Er wordt onderzocht hoe ernstig darmkanker bij mij is

In het kort

In het kort

 • De meeste mensen met darmkanker krijgen een CT-scan, een echografie of een MRI-scan.
 • Daarna hoort u van de arts hoe ver de ziekte bij u is.
 • Wanneer de darmkanker niet is uitgezaaid naar andere organen kunt u geopereerd worden.
 • Heeft u 1 of een paar uitzaaiingen in de longen of lever, dan is genezing soms mogelijk.
 • Bij doorgroei of meer uitzaaiingen kunt u behandelingen tegen de klachten krijgen.
Wat is het

Wat is darmkanker?

Met darmkanker wordt dikkedarmkanker en endeldarmkanker bedoeld.

Darmkanker begint meestal als een poliep. Een poliep is een uitstulping aan de binnenkant van de dikke darm. Poliepen komen vrij veel voor bij mensen die ouder zijn dan 55 jaar. De meeste poliepen zijn goedaardig en zullen dat ook altijd blijven. Sommige poliepen kunnen uitgroeien tot een kwaadaardige tumor. U heeft dan darmkanker.

Darmkanker komt voor bij ongeveer 5 op de 100 mensen.

Darmkanker is goed te behandelen als de ziekte in een vroeg stadium ontdekt wordt.

Stadia darmkanker

Stadia van darmkanker

U kunt darmkanker hebben in een laag stadium of in een hoog stadium. Het stadium zegt iets over hoe ver het gezwel in de darmwand is gegroeid en of er uitzaaiingen zijn.

De darm is bedekt met slijmvlies. Daaronder ligt een spierlaag. Hoe dieper de tumor door de darmwand heen is gegroeid, hoe verder de ziekte is.

 • Stadium I: De tumor zit alleen nog in het slijmvlies of de binnenste laag spierweefsel van de darm.
 • Stadium II: De tumor is door de spierlaag van de darmwand gegroeid en eventueel ook in het weefsel eromheen.
 • Stadium III: Er zijn uitzaaiingen in de lymfeklieren in de buurt van de tumor.
 • Stadium IV: De tumor is uitgezaaid naar de lymfeklieren elders in het lichaam, of naar andere organen, zoals de lever en de longen.
Onderzoeken

Hoe wordt onderzocht hoe ernstig darmkanker bij mij is?

Om te bepalen in welk stadium darmkanker is, krijgt u een aantal onderzoeken. De arts kan daarmee zien hoe ver de tumor in of door de darmwand is gegroeid. Ook maken de onderzoeken duidelijk of er uitzaaiingen zijn. U hoort van de arts welke onderzoeken u krijgt.

Onderzoek om te bekijken hoe ver de tumor door de darmwand is gegroeid

 • CT-scan
  De arts of laborant maakt met de computer doorsnedefoto’s van uw buik. Dat gebeurt met röntgenstralen. Zo wordt zichtbaar of de tumor ook in andere organen in de buik is gegroeid.
  Het apparaat heeft een ronde ‘poort’ waar u doorheen wordt geschoven op een soort bed.
  Het onderzoek doet geen pijn en is niet gevaarlijk. Soms krijgt u een contrastvloeistof in de aderen. Dan worden de foto’s duidelijker.

Onderzoeken om te bekijken hoe ver de tumor door de wand van de endeldarm is gegroeid

Deze onderzoeken worden gedaan als de tumor in de laatste 15 centimeter van de dikke darm (endeldarm) zit:

 • Endo-echografie
  Dit is een combinatie van een kijkonderzoek met een echografie. De arts brengt een flexibele slang met camera en een klein echoapparaat via de anus in uw darm. Hiermee is goed te zien hoe groot de tumor is en hoe ver de tumor is doorgegroeid in de darmwand en eventueel in weefsels eromheen. Ook uitzaaiingen zijn hiermee te zien. De arts kan ook weefsel weghalen voor onderzoek in het laboratorium.
 • MRI-scan van de bekkenbodem
  De arts of laborant maakt met de computer doorsnedefoto’s van de bekkenbodem. Dit gebeurt met een magneet. Op de foto’s wordt de tumor goed zichtbaar.

Onderzoeken om uitzaaiingen in de lever op te sporen

 • CT- of MRI-scan
  De arts of laborant maakt met de computer doorsnedefoto’s van de lever. Zo wordt zichtbaar of er uitzaaiingen zitten. Bij een CT-scan gaat dat met röntgenstralen en bij een MRI-scan gaat het met een magneet.
  Het apparaat heeft een rond ‘poortje’ waar u doorheen wordt geschoven op een soort bed. Het onderzoek doet geen pijn en is niet gevaarlijk. Soms krijgt u een contrastvloeistof in de aderen. Dan worden de foto’s duidelijker.
 • Echografie
  Bij dit onderzoek beweegt de specialist of laborant een apparaatje met een ronde ‘kop’ over uw buik. Op een beeldscherm is dan te zien of er afwijkingen zijn in de lever en het buikvlies. Ook de lymfeklieren kunnen met een echo onderzocht worden.
  Een echo doet geen pijn en is niet gevaarlijk.

Onderzoeken om uitzaaiingen in de longen op te sporen

 • Een röntgenfoto van de borstkas (X-thorax)
  Met een röntgenfoto van de borstkas is te zien of er uitzaaiingen zijn in borstholte, onder andere in de longen.
 • CT-scan
  Ook met een CT-scan kan de arts kijken of er uitzaaiingen in de longen zijn.

Bloedonderzoek om het verloop van darmkanker bij te kunnen houden

 • Bepaling van de hoeveelheid CEA in uw bloed
  CEA is een eiwit. Bij sommige ziekten, waaronder darmkanker, kunt u meer van dit eiwit in uw bloed hebben. Een verhoogd CEA-gehalte betekent niet automatisch dat u darmkanker heeft. Wel kan de hoeveelheid iets zeggen over de ernst van kanker. De hoeveelheid CEA is namelijk vooral verhoogd bij uitzaaiingen. Door voor en na een behandeling het CEA-gehalte te bepalen, kan de arts het verloop van de ziekte in de gaten houden.
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder als duidelijk is hoe ernstig darmkanker bij mij is?

Na de onderzoeken hoort u van uw arts hoe ver de tumor in de darmwand is doorgegroeid en of er uitzaaiingen zijn naar andere organen, zoals de lever en de longen.
Ook bespreekt u samen wat de behandelmogelijkheden in uw situatie zijn. Dat hangt af van het stadium van de ziekte, uw lichamelijke conditie en uw voorkeuren.

Het is een grote schok als u hoort dat u darmkanker heeft. U heeft waarschijnlijk veel vragen en zorgen. Bijvoorbeeld over de behandeling, de operatie of het verloop van de ziekte als u niet meer kunt genezen. Die kunt u bespreken met uw maag-darm-leverarts, internist en/of uw huisarts. Ook contact met lotgenoten kan fijn zijn.

Meer informatie
Deze tekst is aangepast op
FMS

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?