In het kort
- In het ziekenhuis komt u op een speciale corona-afdeling.
- U kunt in het ziekenhuis medicijnen krijgen: tegen ontstekingen, tegen bloedklonten (trombose of longembolie) en tegen uw klachten.
- U kunt extra zuurstof krijgen. Via een slangetje in uw neus, eventueel met een speciaal apparaat of via een kapje op uw gezicht.
- Als de medicijnen en extra zuurstof niet genoeg helpen, kunt u beademd worden op de IC.
- Na een opname in het ziekenhuis duurt het vaak lang voor u weer beter bent.
In het ziekenhuis met corona
Als u met corona in het ziekenhuis wordt opgenomen, komt u meestal op de speciale corona-afdeling. U krijgt hier behandelingen die uw lichaam helpen om beter te worden van corona en die uw klachten minder maken. De artsen kijken welke behandeling het beste bij u past.
Er bestaan nog geen medicijnen die u snel kunnen genezen van corona. Uw lichaam moet dit vooral zelf doen. Wel kunnen de medicijnen uw lichaam hierbij helpen.
In het ziekenhuis krijgt u verschillende onderzoeken. Bijvoorbeeld bloedonderzoek, een longfoto of een scan van de longen. Zo kunnen de artsen kijken hoe ziek u bent en of uw klachten komen door corona, of (ook) een andere ziekte, zoals een longembolie.
In het ziekenhuis kunt u meer behandelingen krijgen dan thuis of in een verpleeghuis. Bijvoorbeeld meer medicijnen en meer zuurstof.
Als u meer zorg nodig heeft, kunt u opgenomen worden op de intensive care (IC). Daar moet u soms beademd worden. Of dit in uw situatie kan en zin heeft, beslist de specialist in het ziekenhuis samen met u.
Op de corona-afdeling dragen alle medewerkers beschermende kleding. Hierdoor kunt u niet goed zien wie er aan uw bed staan. U kunt zich hierdoor angstig voelen.
U mag meestal geen of weinig bezoek krijgen in het ziekenhuis. Dit is voor de meeste mensen heel moeilijk en naar. U kunt zich hierdoor eenzaam voelen.
Soms is er geen plek in uw eigen ziekenhuis en moet u worden overgeplaatst naar een ander ziekenhuis (binnen of buiten Nederland). De artsen hoeven hiervoor geen toestemming te vragen aan u of uw naasten. Ze zullen u en uw naasten wel vertellen als u naar een ander ziekenhuis gaat.
Welke medicijnen kan ik krijgen in het ziekenhuis bij corona?
In het ziekenhuis krijgt u medicijnen die uw lichaam kunnen helpen om sneller beter te worden van corona. U kunt deze medicijnen krijgen:
- Medicijnen tegen ontstekingen.
- Medicijnen tegen bloedklonten. Dit zijn bloedverdunners. Ze voorkomen dat u bloedklonten in uw bloedvaten krijgt.
- Medicijnen tegen uw klachten. Bijvoorbeeld tegen pijn, benauwdheid, longontsteking, angst of verward zijn. Dit zijn dezelfde medicijnen als die u thuis kunt krijgen.
Er zijn nog geen medicijnen die corona snel kunnen genezen. De medicijnen die u in het ziekenhuis krijgt helpen uw lichaam wel om beter te worden.
Medicijnen tegen ontstekingen
- Dexamethason is een hormoon dat ontstekingen remt. U kunt dit medicijn krijgen als u erg ziek bent en extra zuurstof krijgt. Het kan uw lichaam helpen sneller beter te worden van corona.
- Remdesivir is een medicijn dat virussen remt. U krijgt dit heel soms als u in het ziekenhuis ligt met een longontsteking en extra zuurstof nodig heeft. U krijgt het via een dun slangetje in uw bloedvat (infuus). Het kan uw lichaam helpen sneller beter te worden van corona.
Niet in elk ziekenhuis wordt remdesivir aan mensen met corona gegeven. We denken dat het toch minder goed werkt dan we eerst dachten. - Tocilizumab is een medicijn tegen ontstekingen, net als dexamethason. Sommige mensen die al dexamethason krijgen, maar steeds meer zuurstof nodig hebben en benauwder worden, krijgen 1 keer tocilizumab via het infuus.
Soms krijgt u ook andere medicijnen tegen ontstekingen of virussen. We weten nog niet of deze allemaal goed werken. Er wordt nu veel onderzoek gedaan naar medicijnen bij corona.
