Ik denk dat ik overgevoelig ben voor bepaald voedsel

In het kort

In het kort

  • U kunt merken dat u elke keer klachten heeft als u bepaald voedsel gegeten heeft.
  • Klachten zijn bijvoorbeeld: vlekjes op de huid, diarree of hoesten.
  • U kunt dan overgevoelig zijn voor iets.
  • Om te weten te komen waarvoor, kunt u het voedingsdagboek invullen.
Wat is het

Wat is overgevoeligheid voor voedsel?

Bij overgevoeligheid geeft bepaald voedsel klachten.

Bijvoorbeeld: noten, pinda, koemelk, ei, vis, schelpdieren, soja, sesamzaad of tarwe.

Eet u het voedingsmiddel niet meer, dan verdwijnen de klachten.
Als u het dan wel weer eet, komen de klachten terug.

Wat merk ik

Klachten bij overgevoelig zijn voor bepaald voedsel

Mogelijke klachten als u overgevoelig voor bent voor bepaald voedsel, zijn bijvoorbeeld:

  • Klachten aan mond, keel en neus: jeuk, branderig gevoel, roodheid, verdikking, loopneus.
  • Klachten aan maag en darmen: overgeven, buikpijn, buikkrampen, diarree.
  • Huidklachten: vlekjes, jeuk, roodheid, verdikking, eczeem.
  • Longklachten: hoesten, moeilijk of piepend ademhalen, snurken, slijm, benauwdheid.
  • Klachten aan hart en vaten: hartkloppingen, duizeligheid en flauwvallen.

Als u een van deze klachten heeft, betekent dat niet meteen dat u overgevoelig bent voor bepaalde voeding. Vaak hebben deze klachten een andere oorzaak.

Iemand met een voedselallergie krijgt meestal ten minste 2 verschillende soorten klachten (bijvoorbeeld klachten van de huid én de darmen, of klachten van de huid én van de longen).

Oorzaken

Waardoor komen klachten bij overgevoeligheid voor voedsel?

Allergie

De klachten kunnen komen door een allergie. De afweer van het lichaam reageert dan op bepaald voedsel:

  • koemelk, ei, vis, schaal- of schelpdieren, noten, pinda(kaas), soja, sesamzaad of tarwe.
  • gluten.
    Gluten zitten in granen (tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut) en graanproducten, zoals brood of pasta. Dit kan darmklachten, diarree en gewichtsverlies geven. Een allergie voor gluten heet coeliakie. 
  • fruit met een pit/pitten, zoals appel en pruim.
    Sommige mensen met hooikoorts krijgen een branderig, jeukend gevoel rond de mond als ze dit fruit gegeten hebben. De klachten verdwijnen vanzelf en worden niet erger. Deze allergie is niet erg. U kunt het fruit blijven eten. Verder onderzoek is niet nodig.

Voedselallergie komt minder vaak voor dan de meeste mensen denken. Van de 100 mensen zijn er 4 allergisch voor een bepaald voedingsmiddel.
In sommige families zijn er meer mensen met allergieën, zoals hooikoorts, eczeem en astma. Dan is de kans op voedselallergie wat groter.

Darmafwijking

De klachten kunnen komen doordat er in de darm te weinig van iets is. Er is bijvoorbeeld te weinig eiwit (lactase) om melk te verteren.
Mensen die weinig lactase hebben krijgen vaak diarree of laten veel winden als ze veel melk drinken. Een beetje melk of ‘bewerkte’ melk (zoals karnemelk, kaas en yoghurt) geeft meestal geen klachten.

Medicijnen

De klachten kunnen komen door medicijnen in combinatie met bepaalde voeding.

Onderzoeken

Hoe weet ik of ik overgevoelig ben voor bepaald voedsel?

  1. Krijgt u voor het eerst klachten na het eten, schrijf dan op wat u heeft gegeten.
    Misschien krijgt u dezelfde klachten nog een keer. Kijk dan weer wat u gegeten heeft: was dat hetzelfde als de vorige keer dat u klachten kreeg? 
  2. U bespreekt uw klachten met uw huisarts.
    • Als uw klachten en wat u gegeten heeft niet steeds met elkaar te maken hebben, komen de klachten waarschijnlijk ergens anders door. Dan bekijkt u met de huisarts waardoor uw klachten wel zouden kunnen komen.
    • Misschien twijfelt u of u overgevoelig bent voor iets. Of denkt u te weten waar u overgevoelig voor bent. Dan kan uw huisarts voorstellen om 1 of 2 weken een voedingsdagboek in te vullen. Hiermee kunt u beter zien of u de klachten (alleen) bij een bepaald voedingsmiddel krijgt. 
    • Heeft u klachten rond de mond na eten van bijvoorbeeld een appel of pruim? Dan is een dagboek of ander onderzoek niet nodig. Deze allergie is niet erg. De klachten gaan vanzelf over. U kunt het fruit blijven eten. 
    • U krijgt geen lichamelijk onderzoek of bloedtest. Daarmee is namelijk niet te zien of u overgevoelig bent.

