Mijn knie doet af en toe pijn (overbelast, slijtage)

In het kort

In het kort

  • Bent u niet gevallen en heeft u af en toe pijn in de knie? Dan kan deze overbelast zijn, bijvoorbeeld door sporten, lang fietsen of uw beroep.
  • Ook artrose kan een oorzaak zijn.
  • Meestal helpt het om de bewegingen die de pijn veroorzaken een tijdje niet te doen.
  • Bij artrose is het belangrijk te blijven bewegen, maar niet te lang achter elkaar. Ook afvallen kan helpen (bij overgewicht).
Oorzaken

Waar kan af en toe pijn in de knie door komen?

  • Als u vaak op uw knieën zit of valt, kunt u een slijmbeursontsteking in de knie krijgen. Dit komt vaak voor bij bijvoorbeeld stratenmakers en stoffeerders. Het komt ook voor bij sporten, zoals judo en worstelen.
  • Pijn aan de buitenzijde van uw knie tijdens of na het sporten kan een lopersknie zijn. Dit komt vaker voor bij sporters, zoals duurlopers en toerfietsers.
  • Vooral tieners en twintigers kunnen het patellofemoraal pijnsyndroom hebben. De pijn wordt erger bij hurken, knielen, lang zitten met gebogen knieën, of traplopen.
  • Heeft u pijn aan de voorkant van de knie, vooral na veel springen, zoals bij volleybal of basketbal? Dan kunt u een springersknie hebben. De pees van de knieschijf is dan geïrriteerd.
  • Vooral jongens die snel groeien en veel sporten kunnen een Osgood-Schlatter knie krijgen. Vlak onder de knie zit de bovenbeenspier vast aan het scheenbeen. Bij Osgood-Schlatter is die plek iets dikker en pijnlijk.
  • Bij oudere mensen is artrose van de knie vaak de oorzaak van pijn en stijfheid. De stijfheid voelt u vooral als u na lang zitten of liggen weer in beweging komt.
    Bij knieartrose kan ook een kniekuilcyste ontstaan. Dit is een bult in de knieholte die meestal geen pijn doet.
Adviezen

Adviezen bij af en toe pijn in de knie

De meeste pijnklachten van de knie gaan vanzelf over.

  • Doe een paar dagen tot weken geen bewegingen die de pijn geven.
  • Bij veel pijn kunt u paracetamol nemen. U kunt ook gel op uw knie smeren waar een pijnstiller inzit, zoals ibuprofen of diclofenac (een NSAID).
    Bent u ouder dan 60 jaar? Heeft u een chronische ziekte? Of gebruikt u al medicijnen? Vraag aan uw huisarts of apotheek of u een NSAID mag gebruiken.

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Wanneer bellen

Wanneer bellen bij af en toe pijn in de knie?

Maak een afspraak bij uw huisarts in deze situaties::

  • U wilt weten waar de pijn in uw knie door komt.
  • U heeft veel pijn in de knie.
  • De pijn niet weg gaat in een paar maanden.
Meer informatie
Deze tekst is aangepast op
NHG

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?