Ik zak steeds door mijn knie en ben doorgestuurd naar het ziekenhuis

In het kort

In het kort

 • Als u steeds door uw knie zakt kan dat komen doordat uw voorste kruisband gescheurd is.
 • De voorste kruisband kan scheuren doordat u een verkeerde (draaiende) beweging maakt.
 • Een gescheurde kruisband ontstaat vaak tijdens het sporten.
 • In het ziekenhuis onderzoekt de orthopedisch chirurg uw knie, soms met een MRI-scan.
 • U kunt kiezen uit 2 behandelingen:
  • fysiotherapie
  • een operatie
Wat gebeurt er

Wat gebeurt er als ik door mijn knie zak?

Als u door uw knie zakt, voelt het alsof u niet stevig op uw been staat. Uw knie schuift dan naar voren en uw lichaam zakt even naar beneden. Soms kan het voelen alsof uw knie naar achteren schuift. Dit kan komen doordat uw voorste kruisband is beschadigd of is gescheurd. De knie is dan minder stevig.

Uw huisarts stuurt u door naar het ziekenhuis voor meer onderzoek. Als uw voorste kruisband gescheurd is, kunt u een behandeling kiezen.

Wat is het

Wat is een gescheurde voorste kruisband?

In de knie liggen twee kruisbanden.

 • De voorste kruisband.
 • De achterste kruisband.

Deze kruisbanden verbinden het bovenbeen met het onderbeen. De voorste kruisband zorgt ervoor dat uw onderbeen niet te ver naar voren beweegt.

Soms scheurt de voorste kruisband. Dat kan gebeuren door een verkeerde beweging, bijvoorbeeld bij een snelle draaiende beweging in de knie. Dit gebeurt vaak tijdens het sporten. Uw onderbeen draait dan ver naar buiten, of wordt heel hard naar voren gedrukt.

Meestal voelt of hoort u iets knappen als de knieband scheurt. U heeft pijn aan de knie en de knie is meestal dik en blauw.

Als de voorste kruisband gescheurd is, kunt u niet meer goed op uw been staan. U zakt er vaak doorheen.

Onderzoeken

Onderzoeken in het ziekenhuis

In het ziekenhuis gaat u naar een orthopedisch chirurg. Dit is een arts die veel weet van botten, spieren en pezen. De orthopedisch chirurg onderzoekt uw knie om te kijken wat er mee is.

Vaak worden röntgenfoto’s van uw knie gemaakt. Meestal weet uw arts dan wat er met uw knie aan de hand is. Soms krijgt u een MRI-scan van de knie. Bij dit onderzoek komt u in een scanner, een soort tunnel, te liggen en worden foto’s gemaakt van uw knie.

Hoe gaat het verder

Hoe gaat het verder als de voorste kruisband van mijn knie gescheurd is?

U kunt kiezen uit 2 behandelingen:

 • fysiotherapie
 • een operatie

Bij fysiotherapie krijgt u een schema om te gaan oefenen en bewegen met uw knie. Hierdoor traint u uw knie. Uw knie wordt sterker. Hierdoor zakt u er niet meer steeds doorheen.

Bij een operatie maakt uw arts met een pees uit uw been een voorste kruisband na. Daarna krijgt u fysiotherapie en een schema met oefeningen om uw knie weer goed te leren gebruiken.

U bespreekt met de orthopedisch chirurg de voor- en nadelen van de behandelingen. U kiest samen de behandeling die het beste bij u past.

Als u daarna klachten blijft houden kan uw arts u ook doorsturen naar een sportarts. U kunt alleen worden doorgestuurd als u uw knie nog goed kunt buigen en strekken (uw knie zit niet op slot).

Meer informatie
Deze tekst is aangepast op
FMS

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?