Mijn kind heeft de voorste kruisband in de knie gescheurd

In het kort

In het kort

 • Door een verkeerde (draaiende) beweging kan de voorste kruisband in de knie scheuren. Dit gebeurt vaak tijdens het sporten of door een sportongeluk.
 • U en uw kind kunnen kiezen uit 2 behandelingen:
  • fysiotherapie
  • operatie
 • Of uw kind nog groeit is belangrijk bij deze keuze van de behandeling.
Wat is het

Wat is een gescheurde voorste kruisband?

In de knie liggen twee kruisbanden.

 • De voorste kruisband.
 • De achterste kruisband.

Deze kruisbanden verbinden het bovenbeen met het onderbeen. De voorste kruisband zorgt ervoor dat het onderbeen niet te ver naar voren beweegt.

Soms scheurt de voorste kruisband. Dat kan gebeuren door een verkeerde beweging tijdens het sporten, bijvoorbeeld bij een snelle draaiende beweging in de knie. Het onderbeen draait dan ver naar buiten, of wordt heel hard naar voren gedrukt.

Meestal voelde of hoorde uw kind iets knappen als de knieband is gescheurd. Uw kind heeft pijn aan de knie en de knie is meestal dik en blauw.

Als de voorste kruisband gescheurd is, kan uw kind niet meer goed op het been staan. Uw kind zakt er steeds doorheen.

Behandeling

Welke behandelingen zijn er bij een gescheurde voorste kruisband bij kinderen?

U kunt kiezen uit 2 behandelingen: fysiotherapie of een operatie. Samen met uw kind en uw arts overlegt u welke behandeling het beste bij uw kind past.

Bij het kiezen van een behandeling is het ook belangrijk of de groeischijven van uw kind open of dicht zijn.
Kinderen hebben rond hun knie 2 groeischijven, onder in het bovenbeen en boven in het onderbeen. Die groeischijven zorgen ervoor dat kinderen groeien. Als een kind nog groeit zijn de groeischijven open, als een kind is uitgegroeid zijn de groeischijven dicht. Als de groeischijven nog open zijn adviseert de orthopedisch chirurg vaak fysiotherapie, totdat uw kind is uitgegroeid. Als uw kind daarna nog steeds klachten heeft kan hij of zij een operatie krijgen. Om te beoordelen of de groeischijven open of dicht zijn kan de arts een röntgenfoto van de knie laten maken.

Soms wordt gekozen voor een operatie, ook als de groeischijven nog open zijn. Dit kan een behandelmogelijkheid zijn als uw kind steeds door zijn knie blijft zakken of als de meniscus (stootkussentje van kraakbeen in de knie) ook geopereerd moet worden.

De knie moet eerst tot rust komen. Dit duurt meestal 3 tot 6 weken. Daarna kan uw kind pas beginnen met fysiotherapie of een operatie krijgen. De meeste kinderen kunnen 3 tot 6 weken nadat ze hun voorste kruisband hebben gescheurd weer normaal lopen, en later weer fietsen en bewegen.

Fysiotherapie

Bij fysiotherapie gaat uw kind zijn of haar knie weer bewegen. De fysiotherapeut maakt speciaal voor uw kind een schema om te oefenen en bewegen. Uw kind doet de oefeningen bij de fysiotherapeut. Dit duurt ongeveer 3 tot 5 maanden. De knie wordt hierdoor weer stevig.

Operatie

Bij de operatie maakt de orthopedisch chirurg met een pees uit het been een voorste kruisband na. Hiervoor kan uw arts verschillende pezen gebruiken:

 • Een pees van de spieren aan de achterkant van het bovenbeen (hamstrings)
 • Een deel van de pees boven de knieschijf
 • Het middelste gedeelte van de kniepees

Uw arts bespreekt van tevoren met u en uw kind welke pees hij of zij gaat gebruiken.
Tijdens de operatie is uw kind meestal in diepe slaap (narcose). Na de operatie mag uw kind meestal dezelfde dag of de volgende dag naar huis.

Als uw kind thuis is slikt hij of zij de eerste paar dagen pijnstillers. De eerste paar weken loopt uw kind met krukken.

Na de operatie begint uw kind ook met fysiotherapie. De fysiotherapeut maakt een schema met oefeningen voor uw kind om zijn of haar knie weer goed te leren bewegen. Meestal duurt fysiotherapie 9 tot 12 maanden.

Voordelen en nadelen

Wat zijn de voor- en nadelen van de behandelingen bij kinderen?

Fysiotherapie

Het voordeel van fysiotherapie is dat de behandeling zelf weinig risico’s heeft.

Het nadeel van fysiotherapie is dat uw kind door zijn of haar knie kan blijven zakken als de knie niet stevig wordt. Dat kan zorgen voor schade aan het kraakbeen en aan de meniscus. De meniscus is een schijfje van kraakbeen in de knie.

Bij de helft van de mensen die kiezen voor fysiotherapie, werkt de behandeling goed. Zij krijgen een stevige knie waarmee ze goed kunnen bewegen en sporten.

Operatie

Een operatie heeft altijd risico’s. Uw kind kan bijvoorbeeld een bloeding of een ontsteking krijgen. Ook krijgt uw kind een litteken. De kans op een groeistoornis is hoger bij een operatie. Ook is er een grotere kans dat de kruisband opnieuw scheurt.

Na een operatie aan de voorste kruisband kan het zijn dat uw kind minder gevoel heeft rondom het litteken op zijn of haar scheenbeen. Ook kan uw kind pijn krijgen op de plek waar de pees is weggehaald. De spier op die plek kan zwak worden.

Na 2 jaar kunnen 6 van de 10 mensen weer sporten net zoals ze dat konden voordat ze hun voorste kruisband scheurden.

Hoe gaat het verder

Hoe gaat het verder bij een gescheurde voorste kruisband bij kinderen?

Kinderen kunnen na een behandeling vaak weer gewoon sporten.

Als uw kind na de behandeling klachten blijft houden bespreek dit dan met de arts. De arts kan uw kind ook doorsturen naar een sportarts. Uw kind kan alleen worden doorgestuurd als die de knie nog goed kan buigen en strekken (de knie zit niet op slot).

Kinderen hebben wel een grotere kans op slijtage van de knie. Bij 3 van de 10 kinderen scheurt de voorste kruisband opnieuw.

Meer informatie
Deze tekst is aangepast op
FMS

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?