Ik heb uitzaaiingen van darmkanker en kan mogelijk genezen

In het kort

In het kort

 • Bij darmkanker is het soms mogelijk om uitzaaiingen te genezen.
 • Uitzaaiingen die mogelijk kunnen genezen zijn:
  • uitzaaiingen in de lever, of
  • 1 of een paar uitzaaiingen in de longen, of
  • uitzaaiingen in het buikvlies en de buikholte
 • Mogelijke behandelingen bij uitzaaiingen in de lever of de longen: een operatie, verhitting van de tumor met een naald, bestraling met een hoge dosis straling.
 • Bij uitzaaiingen naar het buikvlies of in de buikholte is soms een combinatie van een operatie en chemotherapie in de buik mogelijk.
Wat is het

Wat zijn uitzaaiingen van darmkanker?

Darmkankercellen kunnen zich via de bloedvaten of lymfevaten uitzaaien naar organen. De meest voorkomende plaatsen zijn de lever, longen en het buikvlies. Soms zijn er ook uitzaaiingen naar andere organen, bijvoorbeeld de (bij)nieren, eierstokken, botten en hersenen.

Bij darmkanker is het soms mogelijk om te genezen:

 • bij uitzaaiingen in de lever
 • bij 1 of een paar uitzaaiingen in de longen
 • bij uitzaaiingen in het buikvlies en de buikholte

Of dit bij u ook mogelijk is, hoort u van uw arts. Het hangt onder andere af van het aantal uitzaaiingen en de grootte ervan.

Als u in verschillende organen uitzaaiingen heeft, is een behandeling om te genezen meestal niet mogelijk.

Uitzaaiingen lever

Behandeling van uitzaaiingen naar de lever

Een operatie van de lever

Bij 20 van de 100 mensen met uitzaaiingen naar de lever is een operatie mogelijk. Deze operatie geeft kans op genezing. Bij deze operatie verwijdert de arts de delen van de lever waar de tumoren zitten. De lever kan in de weken daarna weer aangroeien.

Zitten de uitzaaiingen door de hele lever verspreid? Dan kan de chirurg soms eerst 1 kant opereren. De lever kan daarna aangroeien. Daarna opereert de chirurg de andere kant van de lever.

Of u geopereerd kunt worden, hangt onder andere af van het aantal uitzaaiingen, de grootte van de uitzaaiingen en of u in andere organen ook uitzaaiingen heeft.

Soms is voor de operatie chemotherapie nodig om de uitzaaiingen kleiner te maken.

Werkt het goed?
5 jaar na de operatie: 38 van de 100 mensen leven nog.
10 jaar na de operatie: bij 26 van de 100 mensen is de kanker niet teruggekomen.

Andere behandelingen
Wanneer een operatie niet mogelijk is, zijn er soms nog andere manieren om uitzaaiingen naar de lever proberen te genezen. Deze behandelingen kunnen niet in alle ziekenhuizen.

 • Verhitting van de tumorcellen. Dit gebeurt meestal met radiogolven (radiofrequente ablatie (RFA)), soms met microgolven.
  RFA: Via de huid of bij een kijkoperatie brengt de arts een naald in de tumor. Deze naald wordt verhit tot boven de 50 graden. Daardoor sterft de tumor af.
  Deze behandeling werkt het beste bij tumoren die kleiner zijn dan 3 cm.
  Bij grotere tumoren is verhitting met microgolven geschikter. Deze behandeling kan ook tijdens een operatie van de lever gedaan worden.
 • Stereotactische bestraling. Dit is een behandeling met een hele hoge dosis straling op een klein gebied. De arts bestraalt de tumor vanaf verschillende kanten.
 • Radio-embolisatie. Via een slangetje spuit de radioloog een soort radioactieve bolletjes in de leverslagader in de richting van de tumor. De radioactiviteit maakt de kankercellen stuk.

Soms doen ziekenhuizen onderzoek (studie). Er zijn dan nog meer behandelingen mogelijk bij uitzaaiingen in de lever. U kunt daarnaar vragen als u wilt.

Uitzaaiingen longen

Behandeling van uitzaaiingen naar de longen

Operatie
Heeft u 1 of een paar uitzaaiingen naar de longen, dan kunt u misschien geopereerd worden. Bij de operatie haalt de chirurg de uitzaaiing en het weefsel erom heen weg. Vaak is dat een helft van een long (kwab). Soms haalt de chirurg de hele long weg, afhankelijk van de grootte en plek van de uitzaaiing(en).

