Ik heb corona en krijg behandeling in het ziekenhuis

In het kort

In het kort

 • U kunt in het ziekenhuis medicijnen krijgen: tegen ontstekingen, tegen bloedklonten (trombose of longembolie) en tegen uw klachten.
 • U kunt extra zuurstof krijgen. Via een slangetje in uw neus, eventueel met een speciaal apparaat of via een kapje op uw gezicht.
 • Als de medicijnen en extra zuurstof niet genoeg helpen, kunt u beademd worden op de IC.
 • Na een opname in het ziekenhuis duurt het vaak lang voor u weer beter bent.
In het ziekenhuis

In het ziekenhuis met corona

U bent in het ziekenhuis opgenomen met corona. U krijgt hier behandelingen die uw lichaam helpen om beter te worden van corona. En behandelingen die uw klachten minder maken. De artsen kijken welke behandeling het beste bij u past.

Er bestaan nog geen medicijnen die u snel kunnen genezen van corona. Uw lichaam moet dit vooral zelf doen. Wel kunnen de medicijnen uw lichaam hierbij helpen.

Welke onderzoeken

In het ziekenhuis krijgt u verschillende onderzoeken. Bijvoorbeeld bloedonderzoek, een longfoto of een scan van de longen. Zo kunnen de artsen kijken hoe ziek u bent en of uw klachten komen door corona. Of dat uw klachten misschien komen door een andere ziekte, zoals een longembolie.

Meer behandelingen mogelijk in ziekenhuis dan thuis

In het ziekenhuis kunt u meer behandelingen krijgen dan thuis of in een verpleeghuis. Bijvoorbeeld meer medicijnen en meer zuurstof.
Als u meer zorg nodig heeft, kunt u opgenomen worden op de intensive care (IC). Daar moet u soms beademd worden. Of dit in uw situatie kan en zin heeft, beslist de arts in het ziekenhuis samen met u.

Soms beschermende kleding

Soms dragen de mensen die u behandelen beschermende kleding. Zoals een masker of schort. Dit verschilt per ziekenhuis.

Bezoek?

Het verschilt per ziekenhuis hoeveel bezoek u mag krijgen als u corona heeft. Er mag meestal wel bezoek komen.

Medicijnen

Welke medicijnen kan ik krijgen in het ziekenhuis bij corona?

In het ziekenhuis krijgt u medicijnen die uw lichaam kunnen helpen om sneller beter te worden van corona. U kunt deze medicijnen krijgen:

 • medicijnen tegen ontstekingen
 • medicijnen tegen bloedklonten
  Dit zijn bloedverdunners. Ze zorgen ervoor dat u geen bloedklonten in uw bloedvaten krijgt.
 • medicijnen tegen uw klachten
  Bijvoorbeeld tegen pijn, benauwdheid, longontsteking, angst of verward zijn. Dit zijn dezelfde medicijnen als die u thuis kunt krijgen.

Er zijn nog geen medicijnen die corona snel kunnen genezen. De medicijnen die u in het ziekenhuis krijgt, helpen uw lichaam wel om beter te worden.

Medicijnen tegen ontstekingen

 • Dexamethason is een hormoon dat ontstekingen remt. U kunt dit medicijn krijgen als u erg ziek bent en extra zuurstof krijgt. Het kan uw lichaam helpen sneller beter te worden van corona.
 • Tocilizumab is een medicijn tegen ontstekingen, net als dexamethason. Sommige mensen die al dexamethason krijgen, maar steeds meer zuurstof nodig hebben en benauwder worden, krijgen 1 keer tocilizumab via een dun slangetje in een bloedvat (infuus).

Soms krijgt u ook andere medicijnen tegen ontstekingen of virussen. We weten nog niet of deze allemaal goed werken. Er wordt veel onderzoek gedaan naar medicijnen bij corona.

Medicijnen tegen bloedklonten

Mensen met corona hebben meer kans om bloedklonten in hun bloedvaten te krijgen. Dit kan trombose of een longembolie veroorzaken. Als u op de IC ligt, is de kans nog groter, omdat u steeds ligt.

