Ik wil iets doen aan mijn erectieprobleem

In het kort

In het kort

 • De aanpak van erectieproblemen is afhankelijk van de oorzaak ervan.
 • De huisarts zal u helpen de oorzaak te achterhalen.
 • Een gezonde leefstijl is van belang om lichamelijk en psychisch gezond te blijven.
 • Als stress en vermoeidheid een rol spelen, kijk dan wat u kunt veranderen om de (werk)druk te verminderen.
 • Elkaar masseren en strelen kan helpen om samen weer vertrouwen en plezier in seks te krijgen.
 • Erectiepillen helpen bij opwinding de erectie te versterken en in stand te houden.
 • Als u hartklachten heeft, moet u eerst met uw huisarts bespreken of u de erectiepillen wel mag gebruiken.
Video's

Video's

Oorzaken

Oorzaken van erectieproblemen

Erectieproblemen hebben verschillende oorzaken die vaak samenhangen. Uw huisarts bespreekt welke oorzaken bij u een rol kunnen spelen. Er wordt daarbij naar lichamelijke en psychische oorzaken gekeken:

 • Wanneer u zelden of nooit een voldoende stijve penis krijgt, is de oorzaak waarschijnlijk lichamelijk. Uw hormonen, zenuwbanen of bloedvaten werken onvoldoende (samen) om een erectie te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld komen door uw leeftijd, door ziekte, medicijnen of een operatie.
 • Wanneer u af en toe wel een erectie krijgt weten we dat uw penis normaal werkt. De kans is dan groot dat de oorzaak van uw erectieprobleem psychisch of seksueel is.
 • Een ongezonde leefstijl (roken, veel alcohol drinken, slechte voeding, weinig bewegen) geeft kans op erectieproblemen.
Adviezen

Adviezen bij erectieproblemen

Om uit te vinden welke oorzaken een rol spelen, kunt u een tijdje opschrijven wanneer u wel of geen goede erectie heeft. Schrijf ook op waar of met wie u toen was, of waar u aan dacht. Probeer ook met wat extra stimulatie en prikkels een erectie te krijgen, bijvoorbeeld bij een seksfilm, of met glijmiddel en een vibrator. Dit kunt u eerst doen terwijl u masturbeert, later ook bij het vrijen.

Met uw huisarts kunt u bespreken welke oorzaken een rol spelen en welke aanpak u kan helpen.

Hier volgen enkele voorbeelden.

 • Leeftijd:
  Bij het ouder worden is het normaal dat de penis minder (lang) stijf wordt. Naast seksfilmpjes of foto’s kunnen andere manieren van strelen of masturberen nodig zijn om u extra te prikkelen.
 • Leefstijl:
  Een gezonde leefstijl is van belang om lichamelijk en psychisch gezond te blijven.
  • Stoppen met roken als u rookt, speelt daarbij een belangrijke rol.
  • Geen alcohol drinken is het beste voor uw gezondheid. Drinkt u toch? Drink dan niet meer dan 1 glas alcohol op een dag en niet iedere dag.
  • Ook voldoende lichaamsbeweging is van belang: tenminste een halfuur per dag extra lichaamsbeweging.
  • Verder is goede voeding belangrijk.
  • Als u te zwaar bent, is het verstandig om wat af te vallen.
   Deze adviezen voor een gezonde leefstijl kunnen helpen bij erectieproblemen. Het is niet te voorspellen of en hoeveel ze bij u gaan helpen om uw erectie te verbeteren.
 • Ziekte:
  Als een hartvaatziekte, diabetes of een schildklierziekte erectieproblemen veroorzaakt, kunnen erectiepillen helpen.
 • Medicijnen:
  Sommige medicijnen geven een verminderde erectie. Soms zijn ze te vervangen, maar vaak is dit niet eenvoudig. Ga nooit zomaar minder van een bepaald medicijn gebruiken als u denkt dat u er erectieproblemen van krijgt. Overleg altijd met uw huisarts hierover.
 • Psychisch:
  Als stress en vermoeidheid een rol spelen, kijk dan wat u kunt veranderen om de (werk) druk te verminderen. Zorg dat u meer tijd en ruimte heeft om te ontspannen. Als u vooraf al bang bent dat het vrijen niet zal lukken, kunt u elkaar masseren en strelen en zo opwinden. Daardoor krijgt u weer meer vertrouwen in het krijgen van een erectie. Het kan helpen om daarbij een paar keer een erectiepil te gebruiken.
 • Seksueel:
  Bespreek met uw partner wat u prettig, moeilijk of vervelend vindt en wat u anders zou willen. Soms helpt het wat nieuwe prikkels uit te proberen. Meer voorspel, meer afwisseling in de manier van strelen, een andere lichaamshouding tijdens het vrijen of het gebruik van een vibrator en glijmiddel kunnen hierbij helpen. Door te praten en te luisteren groeit het vertrouwen en krijgt u weer meer begrip voor elkaar. Ga gerust nog een keer naar uw huisarts als u er met zijn tweeën niet uitkomt.
 • Misverstand:
  We denken vaak dat het vrijen helemaal vanzelf moet gaan. Maar de meeste mensen hebben extra prikkels nodig om in de stemming te komen en opgewonden te raken. Het is heel normaal als u daarbij een handje moet helpen, bijvoorbeeld door hulpmiddelen te gebruiken of door te masturberen, óók wanneer u met uw partner samen bent. Vrijen hoeft ook niet altijd tot gemeenschap (neuken) of een orgasme (klaarkomen) te leiden. Het vrijen en samenzijn op zich kan al heel fijn zijn.
Hulpmiddelen

