Ik word behandeld voor nierschade

In het kort

In het kort

 • De behandeling van nierschade bestaat uit
  • een gezonde leefstijl,
  • medicijnen,
  • een zoutarm en/of eiwitarm dieet. 
 • Welke behandeling u krijgt, hangt af van uw klachten en hoe erg de nierschade is.
 • Als uw nieren steeds meer beschadigd raken, is nierfunctie-vervangende behandeling nodig om te blijven leven: dialyse of een niertransplantie. 
Wat is het

Behandeling van nierschade

Welke behandeling u krijgt bij nierschade, hangt af van uw klachten en hoe erg de nierschade is.

De behandeling van nierschade bestaat uit

 • een gezonde leefstijl,
 • medicijnen,
 • een zoutarm en/of eiwitarm dieet. 
Leefstijl

Leefstijl bij nierschade

Bij nierschade is een gezonde leefstijl erg belangrijk:

 • om verdere nierschade te voorkomen
 • om uw grotere kans op hart- en vaatziekten te verkleinen.

Een gezonde leefstijl betekent:

 • Gezond eten met vooral niet te veel zout (maximaal 6 gram per dag).
 • Niet roken. Rookt u en vindt u het moeilijk om te stoppen? Vraag uw arts om advies.
 • Bewegen. Bewegen verlaagt de bloeddruk, helpt tegen overgewicht en verkleint de kans op diabetes. Dit is allemaal goed voor uw nieren.
 • Afvallen als u overgewicht heeft. Overgewicht vergroot de kans op diabetes, hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte. Een goed gewicht is daarom ook goed voor uw nieren.

Vindt u het moeilijk om een gezonde leefstijl vol te houden? Vraag uw arts dan om advies.

Medicijnen

Medicijnen bij nierschade

Medicijnen zijn vaak belangrijk als u nierschade heeft. U krijgt misschien een of meer van de volgende medicijnen:

 • Medicijnen tegen nierschade.
  Welke medicijnen dit zijn, hangt af van de oorzaak van uw nierschade. Als er eiwit in uw urine zit, krijgt u bijvoorbeeld het advies een ACE-remmer of angiotensine 2-antagonist te gaan slikken. Deze medicijnen verlagen de bloeddruk en hebben een beschermende werking op de nieren.
 • Medicijnen tegen hart- en vaatziekten.
  Met nierschade heeft u meer kans op hart- en vaatziekten. U krijgt daarom ook medicijnen tegen de andere risico’s voor hart- en vaatziekten, zoals te hoog cholesterol en hoge bloeddruk.
 • Bij ernstige nierschade kunt u medicijnen tegen de gevolgen van nierschade krijgen, zoals EPO bij bloedarmoede.

Uw nieren kunnen bepaalde medicijnen niet meer snel genoeg uit het bloed filteren. Die kunnen dus ook te lang in uw bloed blijven zitten (overdosering). Uw arts en apotheker letten erop dat u de juiste hoeveelheid slikt.

Adviezen over medicijnen als u nierschade heeft:

 • Geef uw arts toestemming om aan de apotheker door te geven dat u nierschade heeft.
 • Vertel zelf ook aan de apotheker dat u nierschade heeft.
  Het is namelijk belangrijk dat de apotheker dit weet. Door nierschade kunnen bepaalde medicijnen meer bijwerkingen geven. Dat kan soms gevaarlijk zijn. Als de apotheker weet dat u nierschade heeft, kan hij/zij hier rekening mee houden.
 • Gebruik bij pijn paracetamol .
  Dus géén andere pijnstillers die u bij de drogist en supermarkt kunt kopen, zoals ibuprofen , diclofenac of naproxen (dit zijn NSAID’s). NSAID’s kunnen uw nierschade erger maken.
 • Uw arts vertelt u welke medicijnen u nog meer beter niet kunt gebruiken.
 • Wilt u middelen gebruiken die niet door een arts zijn voorgeschreven? Overleg dit dan eerst met uw arts.

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Bron: Apotheek.nl

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl
Dieet

Dieet bij nierschade

Gezond eten is soms niet genoeg bij nierschade. Het kan zijn dat u een zoutarm en eventueel eiwitarm dieet moet volgen. 

Zoutarm dieet

Te veel zout is niet goed als u nierschade heeft. Als u veel zout eet, houdt uw lichaam vocht vast. Daardoor stijgt uw bloeddruk en dat maakt nierschade erger. Ook werken sommige medicijnen minder goed door zout, bijvoorbeeld medicijnen tegen hoge bloeddruk.

Een zoutarm dieet betekent dat u geen zout meer in uw eten doet. Ook eet u geen producten meer waar veel zout in zit. Een diëtist kan hierbij helpen.

Eiwitarm dieet

Soms is het nodig dat u minder eiwitten eet. Uw arts laat u weten of dat bij u zo is.

Eiwitten zitten bijvoorbeeld in vlees, vis en zuivelproducten, zoals yoghurt en kaas.

U kunt een verwijzing naar een diëtist krijgen om u te helpen minder eiwit te eten. Die berekent hoeveel eiwit u nodig heeft. Dat hangt onder andere af van uw lengte en gewicht. Van de diëtist krijgt u een overzicht mee van wat u per dag mag eten. 

Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder bij ernstige nierschade?

Bij ernstige nierschade (nierfalen) kunt u dialyse of een niertransplantie krijgen. Dit heten nierfunctievervangende behandelingen.
Soms duurt het jaren voordat dit nodig is.

De mogelijkheden zijn:

 • Dialyse. Uw bloed wordt gefilterd door een kunstnier (hemodialyse) of met uw buikvlies (peritoneale dialyse). Dialyse kan thuis of in een dialysecentrum.
 • Een niertransplantatie. U krijgt dan een nier van een donor. De nier kan van een donor zijn die is overleden of van een levende donor. Bijvoorbeeld een familielid, partner of vriend of vriendin.
 • Niet kiezen voor dialyse of niertransplantatie. Bijvoorbeeld als u door uw hoge leeftijd opziet tegen dialyse. Of als u naast de nierschade nog een andere ernstige aandoening heeft. U overlijdt dan na verloop van tijd.

Het is belangrijk om op tijd na te denken over welke behandeling bij u past. Uw nefroloog geeft aan wanneer dat voor u geldt. Als nierschade pas laat ontdekt is, is het mogelijk dat u al snel moet kiezen wat u wilt. Uw arts en andere zorgverleners kunnen u helpen om een keuze te maken.

Meer informatie

Meer informatie over nierschade

De informatie over nierschade is gebaseerd op:

Laatst herzien op
FMS

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.