In het ziekenhuis krijgt u daarom altijd bloedverdunners. Bijvoorbeeld nadroparine of dalteparine. Zo is de kans kleiner dat u bloedklonten in uw bloedvaten krijgt.

U krijgt deze bloedverdunners met een prik onder uw huid of heel soms via een infuus.

Medicijnen tegen uw klachten

 • U kunt antibiotica (medicijnen tegen bacteriën) krijgen, als u (misschien) ook nog een longontsteking door bacteriën heeft.
 • Pijnstillers, zoals morfine. Dit vermindert pijn en benauwdheid.
 • Medicijnen tegen angst. Bijvoorbeeld oxazepam.
  U wordt er rustig, ontspannen en minder angstig van.
 • Er is meer kans om erg in de war te raken als u ernstig ziek bent. Dit heet een delier. Tegen de verwardheid krijgt u medicijnen. Meestal krijgt u dan haloperidol.

dalteparine

Dalteparine is een antistollingsmiddel.

Artsen schrijven het voor bij trombose, om trombose te voorkomen, na een hartinfarct en in sommige gevallen bij COVID-19 (corona).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

dexamethason

Dexamethason is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.
Bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Ze zijn ook nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan. De werking van dexamethason is divers. Het verbetert ook de eetlust, vermindert vermoeidheid en kan ervoor zorgen dat u zich beter gaat voelen.

Artsen schrijven dexamethason vooral voor:

 • Als onderdeel van een behandeling tegen kanker, vooral tegen de misselijkheid door chemotherapie. En om de laatste levensfase te verlichten (palliatieve zorg), bijvoorbeeld bij een dichtzittende darm (ileus).
 • Verder bij aandoeningen met ernstige ontstekingen. Bijvoorbeeld ernstige COVID-19 (corona), bepaalde bloedziekten (zoals de bloedstollingsziekte ITP), luchtwegontstekingen (zoals ernstig hoesten door pseudokroep, bij astma en bij COPD), ernstige huidontstekingen, ernstige allergische reacties, multiple sclerose (MS) en gewrichtsontstekingen.
 • Ook wordt het gebruikt bij hoogteziekte, hersenvliesontsteking en om een tekort aan lichaamseigen bijnierschorshormonen aan te vullen (zoals bij de bijnierziekten de ziekte van Addison, de ziekte van Cushing en het adrenogenitaal syndroom). Als men het op deze manier gebruikt heet het substitutietherapie.
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

nadroparine

Nadroparine is een antistollingsmiddel.

Artsen schrijven het voor bij trombose, om trombose te voorkomen, na een hartinfarct en in sommige gevallen bij tromboflebitis en COVID-19 (corona).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

oxazepam

Oxazepam behoort tot de benzodiazepinen. Het werkt rustgevend, spierontspannend, vermindert angstgevoelens en beïnvloedt de overdracht van elektrische prikkels in de hersenen.

Artsen schrijven het voor bij angstgevoelens en gespannenheid, slapeloosheid en alcoholontwenning.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

tocilizumab

Tocilizumab onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het hoort bij de interleukine-remmers. Tocilizumab is een biological. Dit betekent dat het door levende cellen in celkweken wordt gemaakt.

Artsen schrijven het voor bij reumatoïde artritis, jeugdreuma (juveniele idiopathische artritis, JIA) reuscelarteritis en in sommige gevallen bij COVID-19 (corona).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Extra zuurstof

Wanneer krijg ik extra zuurstof in het ziekenhuis bij corona?

Als de artsen zien dat u te weinig zuurstof in uw bloed heeft, kunt u extra zuurstof krijgen. Dit is dezelfde zuurstof die u thuis kunt krijgen, maar in het ziekenhuis kan meer zuurstof worden gegeven. Meestal voelt u zich hierdoor ook minder benauwd.

U kunt extra zuurstof krijgen op verschillende manieren:

 • via een slangetje in uw neus
 • via een kapje op uw gezicht
 • via een speciaal apparaat via een slangetje in uw neus. Hiermee kan veel zuurstof in 1 keer gegeven worden.

