Ik heb klachten tijdens mijn zwangerschap

In het kort

In het kort

Bij een zwangerschap kun je allerlei klachten krijgen, zoals:

 • moeheid
 • misselijkheid, overgeven en brandend maagzuur
 • verstopping en aambeien
 • vaak plassen
 • vaginale afscheiding
 • ‘harde buiken'
 • rug- of bekkenpijn
 • vocht vasthouden
 • spataderen
 • pigmentvlekken
 • jeuk
Video's

Video's

Verschijnselen en adviezen

Wat zijn zwangerschapsklachten?

De zwangerschap brengt veranderingen met zich mee. Sommige vrouwen voelen zich beter dan ooit, andere krijgen last van moeheid, misselijkheid of verstopping. U leest hier welke klachten kunnen optreden en wat u er aan kunt doen.

Moeheid

Vooral in de eerste 3 maanden van de zwangerschap kunt u moe zijn. Veel vrouwen hebben dan meer behoefte aan slaap. Dat komt door veranderingen in de hormonen. Soms is bloedarmoede de oorzaak. Bloedonderzoek kan dit aantonen.

Misselijkheid en overgeven

Vooral in de eerste 4 maanden van de zwangerschap kunt u last hebben van (ochtend)misselijkheid en overgeven.

 • Soms helpen kleine, lichte maaltijden en wat rust. Door moeheid kunnen de klachten verergeren.
 • U merkt zelf welke voeding u het beste verdraagt.
 • Het eten van gember kan helpen (4 keer per dag 250 mg).
 • Neem contact op als de misselijkheid blijft of na 4 maanden zwangerschap optreedt. Zo nodig krijgt u dan een medicijn.

Brandend maagzuur

Sommige vrouwen krijgen last van brandend maagzuur.

 • Sinaasappelsap, sterke kruiden, ui en vet kunnen de klachten verergeren.
 • Kijk voor adviezen bij: Ik heb last van mijn maag of maagzuur.
 • Als u er veel last van heeft, overleg dan met uw huisarts of verloskundige of u er medicijnen voor kunt gebruiken (bijvoorbeeld een oplossing van algeldraat en magnesiumhydroxide).

Verstopping

Tijdens de zwangerschap werken uw darmen wat trager. Daardoor komt de ontlasting minder vaak en is deze ook harder. Dit geldt vooral als u ijzertabletten gebruikt.

Vezelrijke voeding (rauwkost, fruit en volkoren producten), eventueel met toevoeging van zemelen, kan helpen. Zorg dat u daarbij ongeveer twee liter per dag drinkt. Ook lichaamsbeweging is belangrijk voor de stoelgang.

Aambeien

Aambeien zijn uitstulpingen van het darmslijmvlies, vlak voor de anus. Aambeien kunnen jeuken en pijn doen. Persen kan de klachten verergeren. Probeer daarom verstopping en harde ontlasting te voorkomen.

Vaak plassen

Tijdens de zwangerschap moet u vaker plassen. Naarmate de baarmoeder groeit, komt er meer druk op uw blaas. Daardoor heeft u sneller het gevoel dat u moet plassen. Als u heel vaak aandrang voelt om te plassen, kan dat door een blaasontsteking komen. Meestal heeft u dan ook een branderig gevoel bij het plassen. Breng in dat geval een potje urine voor controle naar de huisartspraktijk. Als blijkt dat u een ontsteking heeft, krijgt u medicijnen. Breng na de kuur nog een keer urine voor controle.

Bespreek het als u ongewild urine verliest. Met oefeningen kunt u leren de plas beter op te houden.

Vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding neemt vaak toe tijdens de zwangerschap. Dat is normaal. Neem contact op als de afscheiding een abnormale geur of kleur heeft, of als u ook jeuk, pijn of een branderig gevoel heeft. Het kan dan zijn dat u een infectie heeft. Zo nodig krijgt u daarvoor medicijnen.

‘Harde buiken’

Tijdens de zwangerschap voelt u de spieren van de baarmoeder af en toe samentrekken. Dit noemt men ook wel harde buiken. Een harde buik ontstaat vaak bij inspanning en verdwijnt weer als u zich ontspant. Af en toe een harde buik kan geen kwaad. Heeft u regelmatig harde buiken of worden ze steeds sterker, neem dan contact op met de verloskundige.

Rug- of bekkenpijn

Tijdens de zwangerschap veranderen uw gewicht en houding en worden de bekkengewrichten meer beweeglijk. Daardoor kunt u soms rugklachten of pijn in het bekken krijgen. Probeer het belasten van uw rug over de dag te verdelen. Zorg dat u bij het bukken of tillen door uw knieën buigt. Geef uw onderrug voldoende steun bij het zitten. Draai als u uit bed komt eerst op uw zij, en druk uw bovenlichaam daarna zijwaarts omhoog. Neem zo nodig paracetamol . Bepaalde oefeningen helpen uw rugspieren te versterken. Bewegen bijvoorbeeld zwemmen, is goed voor uw rug. Er is geen bewijs dat de klachten hierdoor verminderen, of dat het dragen van een ‘bekkenband’ helpt.

