Ik wil leren omgaan met mijn psoriasis

In het kort

In het kort

 • Bespreek met familie, vrienden en collega's wat de psoriasis voor u betekent.
 • Vertel dat psoriasis niet besmettelijk is.
 • Smeer 2 keer per dag een neutrale zalf (bijvoorbeeld vaseline).
 • Spreek goed af met uw huisarts wanneer u een zalf gebruikt waar medicijnen in zitten.
 • Als de psoriasis erger is, gaat u regelmatig naar uw huisarts of huidarts.
 • Maakt de psoriasis u onzeker, angstig of somber? Bespreek het met uw huisarts, de praktijkondersteuner of een psycholoog.
 • Heeft de psoriasis invloed op uw werk? Dan kan een bedrijfsarts ook meedenken.
Chronische ziekte

Psoriasis is een chronische ziekte

Bij psoriasis kunnen perioden met veel plekken en veel jeuk en perioden met minder klachten elkaar afwisselen. De ene psoriasispatiënt heeft vaker slechte perioden of meer plekken dan de andere psoriasispatiënt. Sommige mensen hebben er ook gewrichtsklachten bij.

Psoriasis gaat zelden echt helemaal over. Soms heeft iemand jarenlang geen of weinig klachten. De aanleg blijft. Daarom noemen we psoriasis een chronische ziekte.

Adviezen

Adviezen bij het omgaan met psoriasis

Psoriasis kan op elke leeftijd beginnen. De ontdekking dat u psoriasis heeft, kan veel vragen bij u oproepen. In de perioden waarin uw psoriasis opspeelt, wordt u er dagelijks aan herinnerd: door de jeuk, de plekken op uw huid, doordat u dagelijks uw huid moet insmeren of door reacties van mensen om u heen. Het kan lastig zijn om te wennen aan een chronische ziekte als psoriasis. Als de psoriasis sterk verergert, kan het lastig zijn om uw ziekte te accepteren.

Dat kan beter gaan als u ontdekt en begrijpt hoe de medicijnen bij u werken. U leert om te herkennen wanneer uw huid extra reageert en wanneer het waarschijnlijk beter zal gaan.

Het kan helpen om over psoriasis te lezen en te praten. Vraag uw huisarts om uitleg als u vragen heeft. Soms helpt het ervaringen met anderen te delen, bijvoorbeeld via de patientenvereniging.  

Mensen om u heen

Laat de mensen in uw omgeving weten dat u psoriasis heeft. Het is nuttig om familie, vrienden en collega's iets over psoriasis te vertellen. Bijvoorbeeld dat het niet besmettelijk is, dat u zich minstens tweemaal per dag moet insmeren en dat de jeuk soms heftig kan zijn. Leg uit dat u door de jeuk soms ook rusteloos, prikkelbaar of humeurig kunt zijn. Verwijs mensen die geïnteresseerd zijn eventueel naar een website voor patiënten met psoriasis. Dan krijgen ze meer begrip.

Kleding, zomer en sport

In de zomer, tijdens sport en aan het strand zijn de psoriasisplekken vaak zichtbaar. Dat kan uw plezier verminderen. Probeer erover te praten met vrienden of familie. En probeer toch de dingen te doen die u leuk vindt. Ga gewoon zwemmen of sporten in luchtige kleren. Als de mensen om u heen het weten en u steunen, voelt u zich vanzelf steeds zekerder en meer op uw gemak. Daarbij kan de psoriasis ook minder worden als u met uw huid in de zon komt. Zorg wel dat uw huid niet verbrandt.

Omgaan met medicijnen

Omgaan met medicijnen

 • Zorgvuldig gebruik van uw medicijnen (in crème of zalf) zorgt ervoor dat u zo weinig mogelijk last heeft van psoriasis.
 • Sla geen dag over.
 • Neem de tijd voor het insmeren.
 • Vraag zo nodig hulp aan uw partner / een naaste om de plekken waar u zelf niet goed bij kunt in te smeren.
 • Pas als u de smeersels of andere medicijnen dagelijks zorgvuldig gebruikt, merkt u hoe goed ze kunnen helpen.
 • Zorg dat u dagelijks een neutrale zalf gebruikt om de huid soepel te houden. Bijvoorbeeld vaseline of een vette crème zonder medicijnen erin.
 • Spreek goed met uw huisarts af wanneer u ook de smeersels gaat gebruiken waar medicijnen in zitten (corticosteroïden en/of vitamine-D-analoog).

Meestal is de afspraak:

 • Gebruik elke ochtend en avond een neutrale zalf.

Als dat onvoldoende helpt:

 • 's ochtends een neutrale zalf
 • 's avonds een corticosteroïd en ruim een uur daarna de neutrale zalf

Werkt ook dat onvoldoende, dan:

 • 's ochtends een vitamine-D-analoog, ruim een uur daarna een neutrale zalf
 • 's avonds een corticosteroïd, ruim een uur daarna de neutrale zalf

Als de psoriasis erger wordt, twijfelt u misschien wel eens aan het nut van al dat smeren. Misschien voelt u zich onzeker over de manier van smeren. Bespreek dat altijd met uw huisarts.

Door duidelijk met uw huisarts af te spreken hoe u de smeersels gebruikt, en eventueel andere medicijnen erbij te nemen, kunt u ervoor zorgen dat u zo weinig mogelijk last heeft van psoriasis.

Schaamte, depressie

Psoriasis, schaamte en somberheid

Het kan voorkomen dat uw psoriasis heel heftig is, op veel plaatsen voorkomt en bijvoorbeeld tussen uw hoofdhaar duidelijk zichtbaar is. Het kan zo erg zijn dat u zich schaamt. Misschien gaat u zich somber voelen. Daardoor wilt u er misschien niet meer over praten en trekt u zich terug.

Bij mensen met een chronische ziekte als psoriasis komt een depressie vaker voor. Voelt u zich somber, onzeker, angstig of schaamt u zich erg, dan is het belangrijk om dit met uw huisarts te bespreken. U kunt dan samen op zoek gaan naar een oplossing. Soms helpt een aantal gesprekken met een psycholoog goed.

Loopt u op uw werk vast door uw onzekerheid of somberheid over de psoriasis? Of maken uw werkzaamheden uw klachten erger? Dan kan een bedrijfsarts ook meedenken over oplossingen.

Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder bij omgaan met psoriasis?

Neem contact op met uw huisarts als u nog vragen heeft over het omgaan met psoriasis. Bespreek uw onzekerheden en zorgen. Vertel welke dingen u graag zou willen, maar waar u niet aan toe komt omdat de psoriasis u belemmert.

Langzaam leert u met psoriasis omgaan. U zult merken dat de ernst van de klachten wisselt. Er kunnen lange periodes zijn waarin u niet of nauwelijks hoeft te smeren met de medicijnen (in zalf/crème). 

U herkent de momenten waarop de klachten erger dreigen te worden, maar ook wanneer het goed gaat. U weet wanneer u welke medicijnen moet gebruiken en hoe lang. Vraag om advies als u merkt dat de medicijnen niet werken zoals u had verwacht.

U gaat regelmatig naar de huisarts of huidarts om te bespreken hoe het gaat. Neem bij die afspraken de medicijnen mee. Zo kunt u samen bespreken hoeveel u gebruikt en hoe u smeert. U kijkt dan ook samen of de medicijnen goed genoeg werken, of u kunt afbouwen, of u moet ophogen of misschien andere medicijnen moet toevoegen.

Meer informatie
Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.