Ik heb pijn bij geslachtsgemeenschap (vrouw)

In het kort

In het kort

 • Voor geslachtsgemeenschap (neuken) zonder pijn moet u seksueel opgewonden zijn.
 • Door opwinding is uw vagina vochtig en uw bekkenbodem ontspannen.
 • Als dit niet zo is, is seks voor een vrouw vaak pijnlijk. 
 • Het is dan belangrijk om weer opwinding te leren voelen door te vrijen zonder pijn.
 • Dat betekent: wel vrijen, maar geen penis of vinger in de vagina.  
Video's

Video's

Wat is het

Wat is pijn bij gemeenschap?

Pijn bij gemeenschap (neuken, geslachtsgemeenschap) is pijn bij de vrouw als de penis in de vagina komt.

U kunt pijn voelen aan de ingang van de vagina bij het naar binnen gaan van de penis. Meestal is het een branderige pijn. De pijn kan ook meer achterin uw vagina zitten of in uw onderbuik. Ook na de gemeenschap kunt u pijn voelen. De pijn kan ervoor zorgen dat u het steeds vervelender vindt om een penis of bijvoorbeeld vinger in uw vagina naar binnen te laten gaan.

Als het onmogelijk is om iets in de vagina te brengen (penis, vinger, tampon), terwijl u dat wel wilt, noemen we dat vaginisme of een vaginistische reactie.

Van de 5 vrouwen heeft er 1 wel eens pijn bij de gemeenschap. 1 op de 20 vrouwen heeft vaak pijn bij gemeenschap. Van de vrouwen jonger dan 25 heeft 1 op de 9 vaak pijn bij gemeenschap.

Oorzaken

Oorzaken van pijn bij gemeenschap

Minder seksuele opwinding

Vaak komt pijn bij gemeenschap door minder seksuele opwinding. Daardoor is uw vagina niet vochtig genoeg en/of zijn uw bekkenbodemspieren gespannen.

Angst voor pijn

 • Als u een paar keer pijn tijdens gemeenschap heeft gehad, dan kunt u bang worden voor een volgende keer.
 • Die gedachten en angst remmen de zin om te vrijen. 
 • U bent steeds meer gespannen voor het vrijen.
 • De angst zorgt ervoor dat u uw bekkenbodemspieren aanspant. Dit gebeurt onbewust, zonder dat u het wilt. 
 • U wordt niet opgewonden, waardoor uw vagina niet goed vochtig wordt.
 • Als u dan toch gemeenschap heeft, krijgt u gemakkelijk weer pijn.
 • Gebeurt dit steeds weer, dan is het heel logisch dat u geen zin meer heeft in vrijen.

Bekkenbodemproblemen

Bekkenbodemproblemen spelen vaak een rol bij pijn tijdens seks. De spieren van de bekkenbodem zijn te snel gespannen.

bekkenbodem
Bekkenbodemproblemen kunnen ontstaan door een nare seksuele ervaring, door angst voor pijn, na een bevalling, door bepaalde sporten (paardrijden, turnen), door te lang ophouden van plas of ontlasting, en door stress.

Lichamelijke oorzaken

Pijn bij gemeenschap kan ook een duidelijke lichamelijke oorzaak hebben, zoals een schimmelinfectie of de huidafwijking lichen sclerosus

Overgang

Oorzaken van pijn bij gemeenschap: overgang

In of na de overgang wordt uw vagina minder snel vochtig.

Er is daarom langer stimulatie nodig. Als u te snel gemeenschap heeft, dus als uw vagina nog niet vochtig is geworden, kunt u pijn krijgen. 

Daarnaast wordt er in of na de overgang minder vrouwelijk hormoon (oestrogeen) gemaakt. Hierdoor wordt de wand van uw vagina dunner en minder soepel. Dit kan droogheid, irritatie, jeuk en afscheiding geven. Als u hier rekening mee houdt (als u langer de tijd neemt), blijft gemeenschap na de overgang goed mogelijk. 

Onderzoeken

Onderzoek bij pijn bij gemeenschap

Het is goed om vooraf te vragen of uw huisarts stap voor stap wil uitleggen wat en hoe hij/zij gaat onderzoeken. Misschien heeft u een mannelijke huisarts en wilt u voor dit onderzoek het liefst een vrouw. Vraag vooraf of dat mogelijk is.

De huisarts kan uw vagina en bekkenbodem onderzoeken. Tijdens het onderzoek kunt u eventueel meekijken met een spiegel, als u dat wilt. Geef duidelijk aan waar u onzeker van wordt, wat pijn doet en wanneer u wilt stoppen met het onderzoek.

De huisarts bekijkt uw vagina en bekkenbodem van de buitenkant. Hij/zij vraagt u om de plaats van de pijn aan te wijzen. Eventueel kan de huisarts met een wattenstokje de ingang van uw vagina aanraken om na te gaan waar u de pijn voelt.
Ook vraagt de huisarts u om uw bekkenbodemspieren aan te spannen en te ontspannen. De huisarts kan de spanning testen door voorzichtig een vinger in de vagina te houden. 

Adviezen

Adviezen bij pijn bij gemeenschap

Om van de pijn bij gemeenschap af te komen, kunt u het beste een tijd vrijen zonder pijn. Vaak betekent dat: vrijen zonder dat de penis of vingers in de vagina komen.

Probeer samen met uw partner andere vormen van seks, zoals strelen, masseren, zoenen en likken. Kijk ook eens bij Elkaar masseren en bij Vrijen met jezelf. Alles mag, als het maar geen pijn doet en u het samen fijn vindt. Door te praten, te luisteren en te oefenen groeit het vertrouwen en begrijpt u elkaar beter. Het plezier in vrijen kan zo weer helemaal terug komen.

Naast het vrijen zonder pijn kunt u het pijnlijke gebied 2 keer per dag masseren met een neutrale crème, zoals lanettecrème of cetomacrogolcrème. 

Als uw huisarts een infectie of huidziekte van de vagina vindt, wordt deze eerst behandeld met een crème tegen schimmel (candida) of met een hormooncrème. Pas als deze genezen is, kunt u weer voorzichtig beginnen met gemeenschap. Intussen kunt u natuurlijk wel vrijen zonder gemeenschap.

Als bekkenbodemproblemen een rol spelen, kunnen oefeningen helpen om meer controle te krijgen over uw bekkenbodem. Een gespecialiseerde oefen- of fysiotherapeut kan u hierbij helpen.

macrogol

Macrogol is een laxeermiddel.

Het is te gebruiken bij verstopping, of om het laatste deel van de darm leeg te maken voor een darmonderzoek of darmoperatie. Het wordt soms gebruikt bij vergiftiging, om de darmen snel leeg te maken en bij prikkelbaredarmsyndroom met verstopping.

Bron: Apotheek.nl
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder met pijn bij gemeenschap?

Na 6 weken komt u weer bij de huisarts. U bespreekt hoe het is gegaan. 

Ga gerust eerder weer naar uw huisarts als het niet beter gaat. Meestal zorgt het vrijen zonder gemeenschap of zorgt de bekkentherapeut ervoor dat u weer prettig gemeenschap kunnen hebben zonder pijn. Als dat niet lukt, kan de huisarts u verwijzen naar een seksuoloog.

Meer informatie

Meer informatie over seksuele klachten

Meer informatie over seks en seksuele problemen:

De informatie over seksuele klachten is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Seksuele klachten.

 

Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?