Ik krijg een bloedonderzoek tijdens mijn zwangerschap

In het kort

In het kort

  • Aan het begin van je zwangerschap krijg je een bloedonderzoek.
  • Er kunnen stoffen in je bloed zitten waar je baby ziek van wordt.
  • Als je dit op tijd weet, kun je je laten behandelen. Zo wordt je baby niet ziek.
  • Je bepaalt zelf of je het bloedonderzoek wel of niet laat doen.
  • Wanneer je bloed goed is, is er geen behandeling nodig.
Wat is het

Waarom krijg ik een bloedonderzoek aan het begin van de zwangerschap?

Aan het begin van je zwangerschap krijg je een bloedonderzoek. Dit gebeurt om te kijken of er stoffen in je bloed zitten waar je baby ziek van kan worden. Er kunnen bijvoorbeeld bepaalde antistoffen in je bloed zitten. Als je dit op tijd weet, kun je je laten behandelen en voorkómen dat je baby ziek wordt.

Het bloedonderzoek gebeurt alleen als je toestemming geeft.

Standaard bloedonderzoek

Waarop wordt mijn bloed onderzocht tijdens de zwangerschap?

Het bloedonderzoek gebeurt om een aantal vragen te beantwoorden:

Heb je bloedarmoede?

Tijdens de zwangerschap kun je bloedarmoede krijgen doordat de hoeveelheid Hemoglobine (Hb) in je bloed daalt. Daarom wordt de hoeveelheid Hb in je bloed gemeten.

Welke bloedgroep heb je?

Er wordt bekeken welke bloedgroep je hebt: A, B, AB of O en Rhesus D of Rhesus C. Rhesus is een natuurlijke eigenschap van het bloed. Iemand met Rhesus D in het bloed is ‘rhesus-D-positief’. Iemand zonder Rhesus D in het bloed is ‘rhesus-D-negatief’.

Zitten er antistoffen in je bloed?

Tijdens de zwangerschap en de bevalling kan er wat bloed van de baby in je eigen bloed terechtkomen. Als je een andere bloedgroep hebt dan je kind, kan je lichaam antistoffen maken tegen het bloed van je kind en dat bloed afbreken. De baby kan hierdoor bloedarmoede krijgen. Dit kan vooral gebeuren bij vrouwen die rhesus-D-negatief zijn en zwanger zijn van een rhesus-D-positief kind. Maar ook bij vrouwen die rhesus C-negatief zijn en een kind krijgen dat rhesus C-positief is. Tijdens een eerdere zwangerschap of bij een bloedtransfusie kan een zwangere vrouw ook andere antistoffen hebben aangemaakt. Deze antistoffen kunnen via de navelstreng bij de baby komen en het bloed van de baby afbreken. Er is dan extra zorg nodig om dit te voorkomen.

Heb je het Hepatitis B-virus in je bloed?

Hepatitis B is een ontsteking van de lever door een virus. Sommige vrouwen met Hepatitis hebben geen klachten en weten niet dat ze het virus hebben. Zij zijn 'drager'. Hun baby kan bij de geboorte besmet raken en een leverontsteking krijgen. Ben je drager van het hepatitis B-virus, dan krijgt je baby binnen twee uur na de geboorte een prik en in de maanden erna nog drie prikken. Deze zorgen er voor dat de baby niet ziek wordt.

Heb je syfilis?

Syfilis is een seksueel overdraagbare aandoening (een soa). Het is een ontsteking die ontstaat door een bacterie. In het begin van de zwangerschap kan de bacterie nog niet in het bloed van de baby terechtkomen, later wel. Daarom is het belangrijk dat syfilis op tijd wordt ontdekt. Je kunt dan medicijnen (antibiotica) krijgen. Daarna is je baby veilig.

Heb je Hiv?

Hiv is een soa. Je kunt met hiv besmet raken door onveilig te vrijen met iemand met hiv, of als er besmet bloed in je bloedbaan komt (bijvoorbeeld als je bij drugsgebruik vieze naalden hebt gebruikt). Als je hiv hebt, kan je baby tijdens de zwangerschap of bevalling of via borstvoeding ook besmet raken. Je moet tijdens de zwangerschap medicijnen nemen om de kans op besmetting van de baby te verkleinen. Ook kun je kiezen voor een keizersnede en voor flesvoeding in plaats van borstvoeding.

Informatie over bloedonderzoek in de zwangerschap vind je ook op Allesoverzwanger.nl

Extra bloedonderzoek

Wanneer is er extra bloedonderzoek nodig tijdens de zwangerschap?

Soms is in de zwangerschap nog extra bloedonderzoek nodig.

Rodehond, waterpokken, vijfde ziekte

Als je rodehond (rubella), waterpokken of de vijfde ziekte krijgt tijdens de zwangerschap, kan dat schadelijk zijn voor je kind. Je kunt laten onderzoeken of je deze ziektes (of een inenting tegen rodehond) hebt gehad. Is dat niet zo, dan moet je uit de buurt te blijven van iemand die zo'n ziekte heeft.

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa)

Heb jij of je partner mogelijk een soa? Bijvoorbeeld chlamydia of gonorroe (druiper). Dan kun je dat laten onderzoeken. Deze ziektes geven niet altijd klachten, maar kunnen na de geboorte wel een oog- of longontsteking bij je kind veroorzaken. Je kunt dit voorkomen door antibiotica te gebruiken die niet schadelijk zijn voor je kind.

Glucose

Soms is het nodig om de suiker (glucose) in het bloed te controleren. Bijvoorbeeld als je een hogere kans hebt om diabetes te krijgen.

Schildklierhormoon

Bij ziekte van de schildklier wordt de hoeveelheid schildklierhormoon in het bloed gecontroleerd. Dit is belangrijk voor jezelf en voor de groei van de baby.

Erfelijke bloedziekte

Kom je uit het Middellandse Zee-gebied, Afrika, Azië, Midden Oosten, of het Caribisch gebied? Of komt er een erfelijke bloedziekte in je familie voor? Dan is de kans dat je drager bent van een erfelijke bloedziekte iets groter dan bij anderen. Ook dit kun je laten onderzoeken.

Hoe gaat het verder

Hoe gaat het verder na bloedonderzoek in de zwangerschap?

De uitslag van het onderzoek krijg je meestal bij je volgende zwangerschapscontrole.

Wanneer je bloed goed is, zijn er geen maatregelen nodig. Soms wordt je bloed nog af en toe gecontroleerd op hemoglobine (Hb).

Meer informatie

Meer informatie over zwangerschap

Deze tekst is aangepast op
FMS
NHG

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?