Nieuws

Trillende handen door essentiële tremor

Veel mensen krijgen last van trillende handen als ze ouder worden. Dat komt dan niet door de ziekte van Parkinson maar door essentiële tremor. Tremor betekent trillen.

Bij essentiële tremor trillen uw handen als u iets wilt pakken. Bijvoorbeeld een kopje. Of als u iets wilt schrijven. We weten niet precies hoe het komt. Het trillen gaat niet meer over. Maar u kunt wel wat doen om er minder last van te hebben. Zo helpt het om minder koffie of energiedrankjes te drinken. En stop met roken als u rookt. Roken zorgt ervoor dat u meer trilt. Probeer te blijven bewegen en neem genoeg rust. Als u veel stress heeft wordt het trillen vaak erger.

Als u veel last heeft van het trillen, dan kunnen medicijnen soms helpen. Uw huisarts kan u propranolol voorschrijven.

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap

propranolol

Propranolol behoort tot de bètablokkers. Het verlaagt de bloeddruk, vertraagt de hartslag en zorgt ervoor dat uw hart minder zuurstof nodig heeft.

Artsen schrijven het voor bij hoge bloeddruk, een pijnlijk en drukkend gevoel op de borst (angina pectoris), hartritmestoornissen, om migraine te voorkomen, essentiële tremor (trillen), angstgevoelens en gespannenheid, een te snel werkende schildklier en bij een hartaanval (hartinfarct).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Geplaatst op 16 november 2021

Meer nieuws