Ik wil goed leren omgaan met hartfalen

In het kort

In het kort

 • Een gezonde levensstijl is belangrijk bij hartfalen. 
 • Eet gezond en gevarieerd en in de juiste hoeveelheden.
 • Afvallen helpt om de belasting voor uw hart te verminderen.
 • Drink voldoende vocht, maar niet meer dan 1,5 liter per dag.
 • Drink géén alcohol. Dat is beter voor uw gezondheid.
 • Rook niet.
 • Sporten verbetert uw conditie.
Wat is het

Wat is een gezonde levensstijl bij hartfalen?

Een gezonde leefstijl is belangrijk om klachten en gevolgen van hartfalen te verminderen. Dit houdt in:

 • gezonde voeding
 • geen alcohol drinken
 • een normaal gewicht
 • regelmatige lichaamsbeweging
 • niet roken
Adviezen

Adviezen om gezond te leven bij hartfalen

Bij hartfalen verbruikt uw lichaam veel energie doordat uw hart zich extra moet inspannen. Tegelijk bent u vaak te moe om te eten. Veel mensen met hartfalen voelen zich daardoor steeds minder fit. Let dus goed op dat u wel gezond eet.

Een goed gewicht krijgen en houden

Goede voeding helpt u een gezond lichaamsgewicht te bereiken en te houden met hartfalen. 
Overgewicht vormt een extra belasting voor uw hart. Als u te zwaar bent, helpt afvallen om de belasting van uw hart te verminderen.

Misschien is meedoen aan een leefstijlprogramma iets voor u. U leert gezond eten, meer bewegen en uw gedrag veranderen (waardoor u de gezonde gewoontes volhoudt). U krijgt hulp van een leefstijlcoach, diëtiste, fysiotherapeut en/of oefentherapeut. Uw huisarts kan u verwijzen.

Heeft u een goed gewicht, dan is het belangrijk om dit zo te houden.

Drink voldoende, maar niet meer dan 1,5  liter per dag.

Als u meer drinkt wordt uw hart extra belast. Alleen als u veel vocht verliest mag en moet u wat meer drinken (bijvoorbeeld bij overgeven of diarree, of als u veel zweet bij koorts of heel warm weer).

Wees heel zuinig met zout

Door zout houdt uw lichaam extra vocht vast. Dat maakt het extra zwaar voor uw hart. Daarom kunt u beter geen zout toevoegen aan het eten en moet u producten vermijden waar veel zout in zit. Let op: als u kaliumsparende plaspillen gebruikt (zoals spironolacton of eplerenon ), mag u geen dieet- of minerale ‘zoutvervangers’ in een strooibusje gebruiken.

Drink geen alcohol 

Geen alcohol drinken is het beste voor uw gezondheid. Drinkt u toch? Drink dan niet meer dan 1 glas alcohol op een dag en niet iedere dag. Te veel alcohol is slecht voor de conditie van uw hartspier en kan hartfalen verergeren.

eplerenon

Eplerenon is een kaliumsparend plasmiddel. Het gaat de werking van aldosteron tegen. Dit hormoon wordt door de bijnieren gemaakt. Het drijft natrium uit en houdt kalium vast in het lichaam.

Artsen schrijven eplerenon voor bij bepaalde vormen van hartfalen, onder andere om te voorkomen dat dit optreedt na een hartinfarct.

Bron: Apotheek.nl

spironolacton

Spironolacton is een kaliumsparend plasmiddel. Het gaat de werking van aldosteron tegen. Aldosteron is een lichaamseigen stof die door de bijnieren wordt gemaakt. Het drijft natrium uit en houdt kalium vast in het lichaam.

Artsen schrijven spironolacton voor bij bepaalde vormen van hoge bloeddruk, bij hartfalen, oedeem, nierziekten en bij overmatige haargroei.

Bron: Apotheek.nl
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder met leefstijladvies bij hartfalen?

Neem contact op met uw huisarts als het letten op gezonde voeding en regelmatig bewegen niet goed lukt. De huisarts kan u hierbij ondersteunen.
Ondersteuning van een diëtist of fysiotherapeut kan ook helpen.

Of u kunt erover denken om mee te doen aan een leefstijlprogramma.

Meer informatie
Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?