Ik gebruik medicijnen bij diabetes type 2

In het kort

In het kort

 • Bij diabetes type 2 kunnen medicijnen nodig zijn.
 • U krijgt dan tabletten metformine.
 • En zo nodig nog een 2e medicijn (een sulfonylureumderivaat).
 • Een gezond gewicht en dagelijks extra bewegen kunnen ervoor zorgen dat u minder medicijnen nodig heeft.
 • Soms zijn ook medicijnen voor uw bloeddruk en cholesterol nodig. 
 • Insuline is meestal niet nodig bij diabetes type 2.
Medicijnen

Medicijnen bij diabetes type 2

Bij diabetes type 2 zijn meestal medicijnen nodig. Medicijnen kunnen diabetes niet genezen. Ze helpen mee om uw bloedsuiker normaal te houden. Dit vermindert de kans op klachten en latere problemen aan uw hart en vaten, ogen, nieren, zenuwen en voeten. 

De behandeling van diabetes type 2 met medicijnen gaat in drie stappen:

 • Metformine (tabletten).
 • Sulfonylureumderivaten, bijvoorbeeld gliclazide, glimepiride en tolbutamide (tabletten).
 • Insuline (injecties).

De tabletten geven soms bijwerkingen, zoals misselijkheid, diarree, minder eetlust en soms een te lage bloedsuiker. De huisarts kan dan de dosis van het medicijn aanpassen of voorstellen om een ander soort tablet te proberen.

Daarnaast blijft een gezonde leefstijl belangrijk: niet roken, gezond eten, veel bewegen en zo nodig afvallen. Bij een gezond gewicht is uw bloedsuiker meestal beter dan wanneer u te zwaar bent. Vooral dagelijks extra bewegen kan ervoor zorgen dat u minder medicijnen nodig heeft voor diabetes.

Wanneer?

Zorgvuldig medicijnen innemen bij diabetes type 2

Het is belangrijk dat u uw medicijnen dagelijks op de goede momenten inneemt. Werken de medicijnen te weinig? Bespreek dan met uw huisarts of u meer medicijnen nodig heeft of dat er tabletten bij moeten. De juiste hoeveelheid medicijnen is voor iedereen weer anders. Het is belangrijk dat u met uw huisarts bespreekt hoeveel tabletten u moet nemen, dat u de tabletten zorgvuldig neemt en dat u controleert of uw bloedsuiker goed is. 

Veel werkende mensen nemen hun medicijnen het liefst 's ochtends en/of 's avonds. Kijk of dat voor u ook mogelijk is. Tussen de middag op het werk kunt u de tabletten gemakkelijk vergeten.

Metformine

Metformine (tabletten) bij diabetes type 2

Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal eerst metformine. Er zijn tabletten van 500, 850 en 1000 mg. U kunt ze 1, 2 of 3 keer per dag innemen, tijdens of na de maaltijd. Per dag mag u niet meer dan 3000 mg hebben.

U begint met een lage dosis. Elke 2 tot 4 weken komt u voor controle bij de huisarts of praktijkondersteuner. Deze beoordeelt of de dosis metformine goed is of moet worden aangepast. U bespreekt dan ook of u last heeft van bijwerkingen.

Metformine zorgt dat uw bloedsuiker niet te hoog wordt. Metformine remt de aanmaak van glucose (bloedsuiker) in de lever. Ook zorgt het er voor dat de cellen in uw lichaam gevoeliger worden voor insuline. De cellen kunnen dan meer glucose uit het bloed opnemen.

Bijwerkingen van metformine zijn maagdarmklachten, zoals een dunnere ontlasting.

Sulfonylureumderivaten

Sulfonylureumderivaat (tabletten) bij diabetes type 2

Gebruikt u metformine voor diabetes type 2, maar blijft uw bloedsuiker te hoog? Dan krijgt u er een sulfonylureumderivaat bij. Bijvoorbeeld gliclazide, tolbutamide of glimepiride.

 • Gliclazide kortwerkend is er in tabletten van 80 mg. U kunt ze 1, 2 of 3 keer per dag innemen bij de maaltijd. Per dag mag u niet meer dan 240 mg hebben.
 • Gliclazide langwerkend is er in tabletten van 30 mg. U neemt ze 1 keer per dag in tijdens het ontbijt. Per dag mag u niet meer dan 120 mg hebben.
 • Glimepiride is er in tabletten van 1, 2, 3, 4 en 6 mg. U neemt ze 1 keer per dag in tijdens het ontbijt. Per dag mag u niet meer dan 6 mg hebben.
 • Tolbutamide is er in tabletten van 500 en 1000 mg. U neemt ze 1 of 2 keer per dag in tijdens ontbijt en/of avondeten. Per dag mag u niet meer dan 2000 mg hebben.

U komt elke 2 tot 4 weken bij uw huisarts of praktijkondersteuner voor controle, totdat de hoeveelheid medicijn goed is. Bij de controles vertelt u of u iets merkt van bijwerkingen.

Diabetes kan de kleine bloedvaatjes, bijvoorbeeld in uw tenen of ogen, beschadigen. We weten dat sulfonylureumderivaten die schade verminderen. Van gliclazide is bewezen dat het ook de kans op sterfte door een hart- of vaatziekte verkleint. Daarom is gliclazide van de sulfonylureumderivaten het middel van eerste keus.

