Ik kan niet meer genezen van darmkanker

In het kort

In het kort

 • Uitzaaiingen van darmkanker kunnen in organen komen, zoals de lever, de longen en het buikvlies.
 • Als u in verschillende organen uitzaaiingen heeft, is genezing meestal niet mogelijk.
 • Een behandeling in deze fase kan uw leven verlengen en/of klachten verminderen.
 • Mogelijke behandelingen zijn onder andere chemotherapie, doelgerichte therapie en bestraling.
Wat is het

Uitzaaiingen van darmkanker in andere organen

Darmkankercellen kunnen zich via de bloedvaten uitzaaien naar organen.

 • De meest voorkomende plaatsen zijn de lever, longen en het buikvlies.
 • Soms zijn er ook uitzaaiingen naar andere organen, bijvoorbeeld de (bij)nieren, eierstokken, botten en hersenen.

Als u in verschillende organen uitzaaiingen heeft, is een behandeling om te genezen meestal niet mogelijk. U hoort dit van uw arts.

Adviezen

Omgaan met angst en onzekerheid bij uitgezaaide darmkanker

Horen dat u niet meer kunt genezen van darmkanker, maakt veel emoties los. Allerlei vragen kunnen door uw hoofd spoken. Wat gaat er de komende periode gebeuren? Hoe snel ga ik achteruit? U kunt zich in de steek gelaten voelen door uw eigen lichaam. Het is verstandig daar met anderen over te praten. Het kan u opluchten en meer duidelijkheid geven.

 • Ga gerust naar uw huisarts of uw arts in het ziekenhuis.
 • Zoek contact met lotgenoten als u dit prettig vindt:
Behandeling

Behandeling van uitgezaaide darmkanker

Een behandeling om de darm ‘open’ te houden
Als door de tumor de ontlasting niet meer goed door de darm kan, zijn er verschillende mogelijkheden:

 • De chirurg verwijdert de tumor tijdens een operatie.
 • Kan de tumor niet verwijderd worden? Dan maakt de arts een soort omleiding. Dit heet een overloopje. De arts maakt de gezonde darmdelen voor en na de tumor aan elkaar vast. Het zieke deel van de darm wordt zo omzeild.
 • Zit de tumor in het laatste deel van de dikke darm (endeldarm)? Dan kan de arts soms een buisje door de tumor doen. Daardoor kan de ontlasting ook weer door de darm. Dit heet een endoprothese of een stent. Het kan bij een kijkonderzoek via de anus worden ingebracht.
 • De chirurg legt een stoma aan als andere oplossingen niet kunnen. Dit is een kunstmatige uitgang van de darm in de buikwand. De ontlasting komt in een zakje op uw buik.

Bestraling
Bestraling kan bijvoorbeeld helpen tegen bloedverlies uit de darm of pijn. Het kan ook klachten door uitzaaiingen verminderen.

Bij bestraling worden met röntgenstralen zoveel mogelijk kankercellen vernietigd. De bestraling wordt zo precies mogelijk gemikt op de kankercellen, maar de cellen eromheen worden voor een deel wel mee bestraald.

Chemotherapie
Een behandeling met chemotherapie kan uw leven verlengen. Ook kan chemotherapie ervoor zorgen dat u minder klachten heeft.

De therapie bestaat vaak uit een van de volgende combinaties:

 • alleen tabletten met capecitabine
 • een combinatie van infusen met irinotecan of oxaliplatin en tabletten met capecitabine
 • een combinatie van infusen met irinotecan of oxaliplatin en infusen met 5-FU en leucovorin

Chemotherapie kan samen met doelgerichte therapie gegeven worden.

Doelgerichte therapie
Bij uitgezaaide darmkanker kan doelgerichte therapie het leven verlengen en klachten verminderen of voorkomen. Vaak in combinatie met chemotherapie.

Doelgerichte therapie is een behandeling met antilichamen. Deze medicijnen kunnen bepaalde eiwitten op kankercellen herkennen.
U krijgt de medicijnen met een infuus. Via het bloed kunnen ze kankercellen in uw hele lichaam bereiken.

Er zijn 2 soorten medicijnen voor doelgerichte therapie:

 • Medicijnen die de vorming van bloedvaten tegengaan. Daardoor krijgen de kankercellen te weinig zuurstof en voedingsstoffen. Een voorbeeld is bevacizumab .
 • Medicijnen die de groei van kankercellen afremmen, zoals cetuximab en panitumumab .
  Deze medicijnen werken niet bij iedereen. Daarom krijgt u eerst een bloedonderzoek (RAS-test). Als uit de test blijkt dat de kankercellen bepaalde eigenschappen in het erfelijk materiaal (DNA) hebben, dan werken deze middelen niet. U krijgt dan een combinatie van chemotherapie en bevacizumab.

