Ik ben slecht ter been

In het kort

In het kort

 • Als u slecht ter been bent, is het belangrijk om te voorkomen dat u valt.
 • Een stok of rollator geven steun.  
 • U kunt drempels in huis laten weghalen.
 • Handgrepen in de badkamer en bij het toilet geven extra steun.
 • Zorg voor goede verlichting.  
 • Met een seniorenalarm met nekkoord kunt u snel hulp inroepen. 
Videos

Videos

Wat is het

Aanpassingen in huis om vallen te voorkomen

Wanneer u slecht ter been bent, neemt het risico op vallen toe. Het is verstandig om uw huis zo in te richten dat de kans op vallen zo klein mogelijk blijft. Dit noemt men ook wel valpreventie. 

Aanpassingen in huis

 • Het is vaak mogelijk om de drempels in het huis te verwijderen of te verlagen. Bij de buitendeur(en) en de badkamer kunnen ze beter blijven zitten. 
 • Handgrepen in de badkamer en bij het toilet geven extra steun. 
 • Antislipmateriaal in de badkamer voorkomt uitglijden. 
 • Zorg voor een goede vloer, die niet te glad is maar ook niet te stroef. 

Meubels en inrichting

 • Losse kleden en matjes vergroten de kans op uitglijden. U kunt ze weghalen of er antislipmateriaal onder bevestigen. 
 • Over snoeren op de grond kunt u gemakkelijk struikelen. Het is verstandig om ze zo veel mogelijk weg te werken, bijvoorbeeld in speciale kabelgoten of door ze vast te klemmen aan de plinten. 
 • Laat zo min mogelijk spullen los in huis rondslingeren. Zorg voor voldoende kasten en/of haken aan de muur waar u dingen aan op kunt hangen. 
 • Let op de hoogte van kastruimte en haken: probeer te voorkomen dat u een opstapje moet gebruiken om veel gebruikte spullen te kunnen pakken. 
 • Als u een opstapje nodig heeft, zorg dan voor een stevige huishoudtrap. Gebruik liever geen krukje of stoel omdat het risico op vallen dan groot is. 

Trap

 • Zorg voor goede verlichting, zodat u de treden goed ziet. 
 • Laat geen losse spullen op de trap liggen waar u over kunt struikelen. 
 • Ligt er vloerbedekking op de traptreden? Controleer dan of die stevig vast zit. Gebruik eventueel antislipmateriaal onder de vloerbedekking. 
 • Als de traptreden glad zijn, kunt u antislipmateriaal gebruiken. De treden moeten ook niet te stroef zijn, want dan kunt u struikelen.
 • Hang geen dingen in het trapgat, zoals de was. Als u moet bukken of uitwijken kunt u makkelijker vallen. 

  Uitvoering

  De hierboven genoemde maatregelen zijn over het algemeen niet ingrijpend. U kunt ze wellicht zelf uitvoeren, of met hulp van familie of vrienden. In veel gemeenten zijn ook vrijwilligers actief die u kunnen helpen met klussen in huis. U kunt ook een klussendienst inschakelen, die tegen een vergoeding klussen uitvoert. Sommige gemeenten betalen een deel van de kosten van de klussendienst als de aanpassingen nodig zijn omdat u slecht ter been bent. U kunt hierover meer informatie krijgen bij het Wmo-loket van uw gemeente. 

  Hulpmiddelen

  Hulpmiddelen

  Om veilig in en rond huis te bewegen zijn allerlei hulpmiddelen beschikbaar.

  Loophulpmiddelen

  Bekende loophulpmiddelen zijn:

  • een rollator;
  • krukken;
  • een rolstoel;
  • een trippelstoel.

  Meer informatie over deze hulpmiddelen (bijvoorbeeld leveranciers en prijzen) vindt u op de Hulpmiddelenwijzer. Voor een vergoeding kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar. 

  Traplift

  Wanneer u zelf de trap niet meer op en af kunt, komt u misschien in aanmerking voor een traplift. Dit is een grote aanpassing in het huis. Soms vergoedt de gemeente deze aanpassing (op grond van de Wmo), maar de gemeente zal eerst kijken of er andere oplossingen mogelijk zijn. 

