Ik heb een longembolie gehad

In het kort

In het kort

 • Na een longembolie heeft u iets meer kans dan normaal op weer een longembolie of een trombosebeen.
 • Wilt u een voorbehoedmiddel gebruiken? Neem dan het liefst een voorbehoedmiddel zonder het hormoon oestrogeen.
 • Voor rokers geldt: stoppen, zeker na een longembolie.
 • Zorg dat u dagelijks voldoende beweegt.
 • Zorg tijdens lange (vlieg)reizen dat u voldoende beweegt.
Herstel

Herstel na een longembolie

Na de behandeling van een longembolie herstelt u meestal helemaal. Soms blijft uw conditie wat minder als een stukje van uw longen beschadigd is.

Een enkele keer kan er na een longembolie een groot bloedvat van de longen beschadigd zijn. U kunt dan hartfalen krijgen. Dit is gelukkig zeldzaam.

Medicijnen

Medicijnen na een longembolie

Na een longembolie moet u nog minimaal 3 maanden bloedverdunners blijven gebruiken. De arts bepaalt wanneer u kunt stoppen met de bloedverdunners.

Cumarines

Als u cumarine-tabletten als bloedverdunners slikt, moet u elke 1 à 2 weken bloed laten afnemen door de trombosedienst. De trombosedienst vertelt u elke keer hoeveel tabletten u moet innemen en wanneer u weer bloed moet laten prikken. 

Stopt u met bepaalde medicijnen? Of krijgt u er nieuwe medicijnen bij? Geef dit door aan de trombosedienst. 

Wordt u binnenkort geopereerd? Meld dit liefst 2 weken voor de operatie aan de trombosedienst.

DOAC's

Als u DOAC's gebruikt als bloedverdunner, is controle door de trombosedienst niet nodig. U slikt elke dag dezelfde hoeveelheid tabletten.  

Let op:

 • Alcohol kan de werking van bloedverdunners versterken. Uw bloed kan dan te dun worden.
 • Sommige medicijnen kunnen ook uw bloed extra dun maken, bijvoorbeeld antibiotica.
 • U kunt beter geen pijnstiller gebruiken die de maagwand kan beschadigen, zoals ibuprofen , naproxen of diclofenac . Als u een pijnstiller wilt gebruiken, neem dan paracetamol .
 • Wil een arts nieuwe medicijnen voor een andere ziekte aan u voorschrijven? Dan is het heel belangrijk dat u die arts vertelt dat u bloedverdunners slikt.
 • Bloedverdunners kunnen schadelijk zijn bij een zwangerschap. Voorkom dat u zwanger raakt door een betrouwbaar voorbehoedmiddel te gebruiken.
 • Bespreek met uw huisarts welk voorbehoedmiddel u het beste kunt gebruiken. Artsen raden de anticonceptiepil, de prikpil, de vaginale hormoonring en de hormoonpleister af als u een longembolie heeft gehad. Kies een ander voorbehoedmiddel, bijvoorbeeld een koper- of hormoonspiraal. Of overweeg sterilisatie.

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Bron: Apotheek.nl

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl
Adviezen

Adviezen om de kans op een nieuwe longembolie te verkleinen

Als u een longembolie heeft gehad, is de kans op een nieuwe longembolie of een trombosebeen iets groter.

Voorbehoedmiddel
Bespreek met uw huisarts welk voorbehoedmiddel u wilt gebruiken.
De prikpil en voorbehoedmiddelen met het vrouwelijk hormoon oestrogeen (zoals de pil, de vaginale hormoonring en de hormoonpleister) vergroten de kans op trombose. Artsen raden daarom aan een ander voorbehoedmiddel te kiezen als u trombose of een longembolie heeft gehad. Bijvoorbeeld een koper- of hormoonspiraal, condooms of overweeg sterilisatie.

Geen hormoonmiddelen in de overgang
Hormoonmiddelen tegen overgangsklachten vergroten de kans op trombose. Deze worden afgeraden als u een longembolie heeft gehad.

Niet roken
Rokers hebben een iets grotere kans op trombose. Stoppen met roken is altijd verstandig. Uw huisarts kan u hierbij helpen.

Reizen kan
U kunt gewoon blijven reizen na een longembolie. Bij lange (vlieg)reizen waarbij u uren stil moet zitten, heeft u meer kans op een nieuwe longembolie of een trombosebeen. De volgende adviezen kunnen dit helpen voorkomen:

 • Beweeg regelmatig. Loop een stukje door het gangpad. Of doe elke 2 uur oefeningen: strek en buig uw voeten en draai er rondjes mee.
 • Drink voldoende (ten minste anderhalve liter vocht per dag).
 • Draag een steunkous aan het been waar trombose is vastgesteld. Heeft u een longembolie gehad waarbij geen trombosebeen is vastgesteld? Draag dan aan beide benen een steunkous tijdens de reis.
Wanneer bellen?

Wanneer contact opnemen na een longembolie?

Neem direct contact op met uw huisarts bij een of meer van deze klachten:

 • U wordt benauwd.
 • U ademt veel sneller dan normaal.
 • Ademen doet pijn.
 • U hoest slijm op met een beetje bloed erin.

Krijgt u nog bloedverdunners? Het kan zijn dat uw bloed te dun wordt. Neem daarom contact op met de huisarts en meld het aan de trombosedienst als u bijvoorbeeld:

 • een bloedneus krijgt;
 • bloed in de urine heeft;
 • bloed bij de ontlasting heeft;
 • hard op uw hoofd gevallen bent;
 • zwarte ontlasting heeft.

Meld het ook bij de huisartsenpraktijk:

 • als uw onderbenen dikker of pijnlijker worden.
Meer informatie
Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.