Pijnstilling
Darmkanker kan pijn veroorzaken. De tumor in de darm kan pijn doen, maar ook de uitzaaiingen, bijvoorbeeld in het buikvlies. Bespreek dit met uw arts en vraag om pijnstillers. Samen zoekt u naar een combinatie van medicijnen die bij u goed werkt.
Pijnstillers zijn er als tabletten, drank, zetpil, pleisters, neusspray of pompje.

 • U begint met paracetamol , soms in combinatie met een NSAID, zoals ibuprofen of naproxen .
 • Werkt dat niet genoeg, dan krijgt u een sterk werkende pijnstiller, bijvoorbeeld morfine . De tabletten morfine hebben een vertraagde afgifte. Dat betekent dat ze langere tijd pijnstillend werken.
 • Ook krijgt u een snelwerkende pijnstiller. Die kunt u nemen als u aanvallen van pijn krijgt.
 • Werken deze middelen niet goed genoeg, dan kan de arts een hogere dosis voorschrijven of een ander middel.
  Het is niet altijd mogelijk om pijn helemaal te voorkomen.

Kiezen om u niet te laten behandelen
Sommige behandelingen zijn zwaar. Ze kunnen energie kosten en klachten geven. Misschien vindt u dat niet opwegen tegen het resultaat dat de behandeling kan hebben.

 • U beslist altijd zelf of u een behandeling wilt of niet. Dit is een heel persoonlijke keuze.
 • Wilt u een bepaalde behandeling niet? Uw arts zal dit respecteren.
 • Bespreek met uw arts wat u belangrijk vindt en welke zorg u wel wilt.

bevacizumab

Bevacizumab is een monoklonaal antilichaam. Dit is een doelgerichte kankerremmende stof ('targeted therapy'). Het vermindert wildgroei van bloedvaten.

Artsen schrijven het voor bij kanker van de dikke darm, het rectum (het laatste deel van de endeldarm), de borsten, longen, nieren, baarmoederhals, eierstokken en eileiders en het buikvlies.

Het wordt ook gebruikt als injectie rechtstreeks in het oog bij de oogaandoening maculadegeneratie.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

capecitabine

Capecitabine is een kankerremmende stof (cytostaticum). Het remt de groei van sommige tumoren.

Artsen schrijven het voor als chemotherapie (chemokuur) bij kanker van de dikke darm, de endeldarm en het rectum (het laatste deel van de endeldarm), bij maagkanker en bij borstkanker.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

cetuximab

Cetuximab is een monoklonaal antilichaam. Dit is een doelgerichte kankerremmende stof ('targeted therapy'). Het kan aan een kankercel vast gaan zitten en deze daardoor onschadelijk maken.

Artsen schrijven het voor bij bepaalde vormen van kanker in de darmen (colorectaal carcinoom) of in de mond, keel en het strottenhoofd (hoofd-halskanker).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

irinotecan

Irinotecan is een kankerremmende stof (cytostaticum).

Artsen schrijven het voor als chemotherapie (chemokuur) bij verschillende vormen van kanker, zoals darmkanker en kanker van de alvleesklier. En in sommige gevallen bij kinderen met zeldzame vormen van kanker, als andere medicijnen tegen kanker niet werken.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

morfine

Morfine is de belangrijkste vertegenwoordiger van de morfineachtige pijnstillers (opiaten). Het heeft een sterk pijnstillende werking.

Artsen schrijven het voor bij plotselinge hevige pijn, zoals pijn na een operatie, ernstige verwonding, pijn na een hartinfarct of koliekpijn. Ook bij langdurige hevige pijn, zoals pijn bij kanker.

Artsen schrijven het ook voor bij ernstige benauwdheid door een hart dat minder goed pompt (hartfalen) en bij zorg voor mensen die niet meer beter worden (palliatieve zorg).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

panitumumab

Panitumumab is een monoklonaal antilichaam. Dit is een doelgerichte kankerremmende stof ('targeted therapy'). Het remt de groei van tumoren.

Artsen schrijven het voor bij kanker van de dikke darm en endeldarm.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Hoe gaat het verder?

Vooruitzicht bij uitgezaaide darmkanker

U kunt het beste met uw arts bespreken wat uw vooruitzichten zijn.

Uit onderzoek zijn de volgende cijfers bekend:

 • Na 1 jaar leven van de 100 mensen met uitgezaaide darmkanker nog 48 mensen.
 • Na 3 jaar leven er van de 100 mensen met uitgezaaide darmkanker nog 19.
 • Mensen die chemotherapie en/of doelgerichte therapie krijgen bij uitgezaaide darmkanker leven gemiddeld 2 jaar langer.
Meer informatie
Deze tekst is aangepast op
FMS

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?