Ik heb een allergische oogontsteking

In het kort

In het kort

 • Door een allergie voor bepaalde stoffen krijgt u een ontsteking van het oogbindvlies.
 • Dit geeft jeukende, branderige, rode, tranende en gezwollen ogen.
 • Soms krijgt u ook kriebel in de neus, niezen en een loopneus.
 • Gras- en boompollen, huisstof of huidschilfers van dieren kunnen deze reactie geven.
 • Antiallergische oogdruppels of tabletten kunnen helpen.
Beschrijving

Wat is een allergische oogontsteking?

Een allergische oogontsteking

Oorzaken

Hoe ontstaat een allergische oogontsteking?

Wanneer het lichaam met bepaalde schadelijke stoffen in aanraking komt, ontstaat er een afweerreactie. Er komen dan lichaamseigen stoffen vrij, zoals histamine en antistoffen, om de prikkel onschadelijk te maken. Dat is een normale afweerreactie.

Als u allergisch bent, ontstaat er een afweerreactie tegen stoffen die niet echt schadelijk zijn. De afweerreactie is versterkt en dat veroorzaakt uw klachten. Het is niet duidelijk waarom sommige mensen allergisch zijn en andere niet. Erfelijkheid kan hierbij een rol spelen.

Voor welke stoffen bent u allergisch?

Klachten in het voorjaar en/of in de zomer wijzen meestal op een pollenallergie. Dit is een allergie voor stuifmeel (pollen) van gras, planten of bomen. We spreken dan van hooikoorts. 
Ook kunnen uw ogen allergisch reageren op schimmels, huisstofmijt of huidschilfers van dieren. U kunt voor meerdere stoffen tegelijk overgevoelig zijn. 
Misschien heeft u al gemerkt op welke stoffen u allergisch reageert. Als dit nog niet duidelijk is, kan een bloedonderzoek helpen om te kijken of u allergisch bent en, zo ja, voor welke stoffen.

Adviezen

Adviezen bij een allergische oogontsteking

 • Draag geen contactlenzen als uw ogen geïrriteerd zijn.
 • Koude kompressen kunnen verlichting geven. Houd hiervoor een schoon washandje onder de koude kraan en leg dit enkele minuten op uw ogen.

Contact vermijden

 • Als u weet waarvoor u allergisch bent, probeer dan contact met die stoffen te vermijden.
 • Contact met pollen is moeilijk te vermijden. In het pollenseizoen kunt u het beste uw ramen gesloten houden (ook ’s nachts).
 • Bij een allergie voor huisstofmijt kunt u proberen de slaapkamer stofvrij en droog te houden.
 • Bij overgevoeligheid voor huidschilfers van dieren is het verstandig daar zoveel mogelijk bij uit de buurt te blijven. Houdt huisdieren uit de slaapkamer. Bent u alleen allergisch voor uw eigen huisdier (konijn, cavia, kat of hond), dan helpt het als u het dier wegdoet. Bedenk wel dat na vertrek van uw huisdier de huidschilfers nog een halfjaar in uw huis kunnen zitten, ook als u goed stofzuigt. U houdt dus toch nog enige tijd klachten.
Medicijnen

Medicijnen bij een allergische oogontsteking

 • Wanneer u alleen af en toe allergische klachten heeft, zoals bij hooikoorts, dan kunt u antihistaminicum-oogdruppels voorgeschreven krijgen (bijvoorbeeld azelastine of levocabastine). Deze onderdrukken de allergische reactie en verminderen de klachten. U kunt ze toedienen zodra u klachten krijgt of vermoedt dat ze gaan optreden.
 • Als de klachten steeds terug blijven komen, kunt u de antihistaminicum-oogdruppels dagelijks gebruiken. Ook langdurig gebruik kan geen kwaad.
 • Wanneer de druppels onvoldoende helpen, kunt u daarnaast een antihistaminicum-tablet nemen. Deze tabletten helpen ook tegen allergische neusklachten.
 • ls u veel last heeft van allergische neusklachten, dan helpt een neusspray met corticosteroïden. Vaak verdwijnen daardoor ook de oogklachten.
 • Als u alleen in het pollenseizoen klachten heeft, dan kunt u in het najaar weer met de medicijnen stoppen.

Meer informatie over medicijnen kunt u vinden op apotheek.nl. Bespreek uw medicijngebruik met uw huisarts en/of apotheker.

Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder bij een allergische oogontsteking?

Een allergie kan jaren blijven bestaan. Meestal heeft u geen klachten als u het contact met de stof waarvoor u overgevoelig bent, kunt vermijden. Blijven de klachten terugkomen dan zijn ze over het algemeen goed met medicijnen te bestrijden.

Meer informatie

Meer informatie over oogontsteking

De informatie over oogontsteking is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Het rode oog.

Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.