Ik heb lage rugpijn

Onderwerp
Synoniemen
Spit, Rugpijn, Pijn in de rug, Lagerugpijn

In het kort

 • Lage rugpijn komt veel voor.
 • De pijn hoeft niet te wijzen op een hernia, ziekte, afwijking of beschadiging.
 • Blijf bewegen, zo nodig met pijnstillers.
 • De ergste pijn verdwijnt vaak binnen 1 tot 2 weken.
 • Zelfs hardnekkige rugklachten genezen over het algemeen binnen 6 tot 12 weken.

Wat is lage rugpijn?

Lage rugpijn is pijn onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar één of beide bovenbenen. 
Bij sommigen zit de pijn nog lager in de rug (in het SI-gewricht) bij de overgang naar het bekken. 
De pijn ontstaat plotseling of meer geleidelijk en is hevig of zeurend. Bij hevige pijn zijn bepaalde houdingen en bewegingen soms niet meer mogelijk.

'Gewone' lage rugpijn wil zeggen dat er geen aanwijzingen zijn voor een hernia, ziekte, afwijking of beschadiging als oorzaak van de pijn. Gewone lage rugpijn komt vaak voor en gaat vanzelf over.

 

Afbeelding rug

Oorzaken van lage rugpijn

Het is niet duidelijk hoe lage rugpijn ontstaat. Mogelijk komt het door overbelasting van de rug of door een verkeerde beweging. Sommige mensen krijgen rugpijn als ze last hebben van stress.

Is een röntgenfoto of scan nodig bij lage rugpijn?

Bij lage rugpijn levert een röntgenfoto of scan geen bruikbare informatie op. Ze kunnen juist verwarring geven.

Eventuele afwijkingen op een foto of scan hebben zelden iets te maken met de lage rugpijn. Ook bij mensen die nooit lage rugpijn hebben, worden wel rugafwijkingen op scan of röntgenfoto gevonden.

Adviezen bij lage rugpijn

Blijf zo veel mogelijk bewegen en doorgaan met uw dagelijkse activiteiten. Bewegen is niet schadelijk en gewone lage rugpijn heeft geen ernstige oorzaak. Wanneer u zich zorgen maakt over de pijn, krijgt u er juist meer last van en dat kan het herstel vertragen.

Is liggen de minst pijnlijke houding? Dan kunt u voor korte tijd bedrust nemen. Probeer er wel af en toe uit te komen. Door bedrust verzwakken uw spieren en dat vertraagt het herstel. 

Kies de minst pijnlijke houding als u gaat liggen, bijvoorbeeld:

 • op uw rug met een paar kussens onder uw knieën of
 • op uw zij met half opgetrokken benen

Heeft u pijn bij het opstaan uit bed? Doorloop dan de volgende stappen:

 • Ga eerst op uw zij liggen.
 • Steek uw benen over de rand van het bed.
 • Druk uzelf met beide armen zijdelings omhoog.

Als u weer gaat liggen, maakt u dezelfde beweging in omgekeerde volgorde.

Vermoedt u dat uw rugklachten ontstaan zijn door stress? Probeer dan uw stress te verminderen, bijvoorbeeld door uw tijd anders in te delen of uw problemen op te lossen.

Hebben uw klachten te maken met uw werk? Bespreek dit dan met uw werkgever of met de bedrijfsarts. Misschien zijn er aanpassingen mogelijk zodat uw rug minder belast wordt. 
Bijvoorbeeld door:

 • De hoogte van uw stoel, tafel of computer te veranderen
 • Hulpmiddelen te gebruiken
 • De taken anders te verdelen

Lukt het niet om te blijven bewegen? Ga dan naar uw huisarts. Uw huisarts maakt een stappenplan met u. Hierin staat wanneer u uw activiteiten weer stap voor stap oppakt. Een fysiotherapeut of oefentherapeut (Cesar of Mensendieck) kan u hierbij zo nodig begeleiden.

Medicijnen bij lage rugpijn

Gebruik pijnstillers op vaste tijden, ook al heeft u op dat moment even geen pijn. Probeer dit eerst gedurende een paar dagen.

Als dit al enige tijd heeft geholpen, kijk dan of u geleidelijk aan weer zonder pijnstillers kunt.

Gebruik bij voorkeur paracetamol (3 tot 6 maal per dag 1 tablet van 500mg; of 3 maal per dag 2 tabletten van 500 mg).

Als dat niet helpt, zijn er andere middelen (NSAID's), zoals ibuprofen (3 maal per dag 400-600mg), diclofenac (3 maal per dag 50 mg) of naproxen (2 maal per dag 500mg).

NSAID’s zijn goede pijnstillers maar ze geven regelmatig vervelende bijwerkingen. Mensen die een verhoogde kans hebben op maagklachten, krijgen er een middel bij dat de maag beschermt tegen de NSAID. Bent u ouder dan 60 jaar? Heeft u maag-, darm-, hart-, vaat- of nierproblemen? Gebruikt u medicijnen? Vraag dan eerst aan uw huisarts of apotheek of u een NSAID mag gebruiken. Kijk voor risico's en bijwerkingen bij NSAID's.

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (versleten gewrichten), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (versleten gewrichten), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn, artrose (versleten gewrichten), spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Bron: Apotheek.nl

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (versleten gewrichten), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

Hoe gaat het verder met lage rugpijn?

Lage rugpijn gaat meestal vanzelf over. De ergste pijn verdwijnt vaak binnen één tot twee weken.

Zelfs hardnekkige rugklachten genezen over het algemeen binnen zes tot twaalf weken.

Wanneer contact met uw huisarts bij lage rugpijn?

Neem contact op met uw huisarts als:

 • het niet beter maar juist slechter gaat;
 • de pijn na een week nog steeds hevig is;
 • bewegen na drie weken nog onvoldoende lukt. 

U moet ook bellen als:

 • de pijn uitstraalt tot onder de knie;
 • de kracht in uw been vermindert;
 • het gevoel in uw been vermindert;
 • u problemen krijgt met plassen.

Meer informatie over lage rugpijn

De informatie over lage rugpijn is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Aspecifieke lagerugpijn.

Deze tekst is voor het laatst herzien op 4 okt 2012