U ademt bij deze behandelingen zelf. Via het slangetje of kapje wordt er extra zuurstof en lucht in uw longen geblazen. Hierdoor kunt u beter ademhalen en blijft er genoeg zuurstof in uw bloed.

Beademing

Wanneer word ik beademd bij corona?

Soms helpen de behandelingen niet genoeg en heeft uw lichaam meer hulp nodig. Dan kan het nodig zijn dat u naar de intensive care (IC) gaat. Dit is een afdeling in het ziekenhuis voor mensen die erg ziek zijn. Uw arts zal dit dan met u en uw naasten bespreken. Ook kunt u dan zelf vertellen of u dit wilt of niet.

Als de medicijnen en extra zuurstof niet genoeg helpen, kunt u extra hulp krijgen bij het ademen. U krijgt dan op de IC een buisje in uw luchtpijp waarmee u wordt beademd. Vaak wordt u hierbij in slaap gebracht en merkt u hier niets van. Sommige mensen die beademd worden zijn gewoon wakker en ademen zelf aan het beademingsapparaat.

Ziekten van hart en bloedvaten

Wat merk ik als ik een ziekte van hart of bloedvaten heb?

Als u een ziekte van hart en bloedvaten heeft of heeft gehad, heeft u meer kans om ernstig ziek te worden of te overlijden door corona. Bijvoorbeeld als u 1 van deze ziekten heeft of heeft gehad:

De artsen zullen goed op u letten als u in het ziekenhuis ligt. Soms krijgt u extra bloedonderzoek of een ander onderzoek van uw hart.

Ook als u een groot risico heeft op ziekten van hart en bloedvaten, heeft u meer kans om ernstig ziek te worden of te overlijden door corona. Bijvoorbeeld als u een hoog cholesterol of hoge bloeddruk heeft.

Als u bepaalde medicijnen gebruikt voor uw hart of bloedvaten (ACE-remmers of angiotensine-II-blokkers), kunt u deze gewoon blijven gebruiken als u corona heeft en in het ziekenhuis ligt. Het risico om te overlijden is niet groter als u deze medicijnen gebruikt. Als u ernstig ziek bent, geven de artsen u soms het advies om even te stoppen met deze medicijnen.

Hoe gaat het verder

Hoe gaat het verder na corona?

Als u al een zwakke gezondheid had, heeft u meer kans om erg ziek te worden en te overlijden door het coronavirus. Bijvoorbeeld bij hartproblemen, een longziekte, diabetes, kanker, dementie of ouderdomsklachten. Of als u een slechte afweer heeft. Door bijvoorbeeld een ziekte, na een transplantatie of door medicijnen die uw afweer minder maken.

Het is goed om samen met uw arts en naasten na te denken wat uw wensen zijn als u erg ziek wordt en kunt overlijden.

Na een opname in het ziekenhuis met corona duurt het vaak lang voor u weer beter bent. Als u op de IC heeft gelegen duurt het meestal nog langer.

De arts kijkt samen met u waar u het beste heen kunt gaan als u uit het ziekenhuis komt. Naar huis, naar een zorghotel of naar een revalidatiecentrum of verpleeghuis.

Meer informatie

Meer informatie over corona in het ziekenhuis

 • Informatie voor naasten van iemand die op de IC ligt met corona: ICConnect.nl.
 • Informatie en contact met andere mensen die corona hebben gehad: PostCovid NL.
 • Informatie voor mensen met corona en een ziekte van hart of bloedvaten: Harteraad.
 • Kijk voor informatie over het levenseinde en afscheid nemen bij corona op palliaweb.nl. U vindt hier informatie voor mensen met corona en hun naasten.
 • Sommige mensen vinden het prettig om te praten met een geestelijk verzorger. Bijvoorbeeld over de zin van het leven, lijden, het levenseinde en de dood. U kunt een geestelijk verzorger vinden bij de VGVZ.
  Deze onderwerpen kunt u ook bespreken met iemand van uw eigen geloof.

We hebben deze tekst gemaakt met deze richtlijnen voor artsen over:

Deze tekst is aangepast op
FMS

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?