Een longoperatie is heel zwaar. U ligt minstens 10 dagen in het ziekenhuis. U heeft een paar maanden nodig om te herstellen. Soms is voor de operatie chemotherapie nodig om de uitzaaiingen kleiner te maken.

Andere behandelingen
Misschien wilt u niet geopereerd worden of misschien is een operatie niet mogelijk. Dan zijn er nog andere behandelingen mogelijk:

 • Stereotactische bestraling. Dit is een behandeling met een hele hoge dosis straling op een klein gebied. De arts bestraalt de tumor vanaf verschillende kanten.
 • Verhitting van de tumorcellen met radiogolven (radiofrequente ablatie (RFA)). Via de huid of bij een kijkoperatie brengt de arts een naald in de tumor. Deze naald wordt verhit tot boven de 50 graden. Daardoor sterft de tumor af. Deze behandeling werkt het beste bij tumoren die kleiner zijn dan 3 cm.
Uitzaaiingen buikvlies, buikholte

Behandeling van uitzaaiingen naar het buikvlies en de buikholte

Rond de organen in de buik ligt een vlies: het buikvlies. Darmkanker kan uitzaaien naar de buikholte en dat buikvlies. Een combinatie van een operatie en chemotherapie direct in de buik (HIPEC) kan de uitzaaiingen soms genezen. HIPEC staat voor Hypertherme IntraPeritoneale Chemotherapie.
De behandeling kan alleen als er geen uitzaaiingen zijn naar de lever of de longen. Het is een hele zware behandeling door de combinatie van een operatie met chemotherapie.

Hoe gaat de behandeling?

 • De chirurg haalt alle zichtbare uitzaaiingen in de buikholte en op het buikvlies weg.
 • Tijdens de operatie wordt uw buikholte 1,5 uur gespoeld met verwarmde chemotherapie in vloeibare vorm. Door de medicijnen te verwarmen, werken ze beter.
  Doordat ze alleen in de buikholte komen, heeft u minder last van bijwerkingen.
  De chemotherapie doodt onzichtbare kankercellen die in de buik zijn achtergebleven.

Werkt het goed?
HIPEC kan darmkanker soms genezen, maar niet altijd. De behandeling kan dan wel uw leven verlengen met gemiddeld 10 maanden. Ook heeft u na de behandeling minder klachten door uitzaaiingen naar het buikvlies.

Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder na een behandeling van uitzaaiingen bij darmkanker?

Na de behandeling van uitzaaiingen heeft u controles in het ziekenhuis. U krijgt een bloedonderzoek en een echo of een scan. U hoort of de uitzaaiingen weg zijn.

De kanker is niet weg
Als de uitzaaiingen niet weg zijn, kunt u kiezen voor een behandeling die uw leven verlengt en de klachten vermindert. Genezing is dan meestal niet meer mogelijk. U kunt ook besluiten dat u niet behandeld wilt worden.

Horen dat u niet meer kunt genezen, is een grote klap. Uw toekomst is onzeker. Allerlei vragen kunnen door uw hoofd spoken. Wat gaat er de komende periode gebeuren? Hoe snel ga ik achteruit? U kunt zich in de steek gelaten voelen door uw eigen lichaam.

 • Het is verstandig daar met anderen over te praten. Het kan u opluchten en meer duidelijkheid geven. Ga gerust naar uw huisarts of een andere hulpverlener. Of zoek contact met lotgenoten als u dit prettig vindt:
  • bij de inloophuizen voor kankerpatiënten

De kanker is weg
Zijn de uitzaaiingen weg, dan blijft u toch onder controle. Darmkanker kan terugkomen. Er kan een nieuwe tumor in de darm komen of nieuwe uitzaaiingen. U krijgt de volgende onderzoeken:

 • Bloedonderzoek. De hoeveelheid CEA in uw bloed wordt bepaald. Sommige tumoren maken dit stofje aan.
 • Kijkonderzoek van de darm. U krijgt de rest van uw leven minstens 1 keer in de 5 jaar een kijkonderzoek in de darm.
 • Echografie van de lever of een CT-scan van uw buik:
  • in het 1e jaar na de operatie: 2 keer
  • in het 2e jaar na de operatie: 1 of 2 keer
  • daarna 1 keer per jaar tot 5 jaar na de operatie
Meer informatie
Deze tekst is aangepast op
FMS

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?