Ik denk erover om antidepressiva te gaan slikken

In het kort

In het kort

 • Antidepressiva zijn medicijnen die kunnen helpen bij een depressie, vooral bij ernstige klachten. 
 • Pas na ± 4 weken beginnen antidepressiva goed te werken.
 • U kunt al wel eerder bijwerkingen krijgen, zoals slaperigheid en duizeligheid.
 • Sommige mensen worden eerst tijdelijk somberder.
 • Werkt een antidepressivum bij u? Slik het dan minimaal 6 maanden.  
 • Als u hersteld bent, kunt u steeds minder gaan gebruiken (afbouwen). 
Beschrijving

Wat zijn antidepressiva?

Antidepressiva zijn medicijnen (tabletten) die de klachten van een depressie kunnen verminderen. Ze werken vooral bij ernstige depressies. 

De huisarts kan u antidepressiva voorschrijven bij een ernstige depressie of als behandeling zonder medicijnen te weinig helpt. 

Met de volgende antidepressiva is veel ervaring opgedaan: citalopram 20 mg, imipramine 50–150 mg, fluoxetine 20 mg, paroxetine 20 mg, sertraline 50 mg, amitriptyline 50-100 mg en nortriptyline 75 mg.  

fluoxetine

Fluoxetine behoort tot de serotonineheropnameremmers, ofwel SSRI's.
Het regelt in de hersenen de hoeveelheid serotonine. Deze lichaamseigen stof speelt een rol bij emoties en stemmingen. SSRI's verbeteren de stemming en verminderen angsten.

Artsen schrijven het voor bij depressie en bij angststoornissen, zoals dwangstoornis, paniekstoornis, sociale fobie en posttraumatische stressstoornis. Het wordt ook gebruikt bij boulimia nervosa, bij bepaalde menstruatieklachten (namelijk het premenstrueel syndroom), bij zenuwpijn en bij de ziekte van Raynaud.

Bron: Apotheek.nl

paroxetine

Paroxetine behoort tot de serotonineheropnameremmers, ofwel SSRI's. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid serotonine. Deze lichaamseigen stof speelt een rol bij emoties en stemmingen. SSRI's verbeteren de stemming en verminderen angsten.

Artsen schrijven het voor bij depressie en bij angststoornissen, zoals een dwangstoornis, paniekstoornis, sociale fobie en posttraumatische stressstoornis.

Het wordt ook gebruikt bij zenuwpijn, bij bepaalde soorten jeuk, bij seksuele stoornissen (vroegtijdige zaadlozing) en bij opvliegers tijdens de overgang.

Bron: Apotheek.nl

citalopram

Citalopram behoort tot de serotonineheropnameremmers ofwel SSRI's. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid serotonine.

Deze lichaamseigen stof speelt een rol bij emoties en stemmingen. SSRI's verbeteren de stemming en verminderen angsten.

Artsen schrijven het voor bij depressie en bij angststoornissen, zoals een dwangstoornis, paniekstoornis, sociale fobie en posttraumatische stressstoornis. Soms wordt citalopram ook gebruikt bij voortijdige zaadlozing.

Bron: Apotheek.nl

nortriptyline

Nortriptyline behoort tot de groep tricyclische antidepressiemiddelen. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid natuurlijk voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemmingen en emoties.

Artsen schrijven het voor bij depressie, zenuwpijn en rookverslaving.

Bron: Apotheek.nl

sertraline

Sertraline behoort tot de serotonineheropnameremmers, ofwel SSRI's.
Het regelt in de hersenen de hoeveelheid serotonine.

Deze lichaamseigen stof speelt een rol bij emoties en stemmingen. SSRI's verbeteren de stemming en verminderen angsten.

Artsen schrijven het voor bij depressie en bij angststoornissen, zoals sociale fobie, dwangstoornis, paniekstoornis en posttraumatische stressstoornis.
Het wordt ook gebruikt bij bepaalde menstruatieklachten (premenstrueel syndroom), bij bepaalde soorten jeuk, bij hik en bij seksuele stoornissen (voortijdige zaadlozing).

