Ik ben nog niet ongesteld

In het kort

In het kort

 • De meeste meisjes worden tussen hun 11e en 16e jaar voor het eerst ongesteld.
 • Er komt dan gedurende enkele dagen een beetje bloed uit je vagina.
 • Een ander woord voor ongesteldheid is ‘menstruatie’.
 • De menstruatie komt ongeveer een keer per maand.
 • Door allerlei oorzaken kan de menstruatie later beginnen, zoals door stress, spanningen, intensief sporten, te weinig eten, eetproblemen of te mager zijn.
 • Als je (nog) niet menstrueert kan je toch vruchtbaar zijn.
Wat is het

Wat is ongesteld zijn (menstruatie)?

Vrouwen in de vruchtbare leeftijd worden ongeveer een keer per maand ongesteld. We noemen dit de menstruatie.

Hormonen zorgen ervoor dat er ongeveer elke maand een eicel vrijkomt. Tegelijk wordt het slijmvlies aan de binnenkant van je baarmoeder dikker. Als de eicel wordt bevrucht, kan deze in het slijmvlies verder groeien. Dan ben je zwanger.

Als de eicel niet wordt bevrucht, dan worden de eicel en het slijmvlies afgestoten. Je verliest dan bloed via de vagina.

In de eerste jaren kan de menstruatie nog onregelmatig zijn.

Wat merk ik

Wanneer komt de eerste menstruatie?

Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie tussen hun 11e en 16e jaar.
Van de meisjes die 13 zijn is de helft al eens ongesteld geweest, bij de andere helft begint het pas later.

Als je nog niet menstrueert, merk je misschien wel al dat je lichaam verandert. Je krijgt geleidelijk borsten en schaamhaar. Dan weet je dat je in de puberteit bent en dat je vrouwelijke hormonen goed werken. Meestal komt je eerste menstruatie dan op een gegeven moment vanzelf. Gemiddeld komt de eerste menstruatie ongeveer twee en een half jaar nadat je borsten beginnen te groeien.

Oorzaken

Waarom komt de eerste menstruatie nog niet?

Soms begint de menstruatie gewoon wat later. In sommige families komt dat vaker voor.

Er kunnen ook andere oorzaken zijn waardoor je eerste menstruatie (nog) niet komt:

 • Stress kan op zich geen kwaad. Wordt het je te veel of duurt het te lang, bijvoorbeeld door spannende gebeurtenissen, thuis of op school? Dan kan dat ervoor zorgen dat je niet ongesteld wordt.

 • Sporten is gezond. Alleen als je heel intensief sport, kan dat ervoor zorgen dat je menstruatie nog niet komt.

 • Als je erg mager bent, streng aan de lijn doet of eetproblemen hebt, kan je menstruatie wegblijven.

 • Heb je onbeschermd seks gehad? Mogelijk was je op dat moment vruchtbaar. Dan kan je zwanger zijn geworden waarna je ongesteldheid uitblijft.

Adviezen

Wat kun je doen als je nog niet menstrueert?

  • Ben je vóór je 16e nog niet ongesteld geworden? Kijk of je wel andere vrouwelijke kenmerken krijgt, zoals borsten of schaamhaar. Is dat zo, dan weet je dat je vrouwelijke hormonen werken. Je kunt dan afwachten tot je eerste ongesteldheid komt.

  • Je eerste eisprong en menstruatie kunnen ieder moment komen. Houd er dus rekening mee dat je misschien al vruchtbaar bent.

  • Als je vrijt, gebruik dan een voorbehoedmiddel. Vraag je huisarts om advies.

   • Je kunt bijvoorbeeld de anticonceptie-pil (‘de pil’) gebruiken, ook als je nog niet menstrueert.
   • Gebruik daarnaast een condoom; alleen condooms beschermen ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s).
   • Heb je onbeschermd seks gehad? Houd er dan rekening mee dat je misschien al vruchtbaar bent en dus zwanger kunt zijn. Bespreek het met je huisarts. Je kunt dan een zwangerschapstest doen en advies vragen.
   • Zo nodig doet je huisarts ook onderzoek naar soa’s.
   • Je mag ook zonder je ouders een afspraak maken bij je huisarts. De dingen waar je met je huisarts over praat, mag je huisarts niet zomaar doorvertellen aan anderen. Ook niet aan je ouders. Dit heet beroepsgeheim.
  • Als je veel last hebt van spanningen en stress, probeer dan na te gaan hoe dat komt. Vaak kun je daar iets aan veranderen. Wordt er te veel van je gevraagd? Zijn er moeilijkheden thuis of op school? Of heb je iets ergs meegemaakt? Bespreek dit dan met een vriendin of een van je ouders, de leraar, mentor of je huisarts. Erover praten lucht op. Samen kunt u naar een oplossing zoeken.

  • Is heel intensief sporten mogelijk de oorzaak? Bespreek dan met je huisarts of het nodig is daar iets aan te doen. Je kunt overwegen tijdelijk wat minder intensief te sporten om te kijken of de menstruatie dan komt. Lees verder bij gezond bewegen.

  • Ben je erg mager? Ben je veel afgevallen? Of heb je problemen met eten? Dan is het belangrijk om na te gaan hoe dat komt. Meestal komen je menstruaties vanzelf op gang wanneer je gezond eet en een gezond gewicht hebt. Maak een afspraak bij je huisarts om te bespreken hoe je dit probleem samen kunt aanpakken.

  Medicijnen

  Medicijnen als je nog niet menstrueert

  Er zijn geen medicijnen die de natuurlijke menstruaties kunnen opwekken.

  Hoe gaat het verder

  Hoe gaat het verder als je nog niet menstrueert?

  Meestal komt je eerste menstruatie voor je 16e jaar op gang, gemiddeld twee en een half jaar nadat je borsten beginnen te groeien. Sommige meisjes worden pas na hun 16e voor het eerst ongesteld. Op hun 18e hebben bijna alle meisjes hun eerste menstruatie gehad.

  Heb je op je 14e of 15e nog geen menstruatie gehad, maar óók nog geen andere tekenen van de puberteit, zoals groei van je lichaam (in de lengte), borsten of schaamhaar? Ga dan naar je huisarts. Dan kan de huisarts je voor onderzoek naar het ziekenhuis verwijzen.

  Ben je voor je zestiende nog niet ongesteld, maar begin je wel al te groeien of borsten of schaamhaar te krijgen? Dan kun je verder afwachten. Het kan voor je lichaam geen kwaad als je nog niet menstrueert. Het kan zijn dat de puberteit bij jou wat langzamer op gang komt. Als je eerste menstruatie gekomen is, hoef je niet voor controle naar de huisarts.

  Ben je op je 16e nog niet ongesteld? Bespreek dit dan met je huisarts.
  Je kunt dan kiezen:

  • Je kunt gewoon verder afwachten. Dan kom je na 6 maanden of 1 jaar weer voor controle bij je huisarts.
   Als je eerste menstruatie in de tussentijd komt, hoef je niet meer naar de huisarts.

  • Of je kunt onderzoek laten doen. Bijvoorbeeld als je niet wil wachten of je zorgen maakt. Dan verwijst de huisarts je naar het ziekenhuis. Bijvoorbeeld om bloedonderzoek en/of een echo- onderzoek te laten doen.

  Meer informatie
  Deze tekst is aangepast op
  NHG

  Vond u deze informatie nuttig?

  Vond u deze informatie nuttig?
  Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?