Mijn naaste heeft niet lang meer te leven

In het kort

In het kort

  • Wanneer u de laatste levensfase van een naaste meemaakt, is dat meestal zwaar maar waardevol.
  • Bespreek met de huisarts en uw naaste hoe je samen omgaat met de laatste levensfase.
  • Bespreek wat u kan verwachten bij deze ziekte.
  • Schakel op tijd (meer) palliatief terminale zorg in, en zo nodig ook nachtzorg via de VPTZ.
  Wat is het

  Als uw naaste niet lang meer te leven heeft

  In de laatste fase van het leven is rust, goed contact en onderlinge warmte belangrijk: voor u, voor vrienden en familie en vooral voor uw naaste die ziek is en bezig is met afscheid nemen. Het einde zien aankomen is zwaar en weten dat uw naaste gaat overlijden geeft veel verdriet en pijn.

  De tijd die er nog is wil uw naaste zo goed mogelijk doorbrengen en zo veel mogelijk op zijn of haar eigen manier. Het is goed om daar met uw naaste over te praten. Hoe pak je het samen aan in die laatste maanden? Wat wil je samen nog doen, met wie gesprekken voeren, waar nog heen, wat nog regelen?

  Misschien lastige onderwerpen om zomaar even te bespreken. Probeer het toch eens. Doe het met z’n tweeën, met een paar dierbaren of samen met de huisarts. De huisarts zal u samen steeds helpen, of het nu om medische dingen gaat of om een goed gesprek.

  Ondersteuning van een naaste in de laatste levensfase is zwaar maar geeft ook vaak veel voldoening. Het is fijn wanneer u merkt dat de laatste fase goed verloopt en uw naaste het leven goed kan afronden.

  Samenwerking

  Samenwerking met mantelzorg en palliatief terminale zorg

  Mensen in de omgeving van uw naaste willen vaak helpen. De website wehelpen.nl maakt dat makkelijker met een online agenda. Hierin kunt u samen met andere mantelzorgers online inplannen wie wat wanneer doet. 

  Als uw naaste thuis wil blijven zal een verpleegkundige of verzorgende van de palliatief terminale zorg steeds vaker langs komen. Maak samen goede afspraken zodat u samen een zo goed mogelijke ondersteuning kunt geven.

  Extra hulp

  Als de zorg te zwaar wordt

  Het verzorgen van een naaste is zwaar, ook al is er hulp van de huisarts en palliatief terminale zorg. In de laatste levensfase kan de situatie snel veranderen. Wat uw naaste de ene week nog wel kon, is de week erna misschien niet meer mogelijk.

  Lukt het u en de andere mantelzorgers niet meer om alles goed te regelen? Schakel dan vrijwlligers in van de VPTZ. Zij zijn er speciaal om mensen in hun laatste levensfase en hun naasten te ondersteunen. Ze helpen bijvoorbeeld bij persoonlijke verzorging, lezen voor of waken bij uw naaste. Zo krijgt u de gelegenheid even rust te nemen, een boodschap te doen of 's nachts rustig te slapen.

  Adviezen

  Adviezen voor mantelzorgers

  • Vraag de huisarts wat er kan gebeuren in de laatste levensfase en wat dat betekent voor uw naaste. Zo kunt u beter inspelen op alles wat er nog gaat gebeuren en op tijd hulp inroepen. 
  • Overleg op uw werk of u tijdelijk parttime kunt gaan werken of zorgverlof kunt krijgen.
  • Heeft u een gezin, probeer dan daar ook genoeg aandacht aan te blijven geven. 
  • Maak met andere mantelzorgers een rooster voor wie wat wanneer doet. Gebruik eventueel de online agenda op wehelpen.nl
  • Praat met uw familie en vrienden en zoek steun bij ze. Ook de huisarts en de medewerkers van palliatief terminale zorg kunnen u steunen.
  • Schakel op tijd (meer) palliatief terminale zorg in en zo nodig ook nachtzorg via de VPTZ. Zo voorkomt u dat u zelf overbelast raakt.
  • Informeer bij het Wmo-loket van de gemeente naar praktische steun, zoals boodschappendiensten, tafeltje dekje, hulp bij het invullen van formulieren of klussendiensten.
  • Maak zo mogelijk afspraken met de palliatief terminale zorg over wanneer ze langskomen bij uw naaste. 
  Websites
  Meer informatie

  Meer informatie over zorg en ondersteuning in de laatste levensfase

  Hier vindt u meer informatie over zorg en ondersteuning in de laatste fase van het leven:

  De tekst is gebaseerd op e-book Praat op tijd over uw levenseinde en op de Richtlijn Levensbeëindiging op verzoek bij patiënten met een psychische stoornis

   Laatst herzien op

   Vond u deze informatie nuttig?

   Vond u deze informatie nuttig?
   Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?