Eventueel verwijst de huisarts naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Bijvoorbeeld om zeker te weten of u ernstig allergisch bent voor iets. En ook om te voorkomen dat u een dieet gaat volgen zonder dat dit nodig is.

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl
Medicijnen

Medicijnen bij overgevoeligheid of allergie voor voedsel

Medicijnen kunnen de overgevoeligheid of allergie niet genezen. Maar medicijnen kunnen wel helpen om klachten tijdelijk te verminderen.

  • Antihistaminica helpen tegen de jeuk en rode vlekjes. 
  • Medicijnen die de longen wijder maken helpen tegen de benauwdheid. 
  • Bij ernstige klachten (benauwd worden, hartkloppingen, duizeligheid) kunnen corticosteroïden (prednison ) nodig zijn. 

Als u een levensbedreigende allergie heeft, schrijft de huisarts u allergie-pennen (EpiPen) voor. Hier zit adrenaline in. Daarmee kunt u zichzelf prikken als u een heftige allergische reactie krijgt.   

  • Uw huisarts legt uit wanneer en hoe u de pennen moet gebruiken. Ook kunt u dit in de bijsluiter lezen en op apotheek.nl
  • Het is belangrijk dat u ook uw familie of partner vertelt hoe dit moet. Dan weten zij ook wat ze moeten doen als u ernstige klachten krijgt.
  • U moet de pennen altijd bij u dragen.
  • Controleer elk jaar of de pennen nog houdbaar zijn.  

prednison

Prednison is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.
Bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Ze zijn ook nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan.

Artsen schrijven prednison voor bij:

  • Aandoeningen met ernstige ontstekingen. Bijvoorbeeld luchtwegontstekingen (zoals astma, COPD en sarcoïdose) , reumatische aandoeningen (zoals reuma, polymyalgie en jichtaanvallen), darmziekten (namelijk colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn), het syndroom van Sjögren, bepaalde oogontstekingen, clusterhoofdpijn, lupus erythematodes (LE), ernstige huidontstekingen (zoals bij lepra), bepaalde bloedziekten (zoals de bloedstollingsziekte ITP), de ziekte van Duchenne (spierziekte), Bellverlamming (een vorm van gezichtsverlamming), bij nierziektes, zoals het nefrotisch syndroom en bij netelroos.
    Bij ontstekingsziekten wordt het op verschillende manieren toegepast: in een hoge dosering gedurende enkele dagen tot weken (stootkuur) en in een lagere dosering gedurende meerdere maanden (langdurige behandeling). Artsen schrijven het meestal voor als stootkuur.
  • Prednison wordt ook gebruikt om afstotingsreacties tegen te gaan na orgaantransplantaties en als onderdeel van een behandeling bij kanker.
  • Ook wordt het gebruikt om een tekort aan lichaamseigen bijnierschorshormonen aan te vullen (zoals bij de bijnierziekten de ziekte van Addison, de ziekte van Cushing en het adrenogenitaal syndroom). Als men het op deze manier gebruikt heet het substitutietherapie.

Aandoeningen waarbij prednison wordt gebruikt zijn:

Bron: Apotheek.nl
Heftige reactie

Wanneer de allergie-pennen gebruiken?

Een ernstige allergische reactie merkt u aan:

  • zwelling van lippen, tong, ogen, opeens last van benauwdheid, hartkloppingen, hoesten, overgeven, duizelig zijn.

Doe bij zulke klachten het volgende: 

  • Gebruik de allergie-pen (EpiPen) direct:
    • Prik in uw bovenbeenspier (in de buitenkant van de dij).
    • De klachten moeten binnen een paar minuten minder worden.
    • Is dat niet zo, dan prikt u met de 2e pen in uw bovenbeen.
  • Bel daarna altijd met spoed uw huisarts of 112.

Twijfelt u of de pen nodig is? Gebruik de pen dan wel. En bel daarna meteen uw huisarts. 

De pennen geven u adrenaline. Adrenaline vernauwt de bloedvaten. Het zorgt ervoor dat de ergste klachten minder worden. Maar uw allergie moet nog wel verder behandeld worden. Daarom na het gebruik van de pennen: altijd met spoed een arts bellen.  

Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder met overgevoeligheid/allergie voor voedsel?

  • Bij overgevoeligheid voor melk (door weinig lactase) kunt u wel kleinere hoeveelheden melk drinken. Of kies melk die bewerkt is, zoals karnemelk en yoghurt. 
  • Sommige allergieën kunnen vanzelf overgaan.
  • Pinda- en notenallergie houden mensen vaak levenslang. Bij 10 tot 20 van de 100 mensen verdwijnt de allergie wel. 
  • Een allergie voor gluten (coeliakie) is altijd levenslang.
Direct contact

Wanneer met spoed contact opnemen bij allergie?

Bij een ernstige allergische reactie:

  • zwelling van lippen, tong, ogen 
  • opeens last van benauwdheid, hoesten
  • hartkloppingen
  • overgeven
  • duizeligheid

Gebruik dan de allergiepen en bel met spoed uw huisarts, de huisartsenpost of 112.

Meer informatie

Meer informatie over voedselovergevoeligheid?

De informatie over voedselovergevoeligheid is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Voedselovergevoeligheid

Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.