Ik heb last van mijn gewrichten

In het kort

In het kort

 • Gewrichtsklachten zijn bijvoorbeeld stijve en pijnlijke gewrichten.
 • Bepaalde bewegingen zijn daardoor lastig of lukken niet meer.
 • De oorzaak kan overbelasting of artrose zijn.
 • Gebruik de spieren rond een gewricht regelmatig.
 • Deze worden zo sterker en niet stijf.
 • Soms is begeleiding van een fysiotherapeut of oefentherapeut (Cesar of Mensendieck) nodig.
 • Bel uw huisarts als uw gewricht dik, warm of rood is. 
Beschrijving

Wat zijn gewrichtsklachten?

Een gewricht is het ‘scharnier’ tussen twee botten. Soms raken het bot, kraakbeen of gewrichtskapsel geïrriteerd en dit geeft klachten.

 • Eén of meer gewrichten zijn stijf of pijnlijk.
 • Bepaalde bewegingen zijn lastig of lukken niet meer, zoals het opendraaien van een deksel of het tillen van een tas.
 • Het kan zijn dat u ‘s nachts niet kunt inslapen of dat u wakker wordt van de pijn.
 • Soms is het moeilijk om precies te zeggen waar de pijn zit. Als u bijvoorbeeld last heeft van uw schoudergewricht kan de pijn uitstralen naar de spieren van uw bovenarm.
Oorzaken

Hoe ontstaan gewrichtsklachten?

Gewrichtsklachten ontstaan vaak door overbelasting of artrose, en soms door een ontsteking.

Overbelasting

 • Zware belasting of overgewicht kunnen bijvoorbeeld knieklachten geven.
 • Veel herhaling van een beweging, bijvoorbeeld met een computermuis of heel veel typen, kan pols- of elleboogklachten veroorzaken. Vaak zijn daarbij niet alleen het gewricht, maar ook de spieren en pezen gevoelig.

Artrose

 • Bij artrose ontstaat vaak pijn en stijfheid in de heup(en), de knie(ën), aan de basis van de duim of aan de eindkootjes van de vingers.
 • De klachten zijn het ergst als u bijvoorbeeld ’s ochtends uw hand of knie voor het eerst weer beweegt (startpijn).
 • De stijfheid vermindert binnen het eerste halfuur dat u beweegt.
 • Vaak merkt u na tien minuten bewegen al een duidelijke verbetering.
 • Bij intensief of landurig bewegen kan de pijn weer terugkomen. 

Om meer duidelijkheid te krijgen over de oorzaak van uw klachten, is het belangrijk om na te gaan hoe de klachten begonnen zijn en wanneer u er het meeste last van heeft.

Uw huisarts bekijkt de gewrichten, test welke bewegingen lastig of pijnlijk zijn en vergelijkt de gewrichten onderling.

Ontsteking

Is uw gewricht stijf, pijnlijk, gezwollen en rood? Dan is er een gewrichtsontsteking. Voorbeelden hiervan zijn:

 • reactieve gewrichtsontsteking;
 • gewrichtsontsteking door een bacterie;
 • reumatoïde artritis (een vorm van reuma).

Soms wordt pas met de tijd duidelijk wat de oorzaak is van uw klachten. Vaak blijft de oorzaak van de gewrichtsklachten onbekend.

Adviezen

Adviezen bij gewrichtsklachten

Blijf in beweging

Als het gewricht niet dik, warm of rood is, dan is het veilig en goed om in beweging te blijven. De spieren worden sterker door het bewegen en u voorkomt dat ze stijf worden. De pijn wordt op den duur minder.

Begin voorzichtig en breidt het bewegen steeds verder uit. Ga bijvoorbeeld wandelen, fietsen of zwemmen. Als u merkt dat de klachten tijdens of na het bewegen verergeren, probeer het dan tijdelijk wat rustiger aan te doen. Worden de klachten minder hevig, dan kunt u het gewricht weer belasten.

Overgewicht aanpakken

Als u te zwaar bent, probeer dan af te vallen, zodat uw gewrichten minder worden belast. Lichaamsbeweging en gezonde voeding zijn daarbij extra belangrijk.

Medicijnen

Medicijnen bij gewrichtsklachten

Wilt u een pijnstiller gebruiken? Begin dan met paracetamol . Of gebruik een NSAID-gel om op het pijnlijke gewricht te smeren. Deze pijnstillers werken goed en hebben de minste bijwerkingen. Lees de informatie bij paracetamol.

Bij gewrichtspijn werkt NSAID-gel even goed als de NSAID-tabletten, maar de gel geeft veel minder bijwerkingen. (Soms kan de gel de huid wat irriteren).

 • diclofenac gel 1-3% of ibuprofen gel 5%, 2 tot 4 maal per dag zacht op het pijnlijke gewricht smeren. 

Komt de pijn steeds terug, gebruik de pijnstiller dan op vaste tijden.

NSAID-tabletten of -zetpillen (zoals naproxen , ibuprofen of diclofenac) zijn ook goede pijnstillers maar ze geven regelmatig vervelende bijwerkingen. Bent u ouder an 60 jaar? Heeft u maag-, darm-, hart-, vaat- of nierproblemen? Gebruikt u medicijnen? Of heeft u ooit een allergische reactie gehad na een NSAID? Vraag dan eerst aan uw huisarts of apotheek of u een NSAID mag gebruiken. Kijk voor meer informatie bij NSAID's

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Bron: Apotheek.nl

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder met gewrichtsklachten?

De meeste gewrichtsklachten gaan vanzelf over. Artrose houdt u echter levenslang. In het begin zijn de klachten wisselend en op den duur kunnen ze verergeren.

Blijf bewegen

Probeer in beweging te blijven en breid de lichaamsbeweging stap voor stap uit tot een halfuur per dag. Vaak is het gemakkelijker vol te houden wanneer u samen met iemand beweegt (zwemmen, wandelen, fietsen, gymnastiek).

Soms is het nodig dat een fysiotherapeut of oefentherapeut (Cesar of Mensendieck) u begeleidt. De fysio- of oefentherapeut geeft aan hoever u kunt gaan en welke bewegingen passen bij de gewrichtsklachten die u heeft.

Pijnstillers

Gebruikt u pijnstillers, kijk dan in hoeverre u deze geleidelijk kunt verminderen.

Heb ik reuma?

Soms zijn de gewrichtsklachten hardnekkig. U maakt zich dan misschien zorgen dat u last heeft van reumatoïde artritis (reuma). Die kans bestaat als:

 • u ook ontstekingsverschijnselen heeft, zoals gloeien en zwelling;
 • de klachten langer dan 3 weken aanhouden. 

Neem in dat geval contact op met uw huisarts, die u een verwijzing naar de reumatoloog kan geven om dat verder te laten uitzoeken.

Wanneer contact?

Wanneer contact met uw huisarts bij gewrichtsklachten?

Neem contact op met uw huisarts als u de drie verschijnselen heeft die wijzen op een gewrichtsontsteking:

 • zwelling (uw gewricht is gezwollen, bijvoorbeeld een dikke knie);
 • warmte (de huid rond uw gewricht voelt warm aan);
 • roodheid (de huid rond het gewricht is rood).
Meer informatie

Meer informatie over gewrichtsklachten

Voor meer informatie over gewrichtsklachten kunt u terecht bij het Reumafonds.

De informatie over gewrichtsklachten is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Artritis.

Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.