Medicijnen tegen bloedklonten
Mensen met corona hebben meer kans om bloedklonten in hun bloedvaten te krijgen. Dit kan trombose of een longembolie veroorzaken. Als u op de IC ligt, is de kans nog groter, omdat u steeds ligt.
In het ziekenhuis krijgt u daarom altijd bloedverdunners. Bijvoorbeeld nadroparine of dalteparine. Zo is de kans kleiner dat u bloedklonten in uw bloedvaten krijgt.
U krijgt deze bloedverdunners met een prik onder uw huid of heel soms via een dun slangetje in uw bloedvat (infuus).
Medicijnen tegen uw klachten
- U kunt antibiotica (medicijnen tegen bacteriën) krijgen, als u (misschien) ook nog een longontsteking door bacteriën heeft.
- Pijnstillers, zoals morfine. Dit vermindert pijn en benauwdheid.
- Medicijnen tegen angst. Bijvoorbeeld oxazepam.
U wordt er rustig, ontspannen en minder angstig van. - Er is meer kans om erg in de war te raken als u ernstig ziek bent (dit heet een delier). Tegen de verwardheid krijgt u medicijnen. Meestal krijgt u dan haloperidol.
Remdesivir
Remdesivir is een virusremmer. Het zorgt ervoor dat het coronavirus SARS-CoV-2 zichzelf niet kan kopiëren. Hierdoor stijgt het aantal coronavirussen minder snel.
Artsen schrijven het voor aan ernstig zieke COVID-19 (corona) patiënten die met longontsteking in het ziekenhuis liggen en extra zuurstof krijgen. En bij COVID-19 patiënten die een grotere kans hebben op een ernstig verloop van de infectie.
dalteparine
Dalteparine is een antistollingsmiddel.
Artsen schrijven het voor bij trombose, om trombose te voorkomen en na een hartinfarct.
dexamethason
Dexamethason is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.
Bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Ze zijn ook nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan. De werking van dexamethason is divers. Het verbetert ook de eetlust, vermindert vermoeidheid en kan ervoor zorgen dat u zich beter gaat voelen.
Artsen schrijven dexamethason vooral voor:
- Als onderdeel van een behandeling tegen kanker, vooral tegen de misselijkheid door chemotherapie, en om de laatste levensfase te verlichten (palliatieve zorg).
- Verder bij aandoeningen met ernstige ontstekingen. Bijvoorbeeld ernstige COVID-19 (corona), bepaalde bloedziekten (zoals de bloedstollingsziekte ITP), luchtwegontstekingen (zoals ernstig hoesten door pseudokroep, bij astma en bij COPD), ernstige huidontstekingen, ernstige allergische reacties, multiple sclerose (MS) en gewrichtsontstekingen.
- Ook wordt het gebruikt bij hoogteziekte, hersenvliesontsteking en om een tekort aan lichaamseigen bijnierschorshormonen aan te vullen (zoals bij de bijnierziekten de ziekte van Addison, de ziekte van Cushing en het adrenogenitaal syndroom). Als men het op deze manier gebruikt heet het substitutietherapie.
nadroparine
Nadroparine is een antistollingsmiddel.
Artsen schrijven het voor bij trombose, om trombose te voorkomen, na een hartinfarct en in sommige gevallen bij tromboflebitis en COVID-19 (corona).
oxazepam
Oxazepam behoort tot de benzodiazepinen. Het werkt rustgevend, spierontspannend, vermindert angstgevoelens en beïnvloedt de overdracht van elektrische prikkels in de hersenen.
Artsen schrijven het voor bij angstgevoelens en gespannenheid, slapeloosheid en alcoholontwenning.
Voor meer informatie zie Apotheek.nl.tocilizumab
Tocilizumab onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het hoort bij de interleukine-remmers. Tocilizumab is een biological. Dit betekent dat het door levende cellen in celkweken wordt gemaakt.
Artsen schrijven het voor bij reumatoïde artritis, jeugdreuma (juveniele idiopathische artritis, JIA) reuscelarteritis en in sommige gevallen bij COVID-19 (corona).
Voor meer informatie zie Apotheek.nl.Wanneer krijg ik extra zuurstof in het ziekenhuis bij corona?
