Ik wil iets doen aan mijn plasklachten

In het kort

In het kort

 • Veel mannen krijgen plasklachten, zoals vaker plassen, een zwakkere straal en nadruppelen.
 • De oorzaak van deze klachten is vaak onduidelijk.
 • Plasklachten hebben meestal niet te maken met een prostaatvergroting en zelden met prostaatkanker.
 • Plasklachten gaan bij een derde van de mannen vanzelf over.
  Wat is het

  Wat zijn plasklachten bij mannen?

  Veel mannen hebben plasklachten. Van alle mannen die ouder zijn dan 40 jaar heeft bijna een kwart (25%) matige tot ernstige plasklachten. Met de jaren kunnen de klachten erger worden.

  Adviezen

  Adviezen bij plasklachten

  De volgende adviezen kunnen uw plasklachten verminderen:

  • Ga regelmatig naar het toilet, vooral als u in korte tijd veel gedronken heeft.
  • Neem de tijd om te plassen.
  • Bij de ene man gaat het plassen staand beter, bij de ander zittend. Probeer uit wat voor u het beste gaat.
  • Zorg dat u uw blaas en plasbuis zo goed mogelijk leeg plast.
  • Probeer tijdens het plassen te ontspannen en niet te persen.
  • We denken dat lichaamsbeweging het verergeren van plasklachten kan tegengaan.
  • Probeer uw ontlasting soepel te houden, verstopping kan plasklachten geven. Drink voldoende en gebruik vezelrijke voeding.
  • Als u (bijvoorbeeld met een plasdagboek) merkt dat u veel vaker moet plassen als u veel drinkt, dan moet u juist minder drinken. Voor de een kan dit enorm schelen, de ander merkt geen verschil.
  • Moet u erg vaak plassen dan kan het helpen om samen met een fysiotherapeut bekkenbodemoefeningen te doen. Ook kunt u oefenen om het plassen uit te stellen.
  • Bij nadruppelen kan het helpen om de plasbuis uit te strijken na het plassen. De plasbuis loopt aan de achterkant van de penis, vlak onder de huid. Strijk een aantal keer met een vinger langs de plasbuis van de balzak naar de top van de penis.
  • Het kan bij regelmatig urineverlies een hele stap zijn om opvangmateriaal te gaan gebruiken. 
   • ‘Urineverband’ is in veel vormen en maten te krijgen.
   • Zorg ervoor dat uw huid dan niet schraal wordt: beter spoelen met lauwwarm water dan boenen met zeep. 
   • Eventueel kunt u een beschermende zalf gebruiken (bijvoorbeeld: zinkoxidezalf 10% FNA).
   • Gebruik eventueel een dagboekje om op te schrijven hoe of wanneer u plasklachten heeft. U heeft dan duidelijke gegevens om met uw huisarts te bespreken.

  U beslist samen met uw huisarts wat voor u het beste is. Het helpt om dit gesprek met uw huisarts goed voor te bereiden.

  Medicijnen

  Medicijnen bij plasklachten bij mannen

  Als u de adviezen voor bij plasklachten opvolgt en toch veel last houdt, kunt u proberen of medicijnen de klachten verminderen. 

  Uit onderzoek naar medicijnen bij plasklachten komt naar voren dat het heel onzeker is of de medicijnen wel echt goed werken. Het gaat bij deze medicijnen vaak om het zogenaamde ‘placebo-effect’. Dat betekent dat de middelen werken omdat u denkt dat ze werken, maar niet omdat er een stof in zit die echt goed werkt.

  Voorbeelden van medicijnen zijn:

  Alfablokkers (bijvoorbeeld alfuzosine of tamsulosine ) zijn medicijnen die de opening van de blaas naar de plasbuis zouden ontspannen. Daardoor zou u iets gemakkelijker kunnen plassen. Alfablokkers werken niet bij iedereen.
  Bij het gebruik van alfablokkers kunnen ook bijwerkingen optreden, zoals: moeheid, duizeligheid, misselijkheid, diarree, bloeddrukdaling, hoofdpijn en hartkloppingen.
  U merkt binnen zes weken of de medicijnen helpen. Heeft u het idee dat ze bij u werken? Dan kunt u ze drie maanden gebruiken. Daarna kijkt u hoe het zonder medicijnen gaat.
  Merkt u na zes weken geen verschil, stop dan met de medicijnen.

  Anticholinergica (bijvoorbeeld tolterodine ) zijn medicijnen vooral voor als u vaak het toilet net niet haalt (aandrang-incontinentie).
  Bijwerkingen zijn droge mond en verstopping. Mannen die ouder zijn dan 65 jaar kunnen erg verward worden van dit middel. Het wordt daarom liever niet boven die leeftijd gegeven.

  Meer informatie over medicijnen vindt u op apotheek.nl. Bespreek uw medicijngebruik met uw huisarts en/of apotheker.

  alfuzosine

  Alfuzosine behoort tot de alfablokkers. Het ontspant de spieren van de blaashals en de prostaat. Het verbetert de doorstroming van urine door de plasbuis en vermindert klachten als vaak moeten plassen.

  Artsen schrijven het voor bij een vergrote prostaat.

  Bron: Apotheek.nl

  tamsulosine

  Tamsulosine behoort tot de alfablokkers. Het ontspant de spieren van de blaashals en de prostaat. Het verbetert de doorstroming van urine door de plasbuis en vermindert klachten als vaak moeten plassen.

  Artsen schrijven het voor bij een vergrote prostaat. In sommige gevallen kan de arts het ook voorschrijven bij nierstenen.

  Bron: Apotheek.nl

  tolterodine

  Tolterodine ontspant de spieren van de blaas.

  Artsen schrijven het voor bij urine-incontinentie.

  Bron: Apotheek.nl
  Operatie

  Een operatie bij plasklachten bij mannen

  Als u de adviezen opvolgt, medicijnen heeft geprobeerd en toch veel last houdt van plasklachten, kan een operatie soms helpen. Een operatie is ook te overwegen als medicijnen de klachten wel verminderen, maar veel bijwerkingen geven. 

  Als een operatie wordt overwogen, dan wordt u verwezen naar de uroloog. Deze specialist zal met u bespreken welke mogelijkheden er zijn. De uroloog zal u ook de nadelen van een operatie uitleggen.

  Met een operatie heeft u kans dat de plasklachten verminderen. Maar bij een operatie kunnen soms ook bijwerkingen, en tijdelijke of blijvende problemen ontstaan zoals een infectie, erectieproblemen of de plas niet meer goed kunnen ophouden.

   Meer informatie
   Laatst herzien op

   Vond u deze informatie nuttig?

   Vond u deze informatie nuttig?
   Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?