Bron: Apotheek.nl

ORS

ORS is een oplossing van zouten en (druiven)suiker in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken.

Bron: Apotheek.nl

imipramine

Imipramine behoort tot de groep tricyclische antidepressiemiddelen. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid natuurlijk voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemmingen en emoties.

Artsen schrijven imipramine voor bij depressiviteit, en bij angststoornissen, zoals paniekstoornis, sociale fobie en posttraumatische stressstoornis, zenuwpijn en narcolepsie.

Bron: Apotheek.nl

amitriptyline

Amitriptyline behoort tot de groep tricyclische antidepressiemiddelen. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid natuurlijk voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemmingen en emoties.

Artsen schrijven het voor bij depressie, posttraumatische stressstoornis, zenuwpijn, bedplassen, spierpijn bij fibromyalgie, hoofdpijn, soms bij hik, migraine en speekselvloed bij ALS.

Bron: Apotheek.nl
Werking

Hoe werken antidepressiva?

Hoe antidepressiva werken is niet helemaal duidelijk. Het zou kunnen dat ze het evenwicht tussen bepaalde stoffen in de hersenen herstellen. Daardoor verminderen de klachten die horen bij een depressie meestal, vooral bij een ernstige depressie. U wordt minder somber en u krijgt weer meer plezier en belangstelling voor de dingen om u heen. 

Antidepressiva beginnen meestal pas na 3 of 4 weken goed te werken. 

Ze kunnen ook goed werken tegen angsten.

Behandeling met antidepressiva en psychotherapie bij een depressie werken even goed. Op lange termijn heeft psychotherapie positievere effecten.

Bijwerkingen

Bijwerkingen van antidepressiva

Antidepressiva kunnen bijwerkingen geven. Deze ontstaan vaak al in de eerste weken dat u het medicijn gebruikt. Dat is dus eerder dan het positieve effect van de medicijnen.

Mogelijke bijwerkingen zijn:

 • slaperigheid of juist slapeloosheid
 • een droge mond
 • duizeligheid
 • hartkloppingen
 • transpireren
 • misselijkheid
 • verstopping
 • aankomen in gewicht
 • moeilijk plassen
 • seksuele problemen: minder zin in vrijen, erectieproblemen en problemen met klaarkomen

Het kan zijn dat u tijdelijk somberder of onrustiger wordt als u net begint met antidepressiva. Heel zelden worden gedachten aan de dood sterker.

De bijwerkingen verschillen per medicijn. Ze kunnen na verloop van tijd verdwijnen. Het is niet altijd duidelijk of een bepaald verschijnsel een bijwerking is of een klacht die bij de depressie hoort. 

Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder bij gebruik van antidepressiva?

Antidepressiva werken pas na een paar weken. Tot dan kunt u eventueel een kalmeringsmiddel (benzodiazepine) gebruiken. Benzodiazepinen helpen direct tegen slapeloosheid en onrust, maar werken wel versuffend en verslavend. Gebruik ze daarom hooguit 1 tot 2 weken.

In het begin van de behandeling komt u iedere 2 weken bij de huisarts om te bespreken hoe het gaat. Zo nodig kan het aantal tabletten worden aangepast. 

Als u merkt dat het antidepressivum dat u gebruikt helpt, kunt u er het beste nog minstens 6 maanden mee doorgaan.

Helpt het antidepressivum dat u gebruikt niet genoeg? Dan kunt u een ander antidepressivum proberen. Vaak blijkt dat middel dan wél goed te werken.

Als het beter met u gaat, kunt u het beste geleidelijk minder antidepressiva gaan slikken

Wanneer contact?

Wanneer naar de huisarts bij gebruik van antidepressiva?

Overleg in deze gevallen met uw huisarts:

 • U wilt meer of minder van een antidepressivum gaan gebruiken.
 • U wilt stoppen met het medicijn.
 • De depressiviteit wordt erger. 
 • U krijgt veel last van bijwerkingen. Bel direct als gedachten aan de dood sterker worden. 
Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.