meer dagen achtereen stoppen. Uw kind kan eventueel ook eerst een minder sterk corticosteroïd krijgen en daarna pas afbouwen.

Het is belangrijk om geleidelijk af te bouwen met het gebruik. Bij abrupt stoppen is er risico op onttrekkingsverschijnselen, waardoor het lijkt alsof de oude klachten weer terugkeren. 

Wanneer bellen?

Wanneer contact opnemen bij een kind met constitutioneel eczeem?

Maak opnieuw een afspraak bij uw huisarts als de klachten na 1 of 2 weken nog niet zijn verbeterd. Het kan zijn dat uw kind dan een andere zalf nodig heeft.

Meer informatie
Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.