Ik wil stoppen met maagmedicijnen

In het kort

In het kort

 • Na 2 tot 8 weken is het verstandig om geleidelijk minder maagmedicijnen te gebruiken.
 • Gebruik 1 tot 2 weken lang de helft van uw dagelijkse dosis.
 • Gebruik daarna 1 tot 2 weken om de dag de medicijnen.
 • Daarna stopt u.
 • Gezond leven blijft belangrijk tijdens het minderen.
Videos

Videos

Wat is het

Wanneer stoppen met maagmedicijnen?

Maagzuurremmers werken vaak snel en goed. Soms hoeven mensen ze maar 1 of 2 weken te slikken, soms wel een week of 8. Meestal zijn de klachten dan verdwenen en is het verstandig om met de maagmedicijnen te stoppen.

Langdurig gebruik heeft ook nadelen, zoals een verhoogde kans op een botbreuk door botontkalking en op long- of darminfecties.

De klachten kunnen vooral in de eerste week na het stoppen terugkomen, maar blijven daarna meestal weg. Zorg dat u de medicijnen geleidelijk afbouwt en daarbij gezond leeft.  

 
Leefstijl

Leefstijladvies bij stoppen met maagmedicijnen

Een gezonde leefstijl kan soms helpen wanneer u de medicijnen gaat afbouwen.

 • Rook niet. 
 • Eet niet te veel of te vet.
 • Merkt u dat u bepaalde soorten voedsel en drank niet goed verdraagt? Dan kunt u die beter niet nemen.
 • Val af als u te zwaar bent. Als u te zwaar bent, kan afvallen soms helpen om de maagklachten te verminderen. Een gewichtsvermindering van tien procent (bijvoorbeeld 9 kilo bij iemand die 90 kilo weegt) kan soms al helpen.
 • Heeft u last van stress, angst of somberheid thuis of op het werk, of slaapt u slecht, probeer dan die problemen aan te pakken. Bespreek het met iemand die u vertrouwt, met uw huisarts, maatschappelijk werk of psycholoog. Als die klachten minder zijn kan dat ook voorkomen dat maagklachten terugkomen.
 • Als u heeft gemerkt dat het helpt om met uw hoofdeinde van uw bed omhoog te slapen, houd dat dan vol. Leg een paar extra kussens onder uw hoofd, nek en schouders of zet uw hoofdeinde in een hoge stand of op klossen van 15-25 cm. Zuurbranden en opboeren, maar ook andere maagklachten kunnen hierdoor wegblijven.
 • Hoesten en verstopping kunnen de druk in uw buik verhogen en daardoor kunnen maagklachten terugkomen. Ga naar uw huisarts als u langdurig hoest. Pak verstopping aan met vezelrijke voeding, voldoende drinken en dagelijks  een extra half uur bewegen (fietsen, wandelen, rennen, roeien, zwemmen).
 • Als u geneesmiddelen gebruikt die als bijwerking maagklachten kunnen geven, bespreek dan met uw huisarts nog eens of u daarvan minder kunt nemen of ermee kunt stoppen. Eventueel kunt u op een ander medicijn overstappen. Ook zelfzorgmiddelen die u zonder recept kunt kopen kunnen maagklachten geven, bijvoorbeeld pijnstillers zoals ibuprofen , diclofenac of naproxen .

Probeer na het stoppen met maagmedicijnen vooral om uw gezonde leefstijl vast te houden.

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl
Geleidelijk stoppen

Hoe stoppen met maagmedicijnen?

Gebruikt u al heel lang een maagzuurremmer? Dan zal uw huisarts eerst een Helicobacter pylori test bij u willen doen. Deze test kijkt of uw maagklachten mogelijk ontstaan door een bacterie, de Helicobacter pylori.

Omdat maagzuurremmers de test verstoren, moet u er eerst 1 tot 14 dagen mee stoppen. Hoe lang hangt af van de maagzuurremmer die u gebruikt. Uw huisarts bespreekt dit met u.
(Is dit niet mogelijk door uw klachten? Dan kan uw huisarts tijdelijk een ander maagmedicijn voorschrijven die de test niet verstoort.)

Laat de test zien dat de Helicobacter bacterie in uw maag zit? Dan krijgt u medicijnen om deze bacterie te bestrijden. Daarna zal uw huisarts controleren of de bacterie uit uw maag weg is.

Bent u (al) getest en zit er geen Helicobacter bacterie in uw maag? Dan gaat u uw maagmedicijnen geleidelijk afbouwen.

Uw maag kan dan weer langzaam aan het zuur wennen. Zo voorkomt u dat u weer maagklachten krijgt.

 • Gebruik 1 tot 2 weken de helft van uw dagelijkse dosis.
 • Gebruik de medicijnen daarna om de dag, 1 tot 2 weken lang.
 • Daarna stopt u.

Komen de klachten dan nog terug? Dan kan een maagzuurbinder tijdelijk helpen, bijvoorbeeld algeldraatmagnesiumhydroxide-kauwtabletten of -suspensie. Dit kunt u bij de drogist en apotheek kopen. Ook bij dit middel is het verstandig om het weer geleidelijk af te bouwen.

algeldraat

Algeldraat is aluminiumoxide in een vorm die zuur makkelijk kan binden. Het bindt maagzuur en neutraliseert hierdoor de maaginhoud.

Het is te gebruiken bij maagklachten. Het wordt soms ook gebruikt als aanvulling op de behandeling van een maag- of darmzweer. Ook schrijven artsen het voor om de hoeveelheid fosfaat in het bloed te verlagen bij bepaalde nierziekten.

Bron: Apotheek.nl

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder bij stoppen met maagmedicijnen?

Soms is het moeilijk om met de maagzuurremmers te stoppen. Dat komt vaak omdat de klachten terug lijken te komen wanneer u te plotseling stopt.

De maagzuurremmers zorgen er namelijk voor dat er minder zuur in uw maag zit. Als u stopt komt het maagzuur terug. Er hoort maagzuur in uw maag te zitten, maar uw maag is er niet meer aan gewend. Dit kan weer een paar dagen maagklachten geven. Uw maag moet opnieuw aan het zuur wennen.

Na een paar dagen voelen de meeste mensen zich weer goed. Toch worden veel mensen in die paar dagen onzeker omdat het lijkt of de oude klachten weer terugkomen. Ze denken de medicijnen weer nodig te hebben en niet meer zonder te kunnen. Probeer de eerste 2-4 weken dus vol te houden. Als u toch weer maagklachten krijgt, neem dan geen zuurremmer maar een zuurbinder (bijvoorbeeld algeldraat /magnesiumhydroxide-kauwtabletten of suspensie).

algeldraat

Algeldraat is aluminiumoxide in een vorm die zuur makkelijk kan binden. Het bindt maagzuur en neutraliseert hierdoor de maaginhoud.

Het is te gebruiken bij maagklachten. Het wordt soms ook gebruikt als aanvulling op de behandeling van een maag- of darmzweer. Ook schrijven artsen het voor om de hoeveelheid fosfaat in het bloed te verlagen bij bepaalde nierziekten.

Bron: Apotheek.nl
Wanneer bellen?

Wanneer contact opnemen bij stoppen met maagmedicijnen?

 Neem contact op met uw huisarts:

 • als de maagklachten na veertien dagen nog niet minder worden;
 • als de maagklachten na enkele weken weer terugkomen.
Meer informatie

Meer informatie over maagklachten

De informatie over maagklachten is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Maagklachten.

Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.