Ik word behandeld voor hartfalen

In het kort

In het kort

 • Medicijnen verminderen de klachten en voorkomen dat hartfalen toeneemt.
 • Meestal wordt een plaspil, een ACE-remmer en een bètablokker gegeven.
 • Wees voorzichtig met andere medicijnen, deze kunnen hartfalen verergeren.
Medicijnen

Medicijnen bij hartfalen

Medicijnen zijn nodig om de klachten te verminderen en te voorkomen dat hartfalen erger wordt. Neem uw medicijnen dagelijks nauwkeurig volgens voorschrift in. Welke middelen en in welke hoeveelheid verschilt per persoon.

De meeste mensen zijn goed te behandelen met drie medicijnen: een plaspil, een ACE-remmer en een bètablokker. Zo nodig krijgt u er andere medicijnen bij.

 • Plaspil
  Bij hartfalen houdt uw lichaam vocht vast. U krijgt daarom plaspillen om het vocht af te voeren. Bijvoorbeeld furosemide . Als u plotseling meer vocht vasthoudt, dan heeft u meer plaspillen nodig. Als u veel vocht verliest kan het nodig zijn tijdelijk minder plaspillen te nemen, bijvoorbeeld bij diarree, overgeven, of als u veel zweet door koorts of bij heel warm weer.
 • ACE-remmer
  Naast plaspillen krijgt u waarschijnlijk een ACE-remmer. Deze verwijdt de bloedvaten. Hierdoor daalt uw bloeddruk. Het hart heeft dan minder moeite om het bloed rond te pompen. Uw hart wordt zo minder belast en uw klachten nemen af.
  Als bijwerking kunt u even een licht gevoel in het hoofd krijgen wanneer u opstaat. Kom daarom langzaam overeind en houd u ergens aan vast. Deze bijwerking verdwijnt bij langer gebruik. Sommige mensen krijgen een hinderlijke hoest van een ACE-remmer. Het medicijn kan dan eventueel worden vervangen door een ander medicijn (angiotensine II-remmer).
 • Bètablokker
  Als de klachten met de genoemde medicijnen zijn verminderd, kunt u er nog een bètablokker bij krijgen. Bètablokkers vertragen de hartslag, waardoor de pompkracht vaak verbetert en de klachten verminderen. Wanneer u met deze medicijnen begint, kunnen de klachten eerst verergeren. Daarom begint u met een lage dosering die geleidelijk wordt opgevoerd.
 • Aldosteron-remmer
  Dit is een ander soort plaspil die ervoor zorgt dat uw nieren minder vocht vasthouden. Zo wordt uw hart minder belast. Als u met de genoemde medicijnen ernstige klachten houdt, krijgt u dit middel erbij.
 • Angiotensine II-remmer
  Als u een ACE-remmer of een aldosteron-remmer niet verdraagt, dan wordt vaak een angiotensine II-remmer voorgeschreven. Deze verwijdt de bloedvaten waardoor de bloeddruk daalt. Het hart heeft dan minder moeite om het bloed rond te pompen. Uw klachten nemen daardoor af.
 • Digoxine  
  Zo nodig krijgt u er digoxine bij om het hart wat rustiger te laten kloppen. Daarnaast vergroot het de pompkracht van uw hart.
 • Nitraat
  Nitraten worden vooral gebruikt als u plotseling heel benauwd wordt van het hartfalen. Ze verwijden uw bloedvaten op verschillende plaatsen in uw lichaam. Hierdoor is het voor het hart gemakkelijker om het bloed rond te pompen. Nitraten verwijden vooral de kransslagaders van uw hart. Uw hart krijgt dan meer energie en kan beter pompen.

Meer informatie over medicijnen vindt u op apotheek.nl. Bespreek uw medicijngebruik met uw huisarts en/of apotheker.

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl

digoxine

Digoxine behoort tot de groep geneesmiddelen die hartglycosiden worden genoemd. Digoxine verbetert de pompkracht van het hart en zorgt voor een regelmatige rustige hartslag.

Artsen schrijven het voor bij hartfalen en hartritmestoornissen.

Bron: Apotheek.nl

furosemide

Furosemide behoort tot de groep geneesmiddelen die lisdiuretica (lis-plasmiddelen) wordt genoemd. Het voert overtollig vocht snel af en verlaagt de bloeddruk.

Artsen schrijven het voor bij hartfalen, oedeem, nierziekten en hoge bloeddruk.

Bron: Apotheek.nl
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder bij hartfalen?

Eens in de drie maanden komt u op de huisartsenpraktijk voor controle. In de perioden dat uw medicatie wordt gestart of aangepast moet u vaker komen. We bespreken dan hoe het gaat.

Uw gewicht en bloeddruk worden gemeten en uw bloed wordt onderzocht. Zo nodig kan de behandeling worden aangepast.

Meestal wordt er jaarlijks een ECG en een echo van uw hart gemaakt voor controle. Als uw klachten niet veranderd zijn, is dat niet altijd nodig. 

Meer informatie
Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?