  Tillift

  Een tillift is een hulpmiddel voor mensen die niet zelf kunnen staan of lopen. De tillift is bedoeld om mensen bijvoorbeeld van het bed naar een stoel te verplaatsen. Als de tillift tijdelijk nodig is (korter dan zes maanden), kunt u hem bij de thuiszorgwinkel in uw gemeente lenen of huren. Bij langdurig gebruik kunt u een vergoeding aanvragen bij uw zorgverzekeraar. Bij het gebruik van de tillift heeft u altijd hulp nodig van een ander.

  Parkeerplaats

  Bent u slecht ter been, rijdt u auto en is het vaak zo druk dat u moeilijk dicht bij huis kunt parkeren? Dan kunt u bij de gemeente een gehandicaptenparkeerplaats (op kenteken) aanvragen. De gemeente reserveert dan een parkeerplaats dicht bij uw huis waar een bord bij komt dat alleen uw auto daar mag parkeren. De gemeente zal eerst vaststellen of de parkeerplaats echt nodig is en of het mogelijk is om in uw straat een parkeerplaats te reserveren. Meer informatie kunt u krijgen bij uw gemeente (Dienst Parkeren of Wmo-loket). 

  Adviezen

  Praktische tips om veilig zelfstandig te wonen

  Aanpassingen in huis

  Als u slecht ter been bent of minder goed ziet, is het extra belangrijk om uw huis goed aan te passen. Dat maakt de kans kleiner dat u valt.

  Schoenen

  Een eenvoudige tip is om altijd stevige, platte schoenen te dragen. Dat kan veel problemen voorkomen, zeker als u slecht ter been bent. 

  Goed zien en horen

  Naarmate u ouder wordt, gaat u waarschijnlijk minder goed horen en minder goed zien. Overleg met uw huisarts als u merkt dat uw zicht en/of gehoor achteruit gaat. Of als anderen dat merken.  
  Vaak kunnen een een hoortoestel of een (andere) bril ervoor zorgen dat u zo goed mogelijk hoort en ziet. Dat is ook belangrijk voor uw veiligheid. U struikelt minder snel en u hoort bijvoorbeeld verkeer beter aankomen als u op pad bent. 

  Een zo goed mogelijke conditie

  Probeer uw conditie zo goed mogelijk te houden, ook als u minder goed ter been bent. In de brochure Een goede conditie helpt vallen voorkomen vindt u adviezen.
  Ook goed eten is belangrijk. Misschien bent u afgevallen omdat u het moeilijk vindt om goed te eten of om boodschappen te doen. Bespreek wat u kunt doen om weer genoeg en gezond te gaan eten met uw familie of uw huisarts.

  Een veilig gevoel in huis en op straat

  Er is veel aandacht voor akelige gebeurtenissen als inbraak, overvallen en (telefonische) oplichting. U kunt veel doen om dit soort gebeurtenissen te voorkomen. In de brochure Senioren en veiligheid (van het ministerie voor Veiligheid en Justitie) vindt u hierover uitgebreide informatie en handige tips. 

  Medicijnen

  Gebruikt u medicijnen? U kunt dan in de bijsluiter nalezen of ze uw reactievermogen verminderen. Het is vaak lastig om dat zelf te merken, daarom is het goed om dit in de bijsluiter na te kijken of aan uw huisarts of apotheker te vragen. Vraag ook na of alcohol effect heeft op uw medicatie. Het kan zijn dat u bijvoorbeeld duizelig wordt van de combinatie van alcohol en medicijnen. 
  Als u meerdere medicijnen per dag moet innemen, kan het handig zijn om een speciale pillendoos te gebruiken. Zo voorkomt u dat u bijvoorbeeld een dubbele dosis inneemt, of medicijnen overslaat. Uw huisarts kan u hierover meer informatie geven.  

  Gezonde leefomgeving in huis

  Voor uw gezondheid is het belangrijk dat uw huis goed geventileerd is en dat u veilig omgaat met gas- en elektriciteitsinstallaties. De Rijksoverheid geeft hiervoor uitgebreide adviezen. 

  Hulp regelen

  Meer informatie over hulp in het dagelijks leven

  Zoekt u een hulpmiddel voor bijvoorbeeld lopen, fietsen of om uzelf te verzorgen, kijk dan op Hulpmiddelenwijzer.nl.

  Op Regelhulp.nl staat informatie over zorg regelen, mantelzorg en hulp in het dagelijks leven

  Laatst herzien op

  Vond u deze informatie nuttig?

  Vond u deze informatie nuttig?
  Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
  Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.