Ik wil iets doen aan mijn hoge cholesterol

In het kort

In het kort

  • Een verhoogd cholesterol geeft een hogere kans op hart- en vaatziekten.
  • Met een gezonde leefstijl kunt u uw kans op hart- en vaatziekten verminderen.
  • Medicijnen om het cholesterol te verlagen zijn niet altijd nodig.
Adviezen

Adviezen bij een hoog cholesterol

Een hoog cholesterol vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Daarom is het verstandig om het cholesterolgehalte te verlagen, en om eventuele andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten aan te pakken. De belangrijkste maatregelen zijn:

https://film.nhg.org/ZVM%20Samen%20met%20huisarts-HD.mp4

Als u diabetes mellitus (suikerziekte), reumatoïde artritis of een hoge bloeddruk heeft, is het belangrijk dat die aandoeningen goed behandeld worden. 

Is uw risico op hart- en vaatziekten hoog? Dan heeft u daarnaast medicijnen nodig om uw cholesterol te verlagen. Zo wordt uw risico op hart- en vaatziekten nog kleiner. Ook als u al een hart- en vaatziekte heeft, zijn een gezonde leefstijl en cholesterolverlagers zinvol. Daarmee verkleint u de kans op nieuwe problemen aan hart en vaten.

Behandeling

Wanneer medicijnen bij een hoog cholesterol?

Een hoog cholesterol verhoogt uw risico op hart- en vaatziekten. Hoe meer risicofactoren er zijn, hoe groter de kans op een ziekte.

Als uw risico op hart- en vaatziekten sterk verhoogd is, dan is het niet genoeg om alleen gezonder te leven. Het kan dan zinvol zijn ook medicijnen te gebruiken om het cholesterolgehalte in uw bloed te verlagen. 

Cholesterolverlagende medicijnen zijn meestal nodig:

  • als u een hart- en vaatziekte heeft of heeft gehad (bijvoorbeeld een hartinfarct of een beroerte) en uw cholesterol (het LDL-cholesterol) is te hoog
  • bij diabetes mellitus als uw cholesterol (het LDL-cholesterol) te hoog is
  • als uw cholesterol sterk verhoogd is (een cholesterol van 8 of hoger)
  • als verschillende risicofactoren samen ervoor zorgen dat uw risico op hart- en vaatziekten verhoogd is (zoals roken en hoge bloeddruk); het risico is voor mannen groter dan voor vrouwen, en neemt toe naarmate u ouder wordt
  • bij een erfelijke stoornis in de vetstofwisseling
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder met een hoog cholesterol?

Een gezonde leefstijl blijft van groot belang.

Bekijk de film: Een gezonde leefstijl volhouden.

Of en hoe vaak uw cholesterolgehalte gecontroleerd moet worden, hangt af van al uw risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Als u cholesterolverlagende medicijnen krijgt, wordt vooral uw LDL-cholesterol na 3 maanden gecontroleerd. Vervolgens elke 3 maanden tot het laag genoeg is.

Als u 1 jaar medicijnen gebruikt, bekijkt de huisarts of u ieder jaar bij de huisarts of de praktijkondersteuner op controle moet blijven komen. Dat is ook afhankelijk van uw andere risicofactoren.

 

Meer informatie
Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.