Vasthouden van vocht

Tijdens de zwangerschap houdt uw lichaam meer vocht vast. Soms krijgt u daardoor dikke voeten en enkels. Bij warmte en weinig beweging kan dit verergeren. Zorg dat u voldoende beweging heeft en leg uw benen hoog als u zit of ligt.

Spataderen

Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap spataderen. Zorg dat u regelmatig beweegt en probeer lang staan en lang zitten te voorkomen. Gebruik als u zit of ligt een krukje of een kussen om uw benen hoog te leggen. Ook het dragen van elastische (steun)kousen helpt de klachten van spataderen te verminderen.

Pigmentvlekken

Tijdens de zwangerschap kunnen door de zon of zonnebank bruine vlekken in uw gezicht ontstaan (‘zwangerschapsmasker’). Bescherm uw huid tegen de zon om vlekken te voorkomen. Gebruik zonnebrandproducten, blijf in de schaduw of draag een hoed. Na de zwangerschap verdwijnen deze vlekken meestal vanzelf.

Stemmingswisselingen

U kunt prikkelbaar, somber of juist blij zijn of moeite hebben met concentreren. Het kan zijn dat u zorgen heeft over het combineren van zwangerschap (kind) en werk. Het kan helpen hierover te praten met iemand die u vertrouwt. Bespreek het met uw huisarts als u somber of angstig blijft.

Jeuk

Jeuk als u zwanger bent komt vaak door het rekken van je huid (vooral je buik en borsten) en een droge huid. Adviezen tegen jeuk kunnen dan helpen.
Maak een afspraak bij de huisarts als u ook rode bultjes of blaasjes krijgt. Bel ook bij hevige jeuk op handpalmen of voetzolen en als u hevige jeuk heeft over uw hele lichaam. Dan kan het galstuwing zijn.

algeldraat

Algeldraat is aluminiumoxide in een vorm die zuur makkelijk kan binden. Het bindt maagzuur en neutraliseert hierdoor de maaginhoud.

Het is te gebruiken bij maagklachten. Het wordt soms ook gebruikt als aanvulling op de behandeling van een maag- of darmzweer. Ook schrijven artsen het voor om de hoeveelheid fosfaat in het bloed te verlagen bij bepaalde nierziekten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Voedingsadvies bij klachten

Voedingsadvies bij klachten in de zwangerschap

Bij misselijkheid

Soms helpen kleine, lichte maaltijden. Je merkt zelf welke voeding je het beste verdraagt. Het eten van gember kan helpen (4 keer per dag 250 mg).
Het is niet erg als je vanwege de misselijkheid een tijdje wat minder eet. Probeer wel voldoende te blijven drinken.

Bij maagzuur

Ook bij maagzuurklachten kan het helpen je eten over meerdere kleine maaltijden per dag te verdelen. Eet rustig en kauw goed. Sinaasappelsap, sterke kruiden, ui en vet kunnen de klachten verergeren.

Eet vanaf 2 uur voor het slapengaan geen vast voedsel meer. Dat helpt om nachtelijk maagzuur of maagbranden te verminderen of te voorkómen.

Bij verstopping

Gebruik vezelrijke voedingsmiddelen, zoals volkorenbrood, volkoren graanproducten, aardappelen, groenten, fruit (vers of gedroogd), peulvruchten en noten.

Zorg daarnaast dat je ten minste 1,5 liter per dag drinkt en voldoende beweegt. Dat is goed voor de stoelgang.

Wanneer bellen?

Wanneer contact opnemen bij klachten tijdens de zwangerschap?

Neem direct contact op met uw huisarts om uw bloeddruk te laten meten, als u in de tweede helft van de zwangerschap ineens last krijgt van een of meer van de volgende klachten:

 • toenemende hoofdpijn (of gevoel van een strakke band om je hoofd) waarbij paracetamol niet helpt
 • pijn in de bovenbuik (of gevoel van een strakke band om je buik), eventueel met misselijkheid of braken
 • minder goed kunnen zien (sterretjes, lichtflitsen, dubbelzien)
 • een ziek of grieperig gevoel
 • opzwellen van gezicht, handen of voeten.

Neem contact op met de verloskundige als u nog geen 37 weken zwanger bent en u heeft buikpijn of rugpijn die met een bepaalde regelmaat komt en gaat.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Meer informatie

Meer informatie over zwangerschap

Informatie over zwangerschap, controles en bloedonderzoek lees je ook in de folder Zwanger van het RIVM. De informatie is ook in het Engels vertaald. In deze folder vind je ook sites voor meer informatie over belangrijke onderwerpen in de zwangerschap.

Allesoverzwanger.nl geeft informatie over zwangerschap, bevalling en kraamtijd. En over hoe de geboortezorg in Nederland georganiseerd is.

AlcoholenZwangerschap.nl gaat over hoe schadelijk alcohol is tijdens de zwangerschap.

De informatie over zwangerschap is gemaakt met de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Zwangerschap en kraamperiode.

Deze tekst is aangepast op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?