Als de artsen zien dat u te weinig zuurstof in uw bloed heeft, kunt u extra zuurstof krijgen. Dit is dezelfde zuurstof die u thuis kunt krijgen, maar in het ziekenhuis kan meer zuurstof worden gegeven. Meestal voelt u zich hierdoor ook minder benauwd.
U kunt extra zuurstof krijgen op verschillende manieren:
- via een slangetje in uw neus
- via een kapje op uw gezicht
- via een speciaal apparaat via een slangetje in uw neus. Hiermee kan veel zuurstof in 1 keer gegeven worden.
U ademt bij deze behandelingen zelf. Via het slangetje of kapje wordt er extra zuurstof en lucht in uw longen geblazen. Hierdoor kunt u beter ademhalen en blijft er genoeg zuurstof in uw bloed.
Wanneer word ik beademd bij corona?
Soms helpen de behandelingen niet genoeg en heeft uw lichaam meer hulp nodig. Dan kan het nodig zijn dat u naar de intensive care (IC) gaat. Dit is een afdeling in het ziekenhuis voor mensen die erg ziek zijn. Uw arts zal dit dan met u en uw naasten bespreken. Ook kunt u dan zelf vertellen of u dit wilt of niet.
Als de medicijnen en extra zuurstof niet genoeg helpen, kunt u extra hulp krijgen bij het ademen. U krijgt dan op de IC een buisje in uw luchtpijp waarmee u wordt beademd. Vaak wordt u hierbij in slaap gebracht en merkt u hier niets van. Sommige mensen die beademd worden zijn gewoon wakker en ademen zelf aan het beademingsapparaat.
Wat merk ik als ik een ziekte van hart of bloedvaten heb?
Als u een ziekte van hart en bloedvaten heeft of heeft gehad, heeft u meer kans om ernstig ziek te worden of te overlijden door corona. Bijvoorbeeld als u 1 van deze ziekten heeft of heeft gehad:
- hartinfarct
- hartfalen
- ritmestoornis (atriumfibrilleren)
- beroerte, zoals een hersenbloeding of herseninfarct
- hartkramp (angina pectoris)
De artsen zullen goed op u letten als u in het ziekenhuis ligt. Soms krijgt u extra bloedonderzoek of een ander onderzoek van uw hart.
Ook als u een groot risico heeft op ziekten van hart en bloedvaten, heeft u meer kans om ernstig ziek te worden of te overlijden door corona. Bijvoorbeeld als u een hoog cholesterol of hoge bloeddruk heeft.
Als u bepaalde medicijnen gebruikt voor uw hart of bloedvaten (ACE-remmers of angiotensine-II-blokkers), kunt u deze gewoon blijven gebruiken als u corona heeft en in het ziekenhuis ligt. Het risico om te overlijden is niet groter als u deze medicijnen gebruikt. Als u ernstig ziek bent, geven de artsen u soms het advies om even te stoppen met deze medicijnen.
Hoe gaat het verder na corona?
Als u al een zwakke gezondheid had, heeft u meer kans om erg ziek te worden en te overlijden door het coronavirus. Bijvoorbeeld bij hartproblemen, een longziekte, diabetes, kanker, dementie of ouderdomsklachten.
Het is goed om samen met uw arts en naasten na te denken wat uw wensen zijn als u erg ziek wordt en kunt overlijden.
Na een opname in het ziekenhuis met corona duurt het vaak lang voor u weer beter bent. Als u op de IC heeft gelegen duurt het meestal nog langer.
De arts kijkt samen met u waar u het beste heen kunt gaan als u uit het ziekenhuis komt. Naar huis, naar een zorghotel of naar een revalidatiecentrum of verpleeghuis.
Meer informatie over corona in het ziekenhuis
- Informatie voor naasten van iemand die op de IC ligt met corona: ICConnect.nl.
- Informatie en lotgenotencontact voor patiënten die corona hebben gehad: Coronaplein.
- Informatie voor mensen met corona en een ziekte van hart of bloedvaten: Harteraad.
- Kijk voor informatie over het levenseinde en afscheid nemen bij corona op palliaweb.nl. U vindt hier informatie voor mensen met corona en hun naasten.
- Sommige mensen vinden het prettig om te praten met een geestelijk verzorger. Bijvoorbeeld over de zin van het leven, lijden, het levenseinde en de dood. U kunt een geestelijk verzorger vinden bij de VGVZ.
Deze onderwerpen kunt u ook bespreken met iemand van uw eigen geloof.
We hebben de informatie gemaakt met deze richtlijnen voor artsen over: