Ik krijg een behandeling in het ziekenhuis nadat een zwakke plek in een bloedvat (aneurysma) in mijn hoofd is gescheurd

In het kort

In het kort

 • Als een zwakke plek in een bloedvat in je hoofd is gescheurd, moet je direct naar het ziekenhuis.
 • De gescheurde zwakke plek in het bloedvat wordt snel dichtgemaakt met een operatie.
 • Daarmee wordt de kans kleiner dat je een nieuwe bloeding krijgt.
 • Hierna ga je oefenen om beter en sterker te worden.
 • Je arts kijkt samen met jou waar je erna het beste heen kunt om te oefenen als dat nodig is.
Waarom snel behandeling

Waarom is snel een behandeling nodig als een zwakke plek in een bloedvat in je hoofd is gescheurd?

De kans is groot dat je binnen uren of dagen een nieuwe bloeding op dezelfde plek krijgt. Daarom moet de zwakke plek snel worden dichtgemaakt in het ziekenhuis.
Zonder behandeling kun je overlijden aan de gevolgen van een nieuwe bloeding.

Als een zwakke plek in een bloedvat (aneurysma) in je hoofd scheurt, heb je daar een bloeding. Dit heet een subarachnoïdale bloeding of SAB. De scheur gaat snel vanzelf dicht. Je bloedvat is nog wel zwak op die plek. Hierdoor is de kans groot dat de zwakke plek weer scheurt en je een nieuwe bloeding krijgt.

Behandeling

Welke behandeling kun je krijgen bij een gescheurde zwakke plek in een bloedvat in je hoofd?

Je krijgt een operatie om de zwakke plek dicht te maken. Zo wordt de kans kleiner dat de plek opnieuw scheurt en je opnieuw een bloeding krijgt.
Je wordt voor de operatie eerst in een diepe slaap gebracht (narcose).

Er zijn 2 soorten operaties om de gescheurde zwakke plek dicht te maken:

 • Behandeling via een slagader in je lies naar het bloedvat in je hoofd. Er zijn meer manieren om de zwakke plek via een slagader in de lies dicht te maken. De meest gebruikte behandeling via de lies heet coilen.
 • Behandeling van de zwakke plek via een luik in je schedel. Deze operatie heet clippen.

De arts die de operatie doet, bespreekt samen met jou of je naaste welke operatie voor jou het beste is.

In het ziekenhuis

Hoe gaat het in het ziekenhuis na de behandeling van een gescheurde zwakke plek in een bloedvat in je hoofd?

Na de behandeling ga je eerst naar een speciale afdeling waar je extra veel zorg krijgt. Daar letten artsen en verpleegkundigen goed op je met speciale apparaten. Ze kijken bijvoorbeeld naar je hartslag, temperatuur en ademhaling.

Hulp bij ademen

Soms kun je niet zelf ademen. Een apparaat helpt je dan bij het ademen. Je krijgt hiervoor een klein masker op of een buisje in je keel.

Eten en drinken

Soms kun je door de gevolgen van de bloeding nog niet zelf eten en drinken. Daarom krijg je meestal eerst eten en drinken via een slangetje. Je krijgt eerst een sliktest voor je zelf mag eten of drinken. Als het zeker is dat je je niet verslikt, mag je voorzichtig zelf eten en drinken.
Vaak krijg je ook extra vocht via een slangetje in een bloedvat (infuus). Ook als je weer zelf drinkt.

Vocht uit je hoofd laten weglopen

Door de bloeding kan het zijn dat het hersenvocht niet meer goed uit je hoofd kan weglopen. Er blijft dan te veel hersenvocht in je hersenen. Hierdoor krijg je hoofdpijn en word je suf en misselijk. Je kunt dan een slangetje in je hoofd of rug krijgen. Hierdoor kan hersenvocht uit je hoofd weglopen.

Naar een andere afdeling

Als het beter met je gaat, kun je naar de verpleegafdeling. Meestal is dit een speciale afdeling voor mensen met een beroerte. Deze afdeling heet een stroke unit. Of je gaat naar de afdeling neurologie.

Medicijnen

Welke medicijnen krijg je in het ziekenhuis na de behandeling van een gescheurde zwakke plek in een bloedvat in je hoofd?

Je kunt verschillende medicijnen krijgen. Bijvoorbeeld:

 • medicijnen om de kans op een herseninfarct kleiner te maken
  Na de bloeding is de kans groter dat je een herseninfarct krijgt. Je krijgt medicijnen om die kans kleiner te maken.
 • medicijnen tegen pijn
  Als je veel pijn hebt, kun je paracetamol krijgen. Dit werkt meestal goed en heeft de minste bijwerkingen. Als de pijn heel erg is kun je een sterke pijnstiller krijgen zoals tramadol of morfine.
 • andere medicijnen
  Je kunt ook andere medicijnen krijgen als dat voor jou nodig is. Bijvoorbeeld als je koorts of een ontsteking krijgt. Of als je bloedsuiker te hoog is.

morfine

Morfine is een sterke pijnstiller. Het hoort bij een groep stoffen genaamd opiaten. Deze stoffen lijken allemaal op morfine.

Artsen schrijven het voor bij plotselinge ernstige pijn, zoals pijn na een operatie, ernstige verwonding, pijn na een hartinfarct of koliekpijn. Ook bij langdurige hevige pijn, zoals pijn bij kanker.

Artsen schrijven het ook voor bij ernstige benauwdheid door een hart dat minder goed pompt (hartfalen) en bij zorg voor mensen die niet meer beter worden (palliatieve zorg).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

tramadol

Tramadol is een morfineachtige pijnstiller (opiaat). Het heeft een sterke pijnstillende werking.

Artsen schrijven het voor bij plotselinge of langdurige hevige pijn. Soms schrijven artsen het voor bij seksuele stoornissen (voortijdige zaadlozing).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Zorg

Welke zorg krijg je in het ziekenhuis na de behandeling van een gescheurde zwakke plek in een bloedvat in je hoofd?

Deze zorg krijg je in het ziekenhuis na de behandeling van een gescheurde zwakke plek:

Steunkousen

In het ziekenhuis lig je veel in bed. Hierdoor is de kans groter dat je een trombosebeen krijgt. Die kans is nog groter als je been ook verlamd is door de bloeding.
Daarom krijg je bijvoorbeeld steunkousen. Hierdoor stroomt het bloed van je benen beter terug naar je hart. Of je krijgt prikken met een bloedverdunner. Zo wordt de kans op een trombosebeen kleiner.

Rust

Na de operatie willen de meeste mensen weinig geluid en geen fel licht om zich heen. Jij of je naaste kan met de verpleegkundige bespreken of je bezoek kunt krijgen. En wanneer dit het beste kan.

Oefenen

Door de bloeding kan er schade in je hersenen komen. Hierdoor kun je klachten krijgen. In het ziekenhuis begin je daarom al met oefenen, zodra dat voor jou mogelijk is. Meestal is dit al in de eerste dagen na de behandeling.

Controles

Controles na de behandeling van een gescheurde zwakke plek in een bloedvat in je hoofd

Na de behandeling van de zwakke plek krijg je controles in het ziekenhuis. Dit is om te zien hoe het met je bloedvaten is. En om te controleren of de zwakke plek in het bloedvat nog dicht is.
Soms krijg je al een controle als je nog in het ziekenhuis ligt. Het kan ook zijn dat je 6 maanden na de behandeling controles krijgt. Wanneer je controle krijgt, ligt aan welke behandeling je hebt gekregen.

Je kunt 1 of meer van deze onderzoeken krijgen:

Je arts bespreekt met je of hierna meer controles van je bloedvaten nodig zijn.

Hoe gaat het verder

Hoe gaat het verder na de behandeling van een gescheurde zwakke plek in een bloedvat in je hoofd?

Je arts kijkt samen met jou waar je het beste heen kunt gaan als je uit het ziekenhuis komt. Bijvoorbeeld naar huis of een verpleeghuis. Of naar een centrum waar je hulp krijgt om beter te worden (revalidatie-centrum). Hier kun je ook leren omgaan met de dingen die je niet meer kunt.

Na de bloeding heb je soms nog klachten en kun je sommige dingen minder goed. Met oefenen leer je zo goed mogelijk omgaan met wat je minder goed kunt. Je kijkt samen met je arts wat je nodig hebt. Je bespreekt ook of er veranderingen thuis nodig zijn om thuis te kunnen wonen.

Kans op overlijden

1 van de 3 mensen met een gescheurd bloedvat in het hoofd overlijdt binnen 3 maanden.

Wanneer bellen

Wanneer bellen na een behandeling van een gescheurde zwakke plek in een bloedvat in je hoofd?

Bel de arts in het ziekenhuis of de huisartsenpost als je in de eerste week uit het ziekenhuis 1 of meer van deze klachten krijgt:

 • Je krijgt opeens erge hoofdpijn.
 • Je hebt koorts van 38 graden of hoger.
 • Je wond gaat opeens weer bloeden.
 • Er komt vocht uit je wond.
Meer informatie

Meer informatie over een gescheurde zwakke plek in een bloedvat in je hoofd

We hebben deze informatie gemaakt met de richtlijn voor artsen over een gescheurde zwakke plek in een bloedvat in het hoofd.

Deze tekst is aangepast op
FMS

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?