Ik ben nog niet ongesteld

In het kort

In het kort

 • De menstruatie (ongesteld worden) begint meestal tussen het elfde en zestiende jaar.
 • Door allerlei oorzaken kan de menstruatie later beginnen of tijdelijk weg blijven.
 • Stress, spanningen, topsport, streng lijnen of te mager zijn hebben invloed op de menstruatie.
 • Iemand die niet menstrueert kan toch vruchtbaar zijn. 
Beschrijving

Wat is menstruatie?

Vrouwen in de vruchtbare leeftijd worden ongeveer een keer per maand ongesteld. We noemen dit de menstruatie.

Hormonen zorgen ervoor dat er elke maand een eicel vrijkomt. Tegelijk wordt het slijmvlies aan de binnenkant van je baarmoeder dikker. Als de eicel wordt bevrucht, kan deze in het slijmvlies gaat zitten. Dan ben je zwanger.

Als de eicel niet wordt bevrucht, dan worden de eicel en het slijmvlies afgestoten. Je verliest dan wat bloed via de vagina. Dit is de menstruatie.

Verschijnselen

Wanneer komt de eerste menstruatie?

Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie tussen hun elfde en zestiende. Een eerste menstruatie als je veertien of vijftien bent, is dus ook heel normaal.

Als je meisjes hoort praten, lijkt het soms of ze allemaal op hun elfde of twaalfde jaar al ongesteld worden. Daar kun je ongerust van worden als je zelf nog niet ongesteld bent geweest. Die ongerustheid is niet nodig.

Als je nog niet menstrueert, merk je misschien wel aan je lichaam dat er iets aan het veranderen is. Je krijgt geleidelijk borsten en schaamhaar. Dat is het bewijs dat je vrouwelijke hormonen goed werken. Je eerste menstruatie komt dan op een gegeven moment vanzelf.

ORS

ORS is een oplossing van zouten en (druiven)suiker in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken.

Bron: Apotheek.nl
Oorzaken

Waarom komt de eerste menstruatie nog niet?

Ben je op je zestiende nog niet ongesteld geworden, dan hoef je niet ongerust te zijn. Het kan gewoon ‘de natuur’ zijn.

Maar soms zijn er andere oorzaken waardoor de eerste menstruatie (nog) niet komt:

 • Spanningen thuis of op school kunnen ervoor zorgen dat je niet ongesteld wordt.
 • Sporten is gezond. Alleen als je heel intensief aan sport doet (topsport, zware trainingen), kan dat ervoor zorgen dat je menstruatie niet komt.
 • Als je erg mager bent of streng aan de lijn doet, kan je menstruatie wegblijven.
Adviezen

Wat kun je doen als je nog niet menstrueert?

  • Als je op je zestiende nog niet ongesteld bent geworden, let dan op of je wel andere vrouwelijke kenmerken krijgt, zoals borsten of schaamhaar. Is dat zo, dan weet je in ieder geval dat je vrouwelijk hormonen werken. Je kunt dan gewoon afwachten tot je vanzelf ongesteld wordt.
  • Je eerste eisprong en menstruatie kunnen ieder moment komen. Houd er dus rekening mee dat je misschien al vruchtbaar bent. Als je vrijt, gebruik dan een voorbehoedmiddel. Je kunt bijvoorbeeld de anticonceptie-pil (‘de pil’) gebruiken, ook als je nog niet menstrueert. Gebruik daarnaast een condoom; alleen condooms beschermen ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s).
  • Als je veel last hebt van spanningen en stress, probeer dan na te gaan hoe dat komt. Vaak kun je daar wel iets aan veranderen. Wordt er te veel van je gevraagd? Zijn er moeilijkheden thuis of op school? Of heb je iets ergs meegemaakt? Bespreek dit dan eens met iemand die je vertrouwt of kom op het spreekuur om erover te praten.
  • Als heel intensief sporten (topsport) er mogelijk de oorzaak van is dat je niet menstrueert, bespreken we of het nodig is daar iets aan te doen. Je kunt overwegen tijdelijk wat minder intensief te sporten om te kijken of de menstruatie dan op gang komt.
  • Als je erg mager bent, veel bent afgevallen of problemen hebt met eten, is het belangrijk om na te gaan hoe dat komt. Meestal komen je menstruaties vanzelf op gang wanneer je een gezond gewicht hebt. Als je een afspraak maakt bij de huisarts, kunnen we je helpen dit probleem aan te pakken.

  ORS

  ORS is een oplossing van zouten en (druiven)suiker in water.

  Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken.

  Bron: Apotheek.nl
  Medicijnen

  Medicijnen als je nog niet menstrueert

  Er zijn geen medicijnen die de natuurlijke menstruaties kunnen opwekken.

  Als je de anticonceptiepil (‘de pil’) gebruikt, krijg je wel elke maand een bloeding, maar dat is geen natuurlijke menstruatie.

  Hoe gaat het verder?

  Hoe gaat het verder als je niet ongesteld wordt?

  Als je na je zestiende nog niet ongesteld bent geworden, kun je een progesterontest doen.

  Progesteron is een vrouwelijk hormoon. Je neemt een paar dagen een progesteronpil. Als je hierna een bloeding krijgt, dan weet je in ieder geval dat je baarmoeder goed reageert. Je kunt dan verder afwachten tot je vanzelf ongesteld wordt.

  Ben je op je achttiende nog niet ongesteld, dan is dat reden voor verder onderzoek. Bijvoorbeeld een echo bij de gynaecoloog.

  progesteron

  Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon, namelijk een progestageenhormoon. Het speelt een belangrijke rol bij de vruchtbaarheidscyclus.

  Artsen schrijven dit medicijn voor bij verminderde vruchtbaarheid, abnormaal vaginaal bloedverlies, stoornissen tijdens de menstruatiecyclus en overgangsklachten. Soms schrijven artsen het voor om vroeggeboorte te voorkomen en bij dreigende vroeggeboorte.

  Bron: Apotheek.nl
  Meer informatie
  Laatst herzien op

  Vond u deze informatie nuttig?

  Vond u deze informatie nuttig?
  Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
  Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.