Nieuws

Andere medicijnen bij diabetes type 2 en een ziekte van hart, bloedvaten of nieren

Bespreek uw medicijnen met uw huisarts

Voor sommige mensen met diabetes type 2 is het beter om andere medicijnen te gaan gebruiken. Het gaat om mensen met diabetes die ook een ziekte van hart, bloedvaten of nieren hebben (gehad). Bijvoorbeeld een hartaanval, een beroerte, nierschade of hartfalen.

Door de nieuwe medicijnen is de kans kleiner dat deze mensen (opnieuw) een ziekte van hart of bloedvaten krijgen. Daarom wordt hun behandeling anders.

Heeft u een ziekte van uw hart, bloedvaten of nieren? En krijgt u diabetes type 2?

  • Dan krijgt u vanaf nu meestal eerst een pil om suiker uit te plassen: een SGLT-2-remmer. Bijvoorbeeld empagliflozine of dapagliflozine. U begint dus niet met metformine. Dat was tot nu toe vaak het eerste medicijn voor mensen met diabetes type 2.
  • Ook de medicijnen erna kunnen anders zijn.

Heeft u diabetes type 2 en een ziekte van hart, bloedvaten of nieren? En gebruikt u al medicijnen om uw bloedsuiker goed te houden?

  • Dan kan het zijn dat uw medicijnen gaan veranderen.

Heeft u hier vragen over? Bespreek ze met uw huisarts of praktijkondersteuner.

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap

dapagliflozine

Dapagliflozine is een verlager van het bloedsuiker. Het zorgt ervoor dat de nieren meer suiker uitplassen. Hierdoor daalt het bloedsuiker.

Artsen schrijven het voor bij diabetes mellitus (suikerziekte), bij hartfalen en bij nierziekten (chronische nierschade).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

empagliflozine

Empagliflozine is een verlager van de bloedsuiker. Het zorgt ervoor dat de nieren meer suiker uitplassen. Hierdoor daalt het bloedsuiker.

Artsen schrijven het voor bij diabetes mellitus (suikerziekte), bij hartfalen en bij nierziekten (chronische nierschade).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

metformine

Metformine is een verlager van de bloedsuiker. Het behoort tot de biguaniden. Het vermindert het bloedsuiker en vermindert de eetlust.

Artsen schrijven het voor bij diabetes mellitus (suikerziekte) en bij verminderde vruchtbaarheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Geplaatst op 22 november 2021

Meer nieuws