Hulpmiddelen bij erectieproblemen

Met een seksfilm, een vibrator en glijmiddel kan het vrijen spannender worden. Daarnaast zijn er speciale hulpmiddelen:

 • Een penisring doet u om de basis van de stijve penis zodat deze langer stijf blijft. De ring mag 30 minuten blijven zitten.
 • Een penis-vacuumpompje zorgt dat er meer bloed naar de penis stroomt. Daarna houdt u uw penis met een penisring langer stijf. De penisring mag 30 minuten blijven zitten.

Deze hulpmiddelen zijn verkrijgbaar bij seksshops en internetwinkels.

Medicijnen

Medicijnen bij erectieproblemen

Er zijn verschillende medicijnen die helpen bij het versterken van een erectie. Van sildenafil , vardenafil en tadalafil weten we het meest.

Als de oorzaak van uw erectieprobleem vooral lichamelijk is, kunnen deze erectiepillen helpen.

Is de oorzaak vooral psychisch, dan zijn erectiepillen alleen een tijdelijke hulp, naast bijvoorbeeld zorgen voor meer ontspanning in uw leven.

Als u andere medicijnen gebruikt of hartklachten heeft, is het belangrijk met uw huisarts te bespreken of u de erectiepillen wel mag gebruiken.

Kijk voor uitgebreide informatie over erectiepillen, bijwerkingen en adviezen bij Ik wil een erectiepil gaan gebruiken.

sildenafil

Sildenafil verwijdt bepaalde bloedvaten en bevordert de erectie.

Artsen schrijven het voor bij erectieproblemen en bij pulmonale arteriële hypertensie.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

tadalafil

Tadalafil verwijdt sommige bloedvaten en bevordert de erectie.

Artsen schrijven het voor bij seksuele stoornissen (erectieproblemen), bij pulmonale arteriële hypertensie en bij een vergrote prostaat.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

vardenafil

Vardenafil bevordert de erectie.

Artsen schrijven het voor bij seksuele stoornissen (erectieproblemen).

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder bij erectieproblemen?

 • Of u oefeningen doet of hulpmiddelen en/of erectiepillen gebruikt: het is goed wanneer u een aantal keren naar uw huisarts gaat om te bespreken hoe het gaat. Na een aantal gesprekken en adviezen merkt u meestal dat uw erectie geleidelijk verbetert.
 • Als u erectiepillen gaat gebruiken: Na de eerste 4 keer dat u een erectiepil heeft gebruikt, komt u weer bij uw huisarts om te bespreken hoe is gegaan. Soms moet de sterkte van het medicijn worden aangepast.
  Als het lukt een erectie te krijgen met een erectiepil, dan lukt het daarna vaak opeens ook weer zonder die pil. Het is goed om dat af en toe uit te proberen.
 • Het kan belangrijk zijn om een afspraak te maken bij een seksuoloog of een psycholoog.
Meer informatie
Deze tekst is aangepast op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?