Ik heb een dwangstoornis en wil me laten behandelen

In het kort

In het kort

  • Door gesprekken, informatie en online cursussen kunt u de angst en dwanghandelingen verminderen.
  • Als dat niet lukt, kunt u kiezen voor therapie:
    • oefenen met moeilijke situaties: u zoekt die situaties op en leert wat u dan kunt doen om de angst te verminderen
    • cognitieve gedragstherapie: u leert om in moeilijke situaties anders te denken, zodat de angst verdwijnt.
  • Ook medicijnen kunnen helpen.
Start behandeling

Behandeling van een dwangstoornis: welke hulp krijg ik eerst?

Voor een behandeling van een dwangstoornis kunnen de meeste mensen terecht bij de huisarts, de praktijkondersteuner GGZ, een psycholoog of psychotherapeut.

De behandeling heeft als doel dat u weer zo gewoon mogelijk kunt leven. Veel mensen willen met de behandeling bereiken:

  • dat ze weer goed voor zichzelf kunnen zorgen
  • dat ze weer ‘meedoen’, goed met anderen omgaan en zinvolle dingen doen
  • dat ze weer geluk voelen.

Samen met uw behandelaar kiest u de behandeling die bij u past.

Gesprekken

U begint met gesprekken met uw behandelaar. U krijgt informatie over uw dwangstoornis en gaat bedenken waardoor bij u de angst en dwanghandelingen zijn ontstaan. U krijgt adviezen over wat u zelf kunt doen om de angst te verminderen. Bijvoorbeeld regelmatig leven, actief blijven en blijven werken als het kan. Uw behandelaar leert u hoe u zo goed mogelijk met uw klachten kunt leven. Hij/zij kan ook uw familie of andere naasten informatie geven over dwangstoornissen. Ze begrijpen u dan beter en kunnen beter reageren op uw angsten.

Informatie en online cursussen

Om weer te weten te komen over uw dwangstoornis kunt u ook boeken of websites lezen en filmpjes bekijken. U kunt hiervoor ook een zelfhulpmethode gebruiken, een groepscursus of een online cursus volgen. Met uw behandelaar bespreekt u steeds hoe het met u gaat. Hij/zij steunt en begeleidt u.

Bij sommige mensen zijn gesprekken, informatie en online cursussen genoeg om de klachten te verminderen. Bij anderen helpen ze niet genoeg tegen de klachten, maar helpen ze wel om te kiezen voor de juiste behandeling, bijvoorbeeld gedragstherapie.

Therapie

Behandeling van een dwangstoornis met therapie

Helpen de adviezen en gesprekken met uw zorgverlener niet voldoende? Dan kunt u kiezen voor therapie:

Oefenen met moeilijke situaties

Met uw behandelaar bespreekt u wat voor u moeilijke situaties zijn en welke dwanghandelingen u dan doet. Vervolgens gaat u stap-voor-stap oefenen met deze moeilijke situaties. U zoekt de situaties op en leert wat u dan kunt doen om de angst te verminderen. U leert de situaties op te zoeken zonder de dwanghandelingen uit te voeren.

Cognitieve gedragstherapie

Bij cognitieve gedragstherapie leert u hoe u gevoelens en gedrag kunt veranderen door anders te gaan denken. Tijdens de therapie leert u de situaties herkennen waarin u bang wordt. Vervolgens leert u in die situaties anders te denken, zodat de angst verdwijnt. U leert ook angstige gedachten en situaties niet meer te vermijden.

Medicijnen

Medicijnen bij een dwangstoornis

Helpt therapie niet of niet genoeg? Of heeft u een dwangstoornis én een depressie? Dan kunt u samen met u behandelaar kiezen voor een behandeling met medicijnen.

Medicijnen tegen depressie (antidepressiva) kunnen helpen bij een dwangstoornis. Een voorbeeld van een antidepressivum is clomipramine .

Uw behandelaar legt uit hoe en hoe vaak u de medicijnen moet innemen. Het is belangrijk dat u de medicijnen steeds op tijd inneemt. U kunt hiervoor hulpmiddelen gebruiken, bijvoorbeeld een schema of een speciaal pillendoosje.

Na een aantal weken wordt duidelijk of de medicijnen bij u goed werken. Als dat zo is, blijft u ze minimaal een jaar slikken.

clomipramine

Clomipramine behoort tot de groep tricyclische antidepressiemiddelen. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid natuurlijk voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemmingen en emoties.

Artsen schrijven het voor bij depressie, angststoornissen, zoals dwangstoornis, paniekstoornis, of specifieke fobie en bij narcolepsie.

Clomipramine wordt soms ook toegepast bij mannen die problemen hebben met een voortijdige zaadlozing.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Andere behandelingen

Andere behandelingen bij angst, dwang of een fobie

Vaktherapie

Bij sommige mensen kan het helpen om vaktherapie te doen. Dat is een verzamelnaam voor verschillende therapieën waarbij je niet alleen praat met een hulpverlener, maar ook dingen doet, zoals muziek maken (muziektherapie) of beeldend werken (beeldende therapie). Kijk voor meer informatie op vaktherapie.nl.

Aanvullende behandelwijzen
Veel mensen kiezen een aanvullende behandelwijze om te proberen hun klachten te verminderen. Bijvoorbeeld mindfulness, yoga, ontspanningsoefeningen, lichaamswerk of running therapie. Anderen kiezen voor kruiden, zelfzorgmedicijnen of pijnstillers.

Bespreek dit altijd met uw behandelaar. Kruiden en zelfzorgmedicijnen, zoals passiflora, valeriaan en sint-janskruid , kunnen invloed hebben op de medicijnen die u slikt.

sint-janskruid

Sint-janskruid heeft een antidepressieve werking.

Net als de andere medicijnen tegen depressiviteit beïnvloedt sint-janskruid de lichaamseigen stoffen in de hersenen die een rol spelen bij stemmingen en emoties. Hoe het precies werkt is nog niet helemaal bekend.

Let op! Alleen bij de medicijnen die zijn geregistreerd als geneesmiddel, is de werkzaamheid onderzocht. De kruidenmiddelen met sint-janskruid niet (zie ook de rubriek 'Hoe te verkrijgen; recept nodig en welke toedieningsvormen' onderaan deze tekst).

Sint-janskruid wordt gebruikt bij depressie.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

valeriaan

Valeriaan heeft een licht rustgevende werking. De samenstelling van de beschikbare producten wisselt sterk.

Het wordt gebruikt bij lichte vormen van nervositeit, stress en spanning en bij slapeloosheid. Hoe het precies werkt is niet bekend. Het heeft ook niet bij iedereen effect.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Meer informatie

Meer informatie over angstklachten en angststoornissen

Voor meer informatie kunt u ook terecht bij:

De informatie over angststoornissen is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Angst, het Multidisciplinair document ‘Afbouwen SSRI’s & SNRI’s’ en de Zorgstandaard Angstklachten en angststoornissen.

Deze tekst is aangepast op
GGZ

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?