Sulfonylureumderivaten zorgen er voor dat de alvleesklier wat extra insuline kan afgeven, waardoor uw bloedsuiker nog wat lager wordt.

Bijwerkingen van sulfonylureumderivaten zijn: gewichtstoename en soms een te lage bloedsuiker (hypoglykemie).

Insuline

Insuline-injecties bij diabetes type 2

Slikt u metformine samen met een sulfonylureumderivaat voor diabetes type 2, maar blijft uw bloedsuiker te hoog? De volgende stap is dan: insuline spuiten. Meestal is dat een spuitje insuline na het avondeten. De insuline die u inspuit doet hetzelfde als de insuline die uw eigen alvleesklier maakt(e).

Voor u met insuline begint, krijgt u uitgebreid uitleg hierover. Uw huisarts, de diabetesverpleegkundige of praktijkondersteuner en een diëtist werken samen om u hierin te begeleiden. U leert zo nodig eerst hoe u met een vingerprikje uw eigen bloedsuiker kunt meten. U leert ook wanneer u dat moet doen. Verder leert u hoe u de insulinepen moet instellen en gebruiken. En op welke plekken u het beste kunt prikken. U leert wat een te hoge of te lage bloedsuiker betekent en wat u daaraan moet doen.

Bijwerkingen van insuline zijn:

 • gewichtstoename.
 • een te lage bloedsuiker (hypoglykemie) wanneer u te veel insuline spuit, te weinig eet of zich meer inspant dan verwacht.
Andere middelen

Andere middelen bij diabetes type 2

De meeste mensen met diabetes type 2 zijn goed te behandelen met aanpassing van hun leefstijl, metformine, een sulfonylureumderivaat en eventueel insuline.

Vaak zijn metformine en een sulfonylureumderivaat al voldoende. Helpen alle drie de middelen niet voldoende of heeft u veel last van bijwerkingen? Dan kan dat een reden zijn om nog andere middelen te proberen.

De middelen die hieronder staan, verlagen ook het glucose in uw bloed. Van deze middelen is (nog) niet bewezen dat ze uw gezondheid bevorderen of dat ze de kans op sterfte aan diabetes type 2 kleiner maken. Ze kunnen ook bijwerkingen geven.

 • Repaglinide. Bijwerkingen: gewichtstoename, te laag glucose (hypoglykemie).
 • Acarbose. Bijwerkingen: maagdarmklachten, winderigheid.
 • DPP-4-remmers. Bijwerking: verhoogde kans op urineweginfecties en luchtweginfecties.
 • GLP-1-analogen. Bijwerkingen: misselijkheid.
 • Pioglitazon. Bijwerkingen: gewichtstoename, dikke benen, verhoogd risico op hartfalen, botbreuken en blaaskanker.
Bloeddruk / cholesterol

Medicijnen tegen hoge bloeddruk en hoog cholesterol bij diabetes type 2

Mensen met diabetes type 2 krijgen vaak medicijnen om de bloeddruk en het cholesterol te verlagen. Hoge bloeddruk en cholesterol zijn namelijk ook risicofactoren voor hart- en vaatziekten. U moet de medicijnen waarschijnlijk eenmaal per dag slikken.

 • ACE-remmers en angiotensinereceptorblokkeerders (ARB) zijn bloeddrukverlagers. Ze hebben een beschermende werking op uw nieren. Ze zijn meestal eerste keus bij mensen met diabetes type 2 die ook voor de bloeddruk behandeld worden. Met deze medicijnen probeert u om uw bovendruk onder de 140 te krijgen, liefst 130. ACE-remmers kunnen hoesten als bijwerking hebben.
 • Statines, zoals simvastatine en pravastatine, zijn middelen om uw cholesterol laag te krijgen. Met een tablet simvastatine van 40 mg per dag probeert u het 'slechte cholesterol' (LDL) onder de 2,5 mmol/l te krijgen. Statines kunnen spierpijn als bijwerking hebben.

Met uw huisarts bespreekt u welke medicijnen u nodig heeft en hoeveel. Het cholesterol wordt meestal eens per jaar gecontroleerd.

De bloeddruk kunt u eventueel thuis zelf meten. U kunt hiervoor een elektronische bloeddrukmeter aanschaffen. Een goede elektronische bloeddrukmeter heeft een manchet voor om de bovenarm. Elektronische bloeddrukmeters kosten 70 tot 200 euro en worden niet vergoed. Er zijn veel fabrikanten die elektronische bloeddrukmeters maken. Enkele merken zijn: Omron®, A&D®, Microlife®, Panasonic® en Beurer®.

De medicijnen worden meestal ook voorgeschreven als uw bloeddruk en het cholesterol niet eens zo hoog zijn. U kunt voor uw diabetes al gauw 4 verschillende medicijnen hebben. Bijvoorbeeld:

 • metformine tegen diabetes mellitus
 • gliclazide tegen diabetes mellitus
 • enalapril tegen hoge bloeddruk
 • simvastatine tegen een hoog cholesterol
Meer informatie
